Нов сценарий: Русия се прицелва в Либия?

Експерт: Москва я разглежда като потенциален стратегически регион
Обновена: 15 окт 2018 23:30 | 15 окт 2018 22:38, Екип на Bulgaria On Air
47

Русия възнамерява да разшири военното си присъствие зад граница от Сирия до Либия. Това съобщи американското издание Washington Times. Медията се позовава на данни от американските специални служби.

Според изданието това е грешка вследствие на политиката на бившия американски президент Барак Обама, който подкрепяше бунтовниците, свалили от власт Муамар Кадафи.

"Няколко са причините Русия да задълбочава присъствието си в Близкия Изток. На първо място страната разглежда Либия като един свой потенциален стратегически регион. Освен това всички тези конфликтни региони биват считани като елемент от асиметричното хибридно противопоставяне на Запада", коментира в студиото на "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Главният съюзник на Русия и нейното военно присъствие в Либия е Халифа Хафтар, оглавяващ Либийската национална армия, която контролира източната част на страната. Според Washington Times в Москва вече са взели решението.

Преди няколко месеца ръководителят на контактната група за Либия към МВнР на Русия Лев Денгов е заявил в интервю за египетския вестник Youm 7, че генерал Хафтар се обърнал към министерството на отбраната на Руската федерация да построи руска военна база в източната част на Либия.

Според много западни политолози, ако САЩ не искат Москва да контролира Либия и да я превърне във втора Сирия, много бързо Вашингтон трябва да смени стратегията и да започне да подкрепя Хафтар.

"Русия много внимателно стъпва в Либия. Междувременно признава правителството в Триполи и поддържа редовни контакти с неговия опонент, председател на президентския съвет Фаиз Сарадж. САЩ от своя страна също поддържат Хафтар", допълни Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

А изборът за това по кой път ще поеме Либия ще бъде на Халифа Хафтар.

Към момента изглежда той клони към "източен" вариант, за което свидетелства информацията за скорошната поява на руска военна база в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направи ми впечатление нещо, което се среща изключителнорядко по българските медии. Нормалният човешки обективен анализ на експерта.
29
9
 
2
 
! Отговори
до БГ джендър ром преди 5 години
Браво на тебе ей сега разбрахме че си истински комунист Ленинист
28
13
 
3
 
! Отговори
до Нормален осъзнал преди 5 години
като искаш да те спасят бегом към русия и от спасен ще станеш спасител ха ха ха
27
4
 
25
 
! Отговори
Нормален, осъзнал се преди 5 години
Еййй,абсолютни *** има тук! А не се ли замислите, защо именно Русия ще стъпи в Либия?На всички вас харесва ли ви тази насилствена евро-гейска,самоубийствена политика? Искате ли Европа-люлката на християнството да продължава да се наводнява от всякаква *** друговерци?Мозък имате ли малко?Кой друг, ако не Русия?Зацепнахте ли накрая?
26
17
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
И там ли ще освобождават /окупират/?
25
17
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 22Много глупаво разсъждениеОбхвата на руските балистични ракети е няколко хиляди километра.Това означава ли че владеят целия свят.Типичен хибриден русофилски анализ.
24
22
 
5
 
! Отговори
там един преди 5 години
Русия ,,внимателнонагазва в още едно блато!Отваря трети фронт като още нищо не е спечелила от първите два в Украина и Сирия!
23
4
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Едни крадци се сменят с други, няма що.
22
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обхвата на С 400 в Сирия е малко над 500 километра. Ако някой атакува руските бази там, ще го направи от по - голяма дистанция. Обаче там е базата в Тобрук. Тя увеличава дистанцията с още 500 километра. А базата в Бенгази с още 400 на запад. Така въздуха над средиземно море от Сирия почти до южна Италия е под руски контрол. Ако владееш въздуха и водата е твоя. Обхвата на калибрите е към 2600 километра. Това покрива каквото им е нужно.
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадафи бил диктатор... Пуснете в някоя търсачка търсене за социалните придобивки по негово време за либийците... Стана диктатор когато реши да спре да продава петрола на Либия за американски долари и да финансира френски и италиански политици в предизборните им кампании. Преди това беше убав, убав, чак красавец... Направете си извод какво представляват французите и италианците.
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди Кадафи Либия беше раздирана от постоянни граждански войни между отделните племена. Кадафи спря войните, като със сила озапти най - агресивните, а другите подкупи с влияние и власт. Преди да го съборят Либия имаше по - висок стандарт на живот от повечето европейски държави и по - социална политика от комунистите. Много българи си купиха коли и апартаменти от работа в Либия, като се има в предвид, че държавата им вземаше 80% от заработеното. Представете си какви са били заплатите там...
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има 2 военни бази в Либия вече. Сега като сложат искандерите, С 300 и С 400, като прати 15 - 20 самолета и 20 - 30 бойни хеликоптера, 100 - 200 калибъра и региона на средиземноморието става техен. Тоест, заплахите за базите им в Сирия от цялото средиземноморие изчезват, понеже имат обхват да ударят всяка една точка там, както въздушна, така и морска и наземна. И ще могат да я ударят както от въздуха, така и от сушата и морето.
18
3
 
26
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Радвайте се че Русия се насочва към Либия,дано освободи страната от терористите и западните крадци.
17
0
 
6
 
! Отговори
фют преди 5 години
много кухи хора има
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14А ти сакат ли си та чакаш някой да ти подари нещо?
15
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експерт: Москва я разглежда като потенциален стратегически регионМда, явно на Пyтя много му хареса как завряха дулото на златния пистолет на Кадафи в гъ3а му, а след това и го поизнасилиха та се навърта около Либия.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8А какво ни подариха нашите задокеански братя.?
13
4
 
38
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Браво на Россия. Напред!
12
3
 
43
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Washington Times - какво да напише. Кой разруши Либия?
11
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците са шопи. Доказателство е поговорката им: Я не сакам на Либия да е добре, я сакам на Русия да и е зле. 100% шопинги.