На село, далеч от града и шума: Не с лопата, а с лаптопа!

Дигитални номади ъпгрейдват китни български селца
Обновена: 15 окт 2018 15:04 | 15 окт 2018 15:00, Златко Желев
77
На село, далеч от града и шума: Не с лопата, а с лаптопа!
Снимка: Nomadic UnityHub / Номадско Единение

Забравете типичната селска картинка от миналия век: къщи, потънали в разруха, по пейките престарели хора, оплакващи старините си и чакащи Господ да ги прибере по-бързо, та да се свършат мъките им.

Представете си спретнати къщи, заселени с млади хора. Седят на чист въздух на маси отвън пред лаптопите си. През деня работят, вечер се събират и обменят опит и знания. После заедно се разхождат по планинската пътека, която води до красива поляна с цветя. Връщат се, има курс по дърворезба или керамика. Вечерта се събират пред селската сцена за джаз концерт. На другия ден са на иновативно събитие как да започнат собствен бизнес например…

Свежата картинка не е сцена от някой сайънс фикшън, а реално съществува в България, в поселището Зелин до Ботевград. Там в къщата на баба си младата юристка Цветина Петкова е създала първия професионално организиран хъб (място) за събиране на дигитални номади, които искат да живеят и работят на село.

Това е международно движение. Дигиталните номади са хора, които искат да се откъснат от Матрицата. А Матрицата е корпоративната среда, с работно време от 9 до 17 ч. Тя е и начин на мислене, на живот, на работа. Дигиталните номади отказват да работят в офис. Ако им е нужен само един лаптоп, те биха могли да работят на която и да било точка на България и дори на света. Достатъчно е на мястото да има надежден Wi-Fi.

Може да се каже, че дигиталното номадство е част от движението дауншифтинг, или да ограничиш стреса. Това социално явление набира все по-голяма популярност на Запад. В буквален превод означава "да превключиш на по-ниска скорос", да намалиш темпото. Философията му е контрапункт на забързания и динамичен начин на живот в града. Удовлетворението от успеха, професионалната реализация и пълната банкова сметка са заменени с щастието от опростения и осмислен начин на живот със свободата да избереш кога да работиш и кога да почиваш, и то сред природата.

Тези хора отказват да зависят от заплатата си и търсят начини да предприемат свой собствен бизнес. Преместват се да живеят в къщи на село. Събират се с хора, които мислят като тях и се учат един от друг как се прави стартираща компания.

"Досега под кариера разбираме един и същи модел – университет, работа в компания, катерене нагоре по кариерната стълбица и какво? В един момент стигаш до най-високата позиция в една компания и установяваш, че това не ти носи нищо – казва Цветина пред "Труд". – Но може да се живее и по друг начин – професионалното и лично развитие да вървят ръка за ръка и да се издържаш от работата, която ти носи най-голямо удоволствие. И няма нужда да се доказваш на някого и да се титуловаш като търговски директор или каквото и да било друго, за да живееш щастливо. Защото в крайна сметка работиш за други хора, които те експлоатират".

"Следва бърнаут, или професионално "изгаряне", който влачи след себе си демотивация. Чувстваш се изцеден и използван. При дигиталните номади това също е кариера, но пречупена през личния избор – обяснява Цветина. – Кой е казал, че работата и удоволствията трябва да бъдат разделени? Те могат да вървят в синхрон. Тоест ако днес почивам, или се забавлявам, или ходя на конна езда, после имам свободно време да избера колко часа и кога да работя така, че да мога да си позволя таксата за конна езда. А не да работя по 8 или 12 часа, за да стана търговски директор, да нямам време за семейството си, нито за нещата, които обичам да правя".

В същото време селото, в което се нанасят 25-35-годишни образовани хора се оживява, усвояват се земи с богати плодородни почви, оставени да пустеят, което само по себе си е много родолюбиво начинание.

"Затова се върнах и в България, защото, пътувайки много по света, я преоцених. Преоцених с какво разполагаме тук като природа, ресурси, свобода – казва Цвети. – Световна тенденция е хората да се връщат обратно към природата и има много млади българи, които искат да го направят. Така променяме и икономиката, на локално и глобално ниво. Дауншифтингът означава и свободата на избор да живееш и работиш в други условия – с качествена храна, спорт и избор с какво да си изкарваш прехраната. Което ти дава най-ценното – спокойствието от свободата на избора".

