Унгария на борба с "джендъролозите... В името на цивилизацията!

Защо забраниха на университетите да преподават "Изследване на половете"
20 окт 2018 16:28, Боряна Павлова
142
Унгария на борба с "джендъролозите... В името на цивилизацията!
Снимкa: Reuters, архив

Още в средата на август унгарският вицепремиер Жолт Шемен загатна, че университетската специалност "Изследване на половете" ще бъде премахната. Според него, тя била излишна. Нямало работодатели, които да назначават "джендъролози", затова и нямало смисъл да се обучават такива кадри. Освен това понятието "социален пол" било "абсурдно".

Краят на специалността настъпи официално миналата събота (13.10). Тя бе премахната от списъка с магистърските програми със заповед, подписана от премиера Виктор Орбан. Само онези студенти, които вече следват тази дисциплина, могат да завършат обучението си. След това тя ще бъде забранена във всички унгарски университети.

Още по темата

В момента "Изследване на половете" се изучава само в два университета в страната: в най-старото унгарско висше учебно заведение "Йотвьош Лоранд" в Будапеща, което получава финансиране от държавата, и в Централноевропейския университет, който се финансира от фондация "Отворено общество" на американско-унгарския милиардер Джордж Сорос. В магистърската програма "Изследване на половете" в тези два университета са записани по около 20 студенти.

На война срещу "джендър-лудостта"

Забраната на тази специалност в Унгария е израз на една отколешна идеологическа и културна борба, както и на реакционната семейна политика, пише "Deutsche Welle". Голяма част от унгарския управляващ елит е убеден, че на Запад "нормалният християнски свят" е на изчезване, тъй като там ценности като семейство, дом и нация вече не били на почит. Според унгарския вицепремиер Жолт Шемен, в западноевропейските страни "нормалността" била премахната от леви либерали, масони, ислямистки имигранти и "хора със сексуални отклонения". Затова и Унгария се противопоставя на тази тенденция, казва той. Изследването на половете било една от причините за риска от разпад на европейската цивилизация.

В университета "Йотвьош Лоранд" магистърската програма "Изследване на половете" бе въведена едва миналата есен и предизвика голямо възмущение от страна на унгарското правителство. Бенсе Ретвари, държавен секретар в Министерството на човешките ресурси, което отговаря за социалните въпроси, образованието, културата, семейството, спорта и младежта, заяви в тази връзка, че съдържанието на дисциплината се различавало драстично от "ценностите на правителството". Затова неговото министерство въвело в държавния университет "Корвинус" в Будапеща магистърската програма "Семейни науки" - като противовес на специалността "Изследване на половете".

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер, официално вторият човек в държавата, стар приятел и довереник на Виктор Орбан и един от основните идеолози в партията "Фидес", обяви още през 2015 година, че Унгария ще се откаже от "джендър-лудостта". На един партиен конгрес той подчерта: "Ние искаме нашите момичета да възприемат като върховна цел на своето себеосъществяване това, че раждат нашите внуци". Миналата година заместник-председателят на "Фидес" Силард Немет настоя, че унгарските жени трябва "да раждат" в родината, за да се създаде "прираст на населението". През следващите седмици унгарският премиер Виктор Орбан планира да стартира нова национална кампания срещу демографския срив.

"В Унгария ще настъпят големи промени"

В момента кампанията срещу специалността "Изследване на половете" е най-видимата част от културната борба на унгарските правителствени кръгове, която се провежда от няколко месеца насам. Тя е насочена срещу писатели, художници и музиканти с критични позиции към правителството, но и срещу умерените представители на кръгове около управляващата партия "Фидес", какъвто е например бившият заместник-държавен секретар в унгарското външно министерство Гергели Прьоле. Наскоро той бе отстранен като ръководител на литературния музей "Петьофи" в Будапеща, защото за сметка на данъкоплатците бил канил писатели, които клеветели унгарците и страната. В края на юли премиерът Виктор Орбан защити културно-политическата офанзива на своето правителство и обяви, че ще настъпят "големи промени" под формата на духовно-културен обрат срещу "елита на 68-ма".

Това не е първата подобна културно-политическа офанзива. През 2010/2011, няколко месеца след първата победа на Орбан, десетки известни либерални интелектуалци и учени от държавните университети бяха уволнени или принудени да напуснат. Кулминацията на кампанията срещу тях бе т.нар. "Философски процес" - разследване срещу видни философи като Агнеш Хелер за предполагаемо незаконно присвояване на средства за научни изследвания. По-късно правителството на Орбан трябваше да оттегли тези обвинения.

Междувременно в унгарските държавни университети и културни институции почти няма служители, които да изразяват публично критични позиции спрямо правителството. Според левия философ и бивш антикомунистически активист за граждански права Г. М. Тамаш, целта е не само левите, но и умерените консервативни интелектуалци да бъдат изтласкани от полезрението на обществеността. "За унгарското ръководство всички онези, които не се вписват в контекста на националната пропаганда, са "човешки индивиди от друг вид" и "развратници"", гласи част от коментар на Тамаш, публикуван в унгарския седмичник HVG.

