Германия продала оръжие на Саудитска Арабия за $477 млн.

Рияд води кампания на въздушни удари в Йемен
19 окт 2018 21:02, Елка Василева
8
Германия продала оръжие на Саудитска Арабия за $477 млн.
Снимка: архив, Reuters

Германското правителство е одобрило продажба на оръжие на стойност малко под половин милиард евро за Саудитска Арабия през тази година, с което кралството става втори по големина германски клиент след Алжир, предаде ДПА, позовавайки се на документ на германското министерство на икономиката.

Берлин е одобрил оръжейни сделки на стойност 416,4 милиона евро (477 милиона долара) със Саудитска Арабия.

Рияд води кампания на въздушни удари в Йемен, наречена операция "Решителна буря", с цел да подкрепи авторитарния президент на страната между 1 януари и 30 септември, заявиха от германското министерство на икономиката в отговор на запитване на опозиционен депутат.

Само Алжир е по-голям купувач на германско оръжие за същия период на тази година, с одобрени оръжейни сделки на стойност 741,3 милиарда евро.

Саудитска Арабия е подложена на критики след изчезването на журналиста дисидент Джамал Хашоги. Огласените днес данни също имат отношение към въпроса, защото продажбата на оръжие на Саудитска Арабия може да наруши коалиционното споразумение, подписано в началото на четвъртия мандат на канцлерката Ангела Меркел, пише БТА.

По настояване на левоцентристката Германската социалдемократическа партия (ГСДП) коалиционното споразумение постановява, че на германското правителство е забранено да одобрява износ на оръжие към която и да било страна, "пряко" въвлечена в конфликта в Йемен.

Но в коалиционното споразумение има изключение за страни, с които Германия е сключила оръжейни сделки преди започването на четвъртия мандат на Меркел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ПАПАГАЛ преди 5 години
САНКЦИИ!!! САНКЦИИ!!! САНКЦИИ!!! САНКЦИИ!!
7
0
 
1
 
! Отговори
КАШОГИ преди 5 години
ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ. /баба Меркел/
6
0
 
7
 
! Отговори
Adam преди 5 години
западналите морални ценности и двойни стандарти:) Битката е загубена като при СССР, не че едни и същи муцуни не седят и зад двете системи:)
5
0
 
7
 
! Отговори
Alex преди 5 години
Абе, на нас не ни ли се караха за тая работа? Дано на германците не им се карат толкова.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми няма да сме само ние я.
3
0
 
5
 
! Отговори
ШАПКА преди 5 години
Нищо не може да застане пред клатещ се фес.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова американците вдигнаха томахавката към Германия. Какви са тия работи немци, руснаци , китайци взели да продават оръжие. НАТО да не спи ами да заложи 55% от бюджета на страните за оръжия, да се компенсира конкуренцията.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ето причината за незапомнената суша в Германия.