Мащабната идея на проекта на Цветина "Номадско ЕдинЕние" (UnityHub) е да се създаде мрежа от коуъркинг и коливинг места, като моделът се разпространи и по други български села.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В САЩ има подобни квартали. Разни хора от "високата високс средна класа" (защото лъжата е, че всички сме средна класа) се събират, казват - дайте да построи квартал амечат и почват. Тъй като имат пари, а на село всичко е евтино и е много по-лесно д подкупи местните архитекти, започват да строят, дори плащат за пътища, газ, вода и електричество.
Наемат лекари и учители и гледаш, как 5000 души се ползват с благата, който не са достъпни за 100 000 в Сливен, примерно :)
Успех!
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупости на търкала. Точно пълната им банкова сметка позволяват да живеят така а не е заместена от желание за свобода без пари. Писна ми от разни био-вегани-феминисти-либерали-номадо-хипита
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко супер ама тези хора имат ли деца - защото те искат училища лекари и т.н.? Или това са просто модерни хипари?
61
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"следва бърнаут"
Чекай, чекай !!!
Ако те кефи работата няма как да бърнаутнеш .... Тия там са некакви дигиталисти с крехка психика за дигиталните им неща .
Да фащат мотиката и да копат , по успех ще имат .... И без това нета е 0.1кб на час
60
0
 
10
 
! Отговори
дедо Евлампи преди 6 месеца
Щом Божинката отиде на село и му се струва, че е в Ню Йорк, значи има леб в тази идея.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Просто някое село, ще бъде презасторено и ще стане, квартала на една отделена от останалото общество група, която е със доходи по 5000+ лева. Не са много, но има достатъчно.
58
3
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 6 месеца
На тие младежи морето им е до колене.Ако знаят ,колко знания,опит ,постоянство и пот е необходимо.Тука,не е като у фитнеса.Трябва инструменти,
57
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От бутоните на лаптопа не може да облагородиш земята. Някой пак трябва да копа .
56
3
 
17
 
! Отговори
селянин с МеПеСе преди 6 месеца
На село няма чиста храна, освен ако не си я произведеш сам, но и тава ние сигурно, ако не знаеш как да ториш. Селският магазин се зарежда с най-големите *** от града.
За да стане селото пригодно за млади, високо платени хора (лаптопаджии) трябва да се направи по проект, като се привлече обслужващ персонал и да се открият цехове за производство на храна местно производство, която е органична и скъпа - фурна, мандра, месарски цех като първо се зарежда местния магазин, пък каквото остане в град
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДО ЛАПТОПАДЖИЯ

УТКРЕПВАНЕ

Тази дума е нова в българския език, би ли я разтълкувал, щото я няма в Тълковния речник.
54
3
 
7
 
! Отговори
дедо от село преди 6 месеца
Тие са изтрещели...
53
3
 
10
 
! Отговори
Софи преди 6 месеца
До Анонимен

Пробвай да купуш чиста храна от селския магазин. Ще останеш изненадан от колко много неща ще трябва да се лишиш на село.
52
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Страхотно и красиво! Това ще е бъдещето село. Чиста храна, малко стрес и високи технологии. Браво! И още успехи!
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Годишен финансов отчет 2017: приходи от дарения - 1000 лв, разходи - 1000 лв.
50
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Че тя тази вилна зона си е почти квартал на София.
49
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 6 месеца
До от другаде Австралия

Сещам се за бая - в Канада.
48
1
 
41
 
! Отговори
от другаде Австралия преди 6 месеца
За да стане едно село пригодно за коливипг, коуоркинг и др ко-та трябва да няма от онези шведи, после трябва да има фирма за охрана, после детска градина и училище с ранг на МГ, после тракторист да изоре дворовете, после говедар и овчар да пасе добитъка, да има местна фурна, местна мандра, и местна кланица. Трябва зимата да не спира тока и водата. Трябва да има асфалтов път до всяка къща и да се чисти зимата.
Ако знаете за такова село, веднага се местя там, като не жаля пари за имот.
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Доста са закъснели. Демокрацията обезбългари за 30 г. селата и роми ги завладяха и сега как ще ги изгонят.
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жената успяла да намери НПО средства, за да направи ремонт на къщата на баба си
45
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не случайно в София панелките са по 100 000 евро. То ако в пущинака беше по-хубаво, никой нямаше да купува софийските кафези и брокерчетата щяха да умрат от глад.