Без напредък: ЕС отложи развода с Лондон

Основният проблем остава границата с Ирландия
18 окт 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
2
Без напредък: ЕС отложи развода с Лондон
Снимка: БТА

Европейските лидери се отказаха от извънредна сбирка през ноември, на която трябваше да одобрят окончателно условията на напускането на Великобритания. След тричасова среща в Брюксел, на част от която присъства и британският премиер Тереза Мей, 27-те президенти и премиери от ЕС решиха, че няма достатъчен напредък в преговорите, който да позволи тяхното приключване и уреждането на напускането.

Октомври беше срокът, който ЕС си беше поставил за уреждането на развода.

Още по темата

Основният проблем остава границата между Ирландия, която е в ЕС и Северна Ирландия, която ще напусне като част от Обединеното кралство. Не е приключена и работата по юрисдикцията на Съда на ЕС и по участието на Великобритания във вътрешния пазар, обясни холандският премиер Марк Рюте след вечерята.

Лидерите упълномощиха главния преговарящ на ЕС Мишел Барние да продължи преговорите с Лондон, като си запазиха възможността, ако той постигне сделка, да се съберат, за да я благословят.

Не е ясно колко още ще могат да продължат преговорите. Според дипломати Барние ще има време най-късно до втората половина на декември, тъй като споразумението за излизането трябва да бъде и ратифицирано от британския и Европейския парламент преди 29 март, когато Обединеното кралство ще престане да бъде част от ЕС. Формално обаче краен срок не е поставен.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който присъства на частта от срещата, на която беше и Тереза Мей, описа атмосферата като “по-спокойна” в сравнение с разговора между нея и останалите в Залцбург преди месец, когато ЕС отхвърли британския план за уреждане на раздялата. Той обаче добави, че в изказването на британския премиер нямало нищо ново, както и че Мей държала на идеята си за създаване на британска митническа зона, която е неприемлива за Европа, тъй като ЕС държи свободата на движение на хора да не се отделя от тази на стоките, капиталите и услугите.

Таяни добави, че Мей не е отхвърлила европейското предложение в случай на сделка да се удължи преходниятя период от 21 на 36 месеца. През прехода цялото европейско законодателство остава в сила във Великобритания, но Лондон губи правото си на глас при вземането на решенията в ЕС. През този период Обединеното кралство ще продължи да внася лептата си в евробюджета, да бъде част от общия пазар и да спазва принципа за свободното движение на хора.

Според Брюксел 3-годишният преход е по-реалистичен срок за договаряне на новите търговски отношения между ЕС и Великобритания от предложените от британското правителство 2 г.

Таяни съобщи, че Европейският парламент би ратифицирал споразумението, уреждащо напускането, само ако то гарантира запазването на сегашните права на европейците на Острова, издължаването на всички пари, които Лондон дължи на ЕС и договорка за Ирландия, която изключва физическа граница, разделяща Ирландия.
“Ако някое от трите условия не е изпълнено, Европейският парламент ще гласува против договора”, предупреди Таяни.

Междувременно европейските посланици взеха формалното решение за изтеглянето на Европейската агенция за лекарствата и Европейският банков орган от Лондон и преместването им съответно в Амстердам и в Париж. След излизането на Великобритания от ЕС тя не може да продължи да е домакин на европейски органи и структури и ще запази само дипломатическо представителство, като трета страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно вярно 1.Англичаните открай време правят мръсно на всичко други нации в Европа не случайно и другите в западна Европа ги мразят.Смисъла на целия им брекзит се свежда до от този съюз ние нямаме само позитиви и не можем да правим в него каквото си искаме.За това дайте да ги напуснем но наполовина а после да им искаме всичко що ни душа сака ако мине номера мине ако не ще намерим други наивници да извозваме.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промените трябва да са бързи, но те искат да си запазят само плюсовете от старото положение и се получава като Мюнхаузен който си тегли косата за да се измъкне от блатото.Няма ги отдавна трите лъва. Скоро в герба им ще има проскубана африканска майммуна, дръглива азиатска крава и въшливо близкоизточно куче.