ЕС се готви за санкции по случая "Скрипал"

Брюксел готви списък и за хакери преди евроизборите
16 окт 2018 07:20, Екип на Dnes.bg
41
ЕС се готви за санкции по случая "Скрипал"
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз промени реда за налагане на санкции за използване на химическо оръжие, което ще позволи да бъдат наложени нови ограничения.

Още по темата

Външните министри на Съюза решиха, че ограничения за пътуване и блокиране на сметки и имущество, вече ще се налагат на отделни лица, както и на групи и компании, за актове, извършени на негова територия или където и да е по света.

“ЕС получава възможност да налага санкции на лица и фирми, свързани с разработването или използването на химически оръжия, без ограничения за националност и местоположение”, заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини в понеделник в Люксембург.

Санкционираните ще бъдат отрязани и от проекти, използващи европейско финансиране.
 

Въвеждането на новия режим идва, след като европейските лидери през юни заклеймиха употребата на газа “Новичок” в Солсбъри срещу двойния руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му тази пролет.

Работата върху списъка на лицата и фирмите, които ще бъдат подложени на визови и финансови възбрани вече е започнала и ще бъде ускорена след разговорите между европейските лидери, които се събират утре в Брюксел за тридневна среща на върха.

Британското правителство настоява, че опитът за отравянето на баща и дъщеря Скрипал и на още двама британски граждани, една от които почина, е дело на Москва. Лондон представи доказателства за двама агенти на руското военно разузнаване, за които се смята, че са били натоварени с мисията да убият Скрипал през март. По-късно те бяха идентифицирани като полковник Анатолий Чепига и военният лекар Александър Мишкин.

Владимир Путин отрече те да са военни разузнавачи. Кремъл отхвърля и обвиненията, че е поръчал атаката.

Отравянето на Скрипал е първо използване на химическо оръжие в Европа от края на Втората световна война насам.

Освен отравянето с “Новичок” ЕС многократно е заклеймявал и използването на газ срещу цивилното население в Сирия от режима на президента Башар Асад.

Могерини потвърди, че се работи и върху друг списък санкции -  на лица и компании, свързани с кибер атаки, след като миналата седмица Великобритания и Холандия съобщиха, че са установили четирима руски граждани, които през април се опитвали да хакнат компютърната система на Международната агенция за борба с разпространението на химическо оръжие в Хага.

“Европейският съюз обсъжда в момента как да засили отговора си срещу кибер дейности, които застрашават европейската сигурност”, посочи Могерини.

По-рано днес на конференция за електронната сигурност в навечерието на европейските избори, еврокомисарят за сигурността Джулиън Кинг заяви, че намесата на руснаците в изборния процес предизвиква сериозна загриженост. Той уточни, че Русия не е единственият източник на заплаха за ЕС, но че е единствената държава, която открито се гордее с хакерските си успехи.

Бившият генсек на НАТО Андерс Фог Расмунсен, който оглавява Трансатлантическа комисия за изборна почтеност, добави, че рисковете от руската намеса в изборите вече не са свързани само с подмяна на резултатите, а с подклаждането на противопоставяне по чувствителни въпроси. Той даде за пример Италия, където гражданите са били насъсквани в социалните мрежи по миграцията в полза на екстремистки и популистки сили.

“Не само, че нашите свободи са атакувани, те биват превръщани в оръжие, с което се подкопава нашето единство и сила”, каза Расмунсен.

Той предупреди, че следващата намеса ще е с използването на изкуствен интелект, което ще автоматизира процеса и ще го направи по-достъпен повече играчи, които искат да се възползват от “руския учебник”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Ми то ако ЕС е мъртъв РФ никога не е оживявал а e мъртвородена воняща мъpша.
13
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са и смешни, и жалки..Каква европейска сигурност бе, моме, ми Европа е окупирана от САЩ от 1945 г. и атолът Бикини има повече суверенитет от нея, ЕС е един мъртъв и смърдящ отдавна американски проект
12
16
 
9
 
! Отговори
niki преди 5 години
А съветските шприони кога ще бъдат изгонени от България?
11
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ги знам ваште санкции. Забрана на бабите на Чепига и Мишкин да пътуват на територията на ЕС. Докато не им треснете жестоко петролно ембарго няма да можете да се оправите с бандитска Русия.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е Интерпол да издаде заповед за арестуване на отровната Мумия !
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, кога България ще изгони многобройните руски шпиони, като започне от Макаров !?
8
5
 
19
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
До 9 АнонименСанкции са много хуманно бе ! Директно физическо почистване на членове и платени писачи на НПОтатта на сорос
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкции срещу НПО и Сорос?
6
6
 
34
 
! Отговори
Kreti преди 5 години
Всеки умен европеец мрази престъпната шайка в Брюксел която ислямизира Европа!Да живее Орбан!
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските шпиони - най известните шпиони хахаха всички ги знаят кои са и къде живеят
4
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не им спирайте препарата за вана, това вече ще е нечовешко
3
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой им е виновен на руснаците че имат най некадърните шпиони
2
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. ще се оправдават с Русия, за да натискат и мачкат собствените си граждани.
1
51
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкции до дупка за руските св ине.