Тръмп иска повече информация за смъртта на Джамал Кашоги

Три европейски държави настояват за по-убедителни обяснения
Обновена: 21 окт 2018 18:17 | 21 окт 2018 18:17,
45
Тръмп иска повече информация за смъртта на Джамал Кашоги
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се нуждае от повече информация за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и ще работи с Конгреса по въпроса за американски отговор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Късно вечерта на предизборна проява в щата Невада Тръмп каза, че в скоро време ще разговаря със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Саудитските власти съобщиха, че Джамал Кашоги е умрял в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул при юмручен бой с служители там. Това обяснение обаче породи твърдения, че тази версия е опит за предпазване на влиятелния саудитски престолонаследник.

Тръмп първоначално каза, че вярва на саудитското твърдение, но вчера вечерта той каза, че продължава да не знае къде е тялото на Кашоги.
Президентът заяви: "Бих искал да разбера къде е тялото и какво се е случило". Той допълни, че напредъкът по този въпрос е много бавен.

Според Лондон саудитските обяснения за смъртта на Кашоги не са правдоподобни, предаде Франс прес, като се позовава на интервю за Би Би Си на британския министър за Брекзит Доминик Рааб.

"Ние подкрепяме разследването на турските власти, за да видим какви са фактите, защото съществува сериозно съмнение относно обяснението, което беше дадено", подчерта Рааб.

"Британското правителство иска да бъдат посочени отговорни за тази смърт", заяви министърът.

Германия заяви готовност да замрази износа си на оръжия за Саудитска Арабия в резултат на обясненията за смъртта на Кашоги, определени от Берлин като недостатъчни, предаде Франс прес.

В интервю за германската телевизия А Ар Де германският външен министър Хайко Маас каза, че много въпроси остават без отговор след убийството в началото на октомври на журналиста и "докато тези въпроси останат без отговор, не мога да си представя, че има положителна база в германското правителство, за одобряване на износа на оръжия за Саудитска Арабия".

Германия издаде на 30 септември лицензии за оръжеен износ за Саудитска Арабия в размер на 416,4 милиона евро за 2018 г. Преди нея по този показател е само Алжир със сумата от 741,3 милиона евро.

Франция каза днес, че иска да бъде разкрита пълната истина за убийството на саудитския дисидент и журналист Кашоги, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на френския финансов министър Брюно Льо Мер.

В интервю за телевизия Франс 3 Льо Мер определи като прогрес това, че саудитските власти са признали фактите и са поели известна отговорност. "Но трябва да бъде хвърлена пълна светлина".

На въпрос как ще се развият двустранните отношения от този момент нататък, Льо Мер каза, че това "ще зависи от начина, по който истината бъде извадена на яве, разследването бъде проведено и резултатите бъдат установени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно момчета. Ердоган няма да ги остави така. В момента в който започнат да шикалкавят и им вади поредното доказателство. Малко по малко ще си кажат всичко. Да видим дали заради едни пари ще се оставят двуличието им да стане видно за всички. То не, че не е видно де...
39
1
 
4
 
! Отговори
wild horse преди 5 години
Долнопробен лицемер,само да си представим ,ако това се беше случило в Русия,Китай или която и да е държава извън американското нефтено поле....Рязали са му пръстите на живо,разчленявали са го,трудно е да си представите какво още. Казвам това,защото живея в този свят и знам....
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клоун.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вашингтон искат повече информация, след като всичко вече е ясно? :DСериозно ли се надяват, че светът ще клъвне на версията за "битов инцидент" в посолството? :DИли може би разчитат на някакво чудо, което да им спаси оръжейните сделки със С.Арабия?
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди десетина години араби платиха на бившия Президент Клинтън 1млн.$,за 20мин. интервю в което трябваше да разкаже колко добри взаимоотношения е имал с тази арабска държава и т.н.,само положителни неща!Нищо чудно ,ако арабите платят тлъста сума на Силния човек в Белия дом,за да не се впряга много в критиките и да замаже положението!Гафовете се оправят с пари или с много пари дадени на Правилния човек!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците ореваха света за своя ЦРУ агент ,а се правят ,че не виждат разорената от саудитската авиация държава Йемен и хилядите убити включително и деца от оръжията продадени от щатите!Морската блокада продължава Йемен като държава съществува само на хартия!Никакви институции не работят,анархията е пълна С.А.са военнопрестъпна държава !
34
2
 
6
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Тръмп каза, че има договори за над 400млрд.$ със СА, друго не го интересува.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Истината е по-странна от измислицата"И това от найгамериканския писател - Марл Твен.
32
2
 
7
 
! Отговори
Сир Джия преди 5 години
Краварите и ингилиьите пак се ***ааааа! И този път много яко,както винаги!
31
2
 
5
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Театъра е интересен...американска крими серия с скрити му.сюл.мански двойни агенти под формата на ***..Агент 007 серийте..ряпа да ядат по напрежение в очакване на..развръзката!и накрая..Убития е виновен и да влезе на разпит!
30
2
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...zashto naprimer amerikantsite ne iskat "poveche obiasnenia" ot sauditskite si priateli ..naprimer kogato ubivat publichno s kamani zaroveni jeni v zemiata..da rechem ????!! Tezi radeteli na choveshki prava I nasajdachi na demoktratsia ?!???
29
2
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Тръмп каза още, че разглежда също възможността за налагане на санкции, но се надява случаят да не повлияе на сделката за стотици милиарди. Което пък значи, че няма да има никакви последици за саудитците. Американските демократи няма да рискуват стомилиардна сделка, заради някакъв журналист.
28
1
 
6
 
! Отговори
Ваща мм преди 5 години
Ще затворят Тръмпеловият плювалник с някой друг милиард,а след време,преди да пукяса,краварите може и да го" разследват",защото тяхната държава е "най-велика" иразнасят по света убийства чрез "Майдани","Пустинни бури" и Нежни революции",т.е."Демокрация".
27
1
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...nalaga mi se pak da igrae teatar ...kato s amerikanskite tomahavki v pustiniata...ei taka za litse pred sveta ..dokolkoto se moje !!!...Razbirase bi me iznenadal samo ako reshi da im naloji sanktsii...ama togava naistina bih ziapnala ot udivlenie !!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...smiatae li ,che Tramp ia niama v dostatachno kolichestvo ?!??
25
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 5 години
и като се информираш КАКВО? същия *** си оставашима пари но е *** в политиката ,само и единствено бизнес
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да са го изяли в столовата на посолството.
23
0
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Какво ще рече повече информация, с какво и как точно са го разфасовали ли???
22
2
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
убиици за скрипал не ви трябваха доказателства направо деистваите англосакслицемери
21
2
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Как непрекъснато и ритмично се препъват в роклите си ,,конкурентите" на Путин - също като в Холивудско муви..Еее - как да не повярваш в пророчествата на Ванга - Всичко ще се разтопи като лед и само Русия ще остане! Нищо няма да я спре по Пътя и..И нищо няма да затъмни славата на Владимир...