 
 


142
Още от Ако щете - вярвайте
15-те мъдри и логични закони за живота ни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 3 седмици
Цитат: "Според унгарския вицепремиер Жолт Шемен, в западноевропейските страни "нормалността" била премахната от леви либерали, масони, ислямистки имигранти и "хора със сексуални отклонения". Затова и Унгария се противопоставя на тази тенденция, казва той."
----------
Казано ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНО, ИЗЧЕРПАТЕЛНО И НА МЯСТО! Унгария ще остане едно от малкото островчета в Европа - където да си нормален - не е "престъпление".
Ислямизацията на Европа - вече не може да бъде спряна.
117
1
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 3 седмици
Пореднато добро дело на правителството на Орбан... А няколкото джендъра, няколкото купени или пък побъркали се "интелектуалци" и "Дойче" Веле нека си пищят.
116
1
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 3 седмици
На един пол какво има да му изследваш! Половете са два, мъжки и женски. Всичко друго е измислица на някой .
115
2
 
22
 
! Отговори
WTF? преди 3 седмици
Унгария напоследък е единствената държава която се държи свястно и нормално и не сваля гащи на тъпанарски изнасилени политики. Ще взема да емигрирам там.
114
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орбан - шеф на еврокомисията !!
113
2
 
24
 
! Отговори
яве преди 3 седмици
Една малка победа за Орбан, огромна победа за Човечеството.
112
11
 
1
 
! Отговори
male преди 3 седмици
Там е работата, че ако насърчат част от мъжете да признаят накъде ги тегли, след като падне бремето от плещите им, наистина ще оредеем. Това е причината скитащите да са на почит, те поне работят в полза на обратното.
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тонове щуротии - половете са си два. Всичко останало е атипичности.
110
3
 
5
 
! Отговори
Сороска Подплювналие преди 3 седмици
...ва

Долу ръцете от електората миии...
109
11
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 4 седмици
Но една Румъния например, игнорира глупавия опит на техните мутри, да ги занимават с гей-бракове, за да махната вниманието от корупцията. Въпреки, че румънците са консервативно наистина християнско обшество (за разлика от наишите чалго-ориентало поклонници, които ходят на кръщене, за да се напият) те не виждат опасност за "ценностите" в това да допуснеш, че малък процент хора са родени различни.
108
27
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 4 седмици
съвсем нормално е във варварски ретроградни държави като Унгария, България, Русия да има такива настроения, оказа се обаче че и вашия вожд Адолф е обичал да пердаши мъжаги ...
107
4
 
12
 
! Отговори
до оня с колана преди 4 седмици
Хомосексуализма е болест, не престъпление. Защо трябва някой да го лекува с колана? Психиатричните заболявания не се лекуват с насилие, защото могат само да предизвикат други психиатрични заболявания. Изказването ти е меко казано нонсенс.
106
38
 
7
 
! Отговори
Becker преди 4 седмици
Бай Ганьо Балкански хетеросексуалиста. Прост народ слаба държава. Колко елементарно изместват важната тема. Простият човек е най-лесен, за туй то сме на това положение.
105
1
 
20
 
! Отговори
нека се реееем!!! преди 4 седмици
Джендърите да върнат дъгата на децата, червен балон би бил доста по-подходящ символ за тях, щом искат да ги определят като То.... ;-)
104
2
 
12
 
! Отговори
Turk преди 4 седмици
Бих искал да ви препоръчам да прочетете плана на Калерги!
103
52
 
7
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 4 седмици
28 ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ НА ЕС !!!!!!

КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ БЪЛГАРИЯ ПОЛША И УНГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГЛЕДАТ КЪМ ПРОПАДНАЛАТА РУСИЯ И ДА НЕ ЛЕГАЛИЗИРАТ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ!!!!
102
53
 
13
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 4 седмици
АВСТРИЯ РАЗРЕШИ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ОТ 2019-ТА ГОДИНА!!!!

ЗА СЕГА УНГАРИЯ, ПОЛША И БЪЛГАРИЯ НЕ СА РАЗРЕШИЛИ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ОТ ЕС!!

ЯВНО УНГАРИЯ, ПОЛША И БЪЛГАРИЯ СА ПОСЛЕДНИЯ БАСТИОН НА КОМУНИЗМА РУСКИ В ЕС!!!!!!!!!
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Хан КрумИ..и като Търчи -лъжи ,мъжкаря от Банкя,дето плачеше за конвенцията ..
100
3
 
21
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 седмици
...ungartsite sa narod dostoen za uvajenie ! Narod ,koito otstoiava pravoto si na sashtestvuvane I na nezavisimost ot jelaniata na sbarkaniatsite v Briuksel ! Suvereniteta ne e dadenost ! Za nego se voiuva I triabva da se zashtitava I otstoiava !!!
99
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Истинска държава! Беше истинска Още през комунизма! Иначе.Всички останали от соца.Се оказаха продажни уви!