На село, далеч от града и шума: Не с лопата, а с лаптопа!

Дигитални номади ъпгрейдват китни български селца
Обновена: 15 окт 2018 15:04 | 15 окт 2018 15:00,
77
На село, далеч от града и шума: Не с лопата, а с лаптопа!
Снимка: Nomadic UnityHub / Номадско Единение

Забравете типичната селска картинка от миналия век: къщи, потънали в разруха, по пейките престарели хора, оплакващи старините си и чакащи Господ да ги прибере по-бързо, та да се свършат мъките им.

Представете си спретнати къщи, заселени с млади хора. Седят на чист въздух на маси отвън пред лаптопите си. През деня работят, вечер се събират и обменят опит и знания. После заедно се разхождат по планинската пътека, която води до красива поляна с цветя. Връщат се, има курс по дърворезба или керамика. Вечерта се събират пред селската сцена за джаз концерт. На другия ден са на иновативно събитие как да започнат собствен бизнес например…

Свежата картинка не е сцена от някой сайънс фикшън, а реално съществува в България, в поселището Зелин до Ботевград. Там в къщата на баба си младата юристка Цветина Петкова е създала първия професионално организиран хъб (място) за събиране на дигитални номади, които искат да живеят и работят на село.

Това е международно движение. Дигиталните номади са хора, които искат да се откъснат от Матрицата. А Матрицата е корпоративната среда, с работно време от 9 до 17 ч. Тя е и начин на мислене, на живот, на работа. Дигиталните номади отказват да работят в офис. Ако им е нужен само един лаптоп, те биха могли да работят на която и да било точка на България и дори на света. Достатъчно е на мястото да има надежден Wi-Fi.

Може да се каже, че дигиталното номадство е част от движението дауншифтинг, или да ограничиш стреса. Това социално явление набира все по-голяма популярност на Запад. В буквален превод означава "да превключиш на по-ниска скорос", да намалиш темпото. Философията му е контрапункт на забързания и динамичен начин на живот в града. Удовлетворението от успеха, професионалната реализация и пълната банкова сметка са заменени с щастието от опростения и осмислен начин на живот със свободата да избереш кога да работиш и кога да почиваш, и то сред природата.

Тези хора отказват да зависят от заплатата си и търсят начини да предприемат свой собствен бизнес. Преместват се да живеят в къщи на село. Събират се с хора, които мислят като тях и се учат един от друг как се прави стартираща компания.

"Досега под кариера разбираме един и същи модел – университет, работа в компания, катерене нагоре по кариерната стълбица и какво? В един момент стигаш до най-високата позиция в една компания и установяваш, че това не ти носи нищо – казва Цветина пред "Труд". – Но може да се живее и по друг начин – професионалното и лично развитие да вървят ръка за ръка и да се издържаш от работата, която ти носи най-голямо удоволствие. И няма нужда да се доказваш на някого и да се титуловаш като търговски директор или каквото и да било друго, за да живееш щастливо. Защото в крайна сметка работиш за други хора, които те експлоатират".

"Следва бърнаут, или професионално "изгаряне", който влачи след себе си демотивация. Чувстваш се изцеден и използван. При дигиталните номади това също е кариера, но пречупена през личния избор – обяснява Цветина. – Кой е казал, че работата и удоволствията трябва да бъдат разделени? Те могат да вървят в синхрон. Тоест ако днес почивам, или се забавлявам, или ходя на конна езда, после имам свободно време да избера колко часа и кога да работя така, че да мога да си позволя таксата за конна езда. А не да работя по 8 или 12 часа, за да стана търговски директор, да нямам време за семейството си, нито за нещата, които обичам да правя".

В същото време селото, в което се нанасят 25-35-годишни образовани хора се оживява, усвояват се земи с богати плодородни почви, оставени да пустеят, което само по себе си е много родолюбиво начинание.

"Затова се върнах и в България, защото, пътувайки много по света, я преоцених. Преоцених с какво разполагаме тук като природа, ресурси, свобода – казва Цвети. – Световна тенденция е хората да се връщат обратно към природата и има много млади българи, които искат да го направят. Така променяме и икономиката, на локално и глобално ниво. Дауншифтингът означава и свободата на избор да живееш и работиш в други условия – с качествена храна, спорт и избор с какво да си изкарваш прехраната. Което ти дава най-ценното – спокойствието от свободата на избора".

