Чоков остава без: Кола за 200 бона, дом над 200 кв. м, 94 ниви...

Цената на бъдещия иск на КПКОНПИ е за над 3 млн. лв.
15 окт 2018 16:30, Анисия Иванова
89
Чоков остава без: Кола за 200 бона, дом над 200 кв. м, 94 ниви...
Архив: Булфото

По искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Софийският градски съд (СГС) е наложил обезпечителни мерки на имуществото на бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков, съпругата му и двамата му синове.

Още по темата

Цената на бъдещия иск на КПКОНПИ е 3 217 984 лв. Процедурата срещу Чоков е започнала след уведомление за повдигнато обвинение за лихварство като делото все още е висящо, съобщиха от Комисията.

Обект на обезпечителните мерки са 153 недвижими имота в землището на с. Галиче – 94 ниви с обща площ 1 570, 910 дка, 41 лозя с обща площ от 42,968 дка, 3 горски площи от общо 11,599 дка, ½ идеални части от 5 ниви с площ от 93,350 дка, трайни насаждения, както и 7 парцела в селото, от които 4 с масивни постройки в тях.

Имуществото включва още един имот на територията на София със застроена площ 236 кв.м. и две паркоместа на стойност 500 000 лв., както и 4 автомобила, на стойност съответно 217 000 лв. 50 000 лв., 45 000лв. и 6 800лв. Наложени са запори на банковите сметки на Чоков и съпругата му.

Запорирано е вземане в размер на 350 000 лв., представляващо предоставен заем от свързани лица.

Искът на КПКОНПИ е заради обвинението на Чоков от месец май 2016 година, а обвинението е, че той е ръководил престъпна група за лихварство.

По това обвинение Чоков беше оправдан на първа инстанция. Той обаче има още две обвинения - че е лидер на организирана престъпна група, занимавала се с лихварство, отвличания, побои и палежи. Като участник в него пред Темида се яви и един от синовете му. По тези обвинения бившият кмет на Галиче беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор.

В края на септември 2018 г. обаче Апелативният спецсъд уважи молбата на бившия кмет и го пусна под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние и предстояща операция.

Чоков страда от диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви, дископатия, урологично заболяване, а наскоро е претърпял операция, като предстоят и други.

Магистратите обаче го задължиха да остане в столицата, а не да се връща в родното си Галиче, за да не може да влияе и да оказва принуда върху свидетели по делото срещу него.

Обвиненията срещу Чоков дойдоха след серия от репортажи от село Галиче и обвинения от страна на негови съселяни за тормоз, включително и за палеж на автомобили.

Като начало скандалният кмет на Галиче стана национално известен при провеждането на местните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за победата му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

През октомври 2017 г. ВАС реши, че Чоков вече не е кмет на Галиче. Решението на ВАС беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отстранен от поста.

Съдът тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май месец, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
36
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Чета за имотите на тоя селски кмет ... и немея.Огромна част от тукпишещите няма да могат и за 10 живота да струпат такова имане.За пореден път се убеждавам , че в територията просперират - само мутри, и политици - МАКАРЧЕ НЕ ЗНАМ ЗАЩО ПОЛЗВАМ 2 РАЗЛИЧНИ ДУМИ - ЗА ЕДНО И СЪЩО!
14
0
 
9
 
! Отговори
Преслава преди 5 години
ахахахах, голям смях е този плешо. Как не е в нашия болярски град - отдавна да го бяха бастисали, като бай Христо. Ама късметлия, сега и затвор му трябва и да му пръснат л айняната хълка. Ама ще се оттърве, ще пукне от нерви скоро.
13
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Пример за политически хамелеон. Конкурира дори Болния.
12
0
 
24
 
! Отговори
Интересанто преди 5 години
С толкова много болести как вьрти гюбеци чалгамаратонеца на снимката?
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боковци и чоковци в Белене с ГЕРБ.
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАТВОР ЗА ТОЗИ И,ЗВЕРГ !!!!
9
0
 
30
 
! Отговори
АВС преди 5 години
С толкова болести,как този е още жив?
8
2
 
25
 
! Отговори
Лазо преди 5 години
Кмет на село Галиче,а другите кметове на ГЕРБ по градове,общини и столицата нямат стигане по законни кражби!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Боко-в кога???
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Чоко е откраднал цяло село, представяте ли си колко е откраднал Боко?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те прехвърлени отдавна на клошари.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като две капки вода: Бат Ценко и Бат Бойко
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана бе Чоко Боко. Толко яко си краднал та чак си задминал филията с мас бе. Въпреки че ско се разрови и неговото толко яко ше се разсмърди та чак ще завони.
2
0
 
31
 
! Отговори
ОЛАФ преди 5 години
Гущерът си реже опашката!
1
0
 
44
 
! Отговори
Ветрувианския човек преди 5 години
С материални интереси няма да го накажете. Ефективна присъда и лишаване от свобода, друго всичко ще е прах в очите.