Тръмп иска повече информация за смъртта на Джамал Кашоги

Три европейски държави настояват за по-убедителни обяснения
Обновена: 21 окт 2018 18:17 | 21 окт 2018 18:17,
45
Тръмп иска повече информация за смъртта на Джамал Кашоги
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се нуждае от повече информация за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и ще работи с Конгреса по въпроса за американски отговор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Късно вечерта на предизборна проява в щата Невада Тръмп каза, че в скоро време ще разговаря със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Саудитските власти съобщиха, че Джамал Кашоги е умрял в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул при юмручен бой с служители там. Това обяснение обаче породи твърдения, че тази версия е опит за предпазване на влиятелния саудитски престолонаследник.

Тръмп първоначално каза, че вярва на саудитското твърдение, но вчера вечерта той каза, че продължава да не знае къде е тялото на Кашоги.
Президентът заяви: "Бих искал да разбера къде е тялото и какво се е случило". Той допълни, че напредъкът по този въпрос е много бавен.

Според Лондон саудитските обяснения за смъртта на Кашоги не са правдоподобни, предаде Франс прес, като се позовава на интервю за Би Би Си на британския министър за Брекзит Доминик Рааб.

"Ние подкрепяме разследването на турските власти, за да видим какви са фактите, защото съществува сериозно съмнение относно обяснението, което беше дадено", подчерта Рааб.

"Британското правителство иска да бъдат посочени отговорни за тази смърт", заяви министърът.

Германия заяви готовност да замрази износа си на оръжия за Саудитска Арабия в резултат на обясненията за смъртта на Кашоги, определени от Берлин като недостатъчни, предаде Франс прес.

В интервю за германската телевизия А Ар Де германският външен министър Хайко Маас каза, че много въпроси остават без отговор след убийството в началото на октомври на журналиста и "докато тези въпроси останат без отговор, не мога да си представя, че има положителна база в германското правителство, за одобряване на износа на оръжия за Саудитска Арабия".

Германия издаде на 30 септември лицензии за оръжеен износ за Саудитска Арабия в размер на 416,4 милиона евро за 2018 г. Преди нея по този показател е само Алжир със сумата от 741,3 милиона евро.

Франция каза днес, че иска да бъде разкрита пълната истина за убийството на саудитския дисидент и журналист Кашоги, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на френския финансов министър Брюно Льо Мер.

В интервю за телевизия Франс 3 Льо Мер определи като прогрес това, че саудитските власти са признали фактите и са поели известна отговорност. "Но трябва да бъде хвърлена пълна светлина".

На въпрос как ще се развият двустранните отношения от този момент нататък, Льо Мер каза, че това "ще зависи от начина, по който истината бъде извадена на яве, разследването бъде проведено и резултатите бъдат установени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кашоги най-вероятно е бил агент на ЦРУ под прикритието на журналист от ,,Вашингтон пост",и по всяка вероятност чаршафите не са знаели този факт.Ако беше обикновен гражданин на С.Арабия убит в консулството ,едва дали Тръмп би се занимавал със случая.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че колко милиарда "доказателства" иска още?!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите за СА кога?
17
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Сетил се Тръмп да се побара.
16
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Светла се Тръмп да се побара.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Положението е следното:С.Арабия: - Стана фал, дайте да не задълбаваме.Западът:- Измислете някаква правдоподобна версия за пред света, натопете някой и веднага ще се направим че ви вярваме. Важното е да не прецакваме оръжиейните си и петролни сделки.
14
0
 
11
 
! Отговори
А ся де! преди 5 години
Досега би трябвало да им е продал джепането и да си е прибрал 100 000 000 000 гущера - а сега сделката стъпи на кално..Остава да се разберат тихомълком - Дончо,Eрдо и Салманя и да скалъпят нещо за пред Света - от Ердо зависи - какво и колко ще иска,и ще поиска ли въобще да спре разследващата вълна?! Ще следим сериала - интересен е...
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убит е критик на саудитската власт в саудитското посолство, което е пряко подчинено на саудитската власт. Цял месец саудитската власт, оцапана с кръв твърди, че журналистът си е тръгнал жив и здрав оттам, после сменя версията, че бил умрял там при "юмручен бой" с опоненти. Трупът липсва, липсват и въпроси за местоположението му. Отговорът на "загрижената международна" (западна кукловодна) общност е- чакаме повече подробности, защото не разбираме какво се е случило и кой е виновен...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вече вида на полимера от който са направени бидоните и с какво е разтворен. Ако не, то поне техмплогията на компостиране.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2045-та година: Вашингтон и Брюксел дават последен шанс на Саудитска Арабия да оповести резултатите от разследването, в противен случай ще бъдат принудени да започнат обсъждането на санкции срещу Риад.
10
2
 
1
 
! Отговори
А сега де преди 5 години
Дайте им няколко дни и ще ви посочат виновни за каквото поискате. Трябват обаче няколко дни за доставката я на Камаз, я на трамвай(трудно се намират в Р.и.я.д), който да ги бутне по подходящ начин!
9
0
 
10
 
! Отговори
цирк преди 5 години
Тръмп иска повече информация......ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХХАХХААААААААААААААА...........................
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Германия издаде на 30 септември лицензии за оръжеен износ за Саудитска Арабия в размер на 416,4 милиона евро за 2018 г."Ахаа, ето защо ЕС се е скатал в миша дупка и не смее да повтори действията си, които предприе срещу Русия. Имали моля ви се сделки със Саудитска Арабия... Лицемерни нещастници.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Британското правителство иска да бъдат посочени отговорни за тази смърт", заяви министърът."Ами посочете директно саудитската власт бе рижковци. Толкова лесно го направихте с Путин още в ден първи след случая Скрипал. Хайде, почвайте да сочите с пръст саудитския принц, да ревете за подкрепа от международната общност за санкции за С.Арабия и за екстрадиране на саудитски дипломати. Нещо притеснява ли ви, че се скатавате като мишоци. Да не би да са американските оръжейни интереси в Риад?
6
1
 
9
 
! Отговори
Хозман преди 5 години
САЩ са най-голямата еврейска колония в буквалния смисъл на думата, и това е неоспорим факт. Малко известен факт - кралсктото семейство на Саудитска Арабия - семейство Сауд са ЕВРЕИ и едни от най-върлите ЦИОНИСТИ! С настаняването на Трамп в Белия Дом, ционистите/евангелисти за първи път в историята на САЩ успяха да установят пълен контрол над администрацията. Накратко - докато евреите управляват света, никой няма да посмее да каже и дума в разрез с