Мащабната идея на проекта на Цветина "Номадско ЕдинЕние" (UnityHub) е да се създаде мрежа от коуъркинг и коливинг места, като моделът се разпространи и по други български села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Карате ли ги да се заклеват, че като си направят "собствен бизнес", ще позволяват и на работниците си да работят откъдето си пожелаят? Не, нали? Сякаш някой някога се е отказвал от пари или власт на тая *** планета.Дауншифтинг... трънки! Не е до количество на работата, а до качество!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше убаво на село то баце още щеше да си кеси там и да си сади картофите сам!
18
1
 
11
 
! Отговори
Млад дърворезбар преди 5 години
Здравейте, аз съм млад дърворезбар и искам да се реализирам велик дърворезбар,много ми харесва как през деня работят, вечер се събират и обменят опит и знания, после заедно се разхождат по планинската пътека, която води до красива поляна с цветя да берат цветя и се връщат и тогава има курс по дърворезба или керамика. Искам да попитам знае ли някой как да се свържа с дигиталната номадка Цветина за да получа по подробна информация за курса по дърворезна, а може парално и керамика да запиша. Мерси.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На село трябва да имаш лопата, лаптопа не ти служи за нищо.
16
19
 
6
 
! Отговори
oт Cиднeй_Aвcтpaлия преди 5 години
3. "и установяваш, че това не ти носи нищо" - ако за толкова сте работили 1000лв то верно си е нищо. Но защо мислите че другите хора не правим кинти $$$$?4. "Затова се върнах и в България" - ама Ти или Те те "завърнаха" като те изгониха?5. "Световна тенденция" - а Света знае ли?6. Приятно оскотяване. За канализация няма и да ви питам, къде се изождате, и как се къпете
15
0
 
14
 
! Отговори
текеесар преди 5 години
Па на това ковъркигно едно време му викаха текеесе! А сега при демокрацията нали е лошо текеесето, нали комунисти такова, или?
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успех им желая!А детска градина може да си направят и в селата,като платят на двама желаещи,една учителка и една мед.сестра или поискат от властите да им предоставят.Въпрос на организация.
13
2
 
16
 
! Отговори
F-E-H преди 5 години
Ще ни се да мислим, че е така, но уви мечти. Интернета е слаб по малките места не става за работа, по селата изобщо почти го няма, мобилния не става.. Работа от вкъщи дори в IT доста рядко се предлага от фирмите на българския пазар. Така че, хубави било да би, ама надали!
12
10
 
15
 
! Отговори
от сидниАавстралия преди 5 години
1. сайънс фикшън, хъб, корпоративната среда, дауншифтинг, контрапункт, бърнаут...Да говориш така на български като финландец на Сточна Гара е като да слушам боган да говори в Сидни. Казвам ви го като Австралийски гражданин, как изглеждате2. "В един момент стигаш до най-високата позиция в една компания" - ама в КОМПАНИЯТА или най-високата за твойте интелектуални възможности? Има разлика
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клъцнете им интернета и ше ги видите как ше тичат боси презглава до София.
10
2
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам по почина на дигиталната номадка Цветина на направи личен избор да напуснем работата си и да ходим на село да правиме коливинг и ковъркинг което да ни доставя удоволствие и да си изкарваме парите от това, вместо работодателите да ни изчеждат от работа и да ни използват и да стигаме до бърнаут. Хайде всички, хайде всички на село да правим дауншифтинг, ковъркинг и коливинг и да си доставяме удоволствие!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И така докато не пораснат и решат, че искат и деца и тогава се сещат, че им трябват и неща като детска градина, училище, поликлиника или дори аптека (на някой места е лукс).
8
0
 
21
 
! Отговори
ккк преди 5 години
най мъ радва дауншифтинга ! а бърнаута е некъв ужас чуек
7
0
 
26
 
! Отговори
Коливънгър преди 5 години
Хааай гаййз, да ви кажа онестли, коливинга повече ме кефи от коукъркинга? А как е при вас, споделете?
6
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да не се лъжем! Интернета е мобилен и слаб, през нощта даже спира. Тока е нестабилен, може да изгори въпросния лаптоп или поне да му счупи батерията. Вода де има де няма. На съседа кучето така лае, че не можеш да си чуеш мислите. Улицата до най-близкия магазин не е асфалтирана от тошово време. Някакви *** хора те зяпат, чудят де дали само да те оберат или и да се позабавляват с теб...Така е във всяко българско село. Няма условия за лаптопаджии. Държавата е абдикирала.
5
2
 
21
 
! Отговори
сайънс фикшън преди 5 години
Ко туй ба - сайънс фикшън? уос из фис? Накоя дума на новите господари? Старите не ни караха да използваме руски думи, всичко във вестниците беше на български.
4
4
 
21
 
! Отговори
hahahah преди 5 години
"През деня работят, вечер се събират и обменят опит и знания."обменят семенна течност
3
3
 
21
 
! Отговори
Як ван Силен преди 5 години
Най-якия спорт е агрофитнеса ! Най-яките биткаджии са селяните - зобят "Кюфтакс", "Пържолин" и "Ракиджос", а вечер в хоримага - свободни боеве.
2
2
 
18
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
на село ама с шишето или дамаджаната с лаптопо все пак се работи а я съм казал ако пипнем работа да пукнем
1
0
 
48
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Надявам се имат ограда с ток и вишка с картечница, понеже *** гласоподаватели на ГЕРБ само такива гости чакат на село.