За незрящите: Устройството, което чете и познава лица

Машинката се закачва за очила и предава текст в ухото
Обновена: 18 окт 2018 13:13 | 18 окт 2018 13:07,
1

Технологичното нововъведение, което се използва в 32 страни в света и помага на незрящи хора в четенето, вече е достъпно и на български език. Технологията разпознава лица и текст, а създателите й са израелска компания.

"Преди няколко седмици завършихме разработката на устройството на български език. То поддържа 18 езика. Устройството разполага с камера и говорител. По този начин сканира за текст и след това го предава в ухото на носещия. Може да се закачи за всякакви очила с помощта на два малки магнита", поясни регионалният директор на компанията Ири Мелцер.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че устройството разполага с най-модерната технология за разпознаване на текст. Машинката, също така разпознава жестовете на тялото, и по този начин разпознава командите, които носещият го му дава. 

"Ползвах устройството преди години, но тогава нямаше версия на български. Много се изненадах, че наша StartUp компания ще разпространява продукта. За мое огромно щастие българският език е вече факт. То може да се използва за четене на всякакви неща – от опаковката на продукт в магазина до документи и книги. Устройството разпознава лица и може да те информира, ако предварително запаметиш чертите на някого", поясни председателят на федерацията "Спорт за хората със зрителни увреждания" Иван Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Що не споменахте цената4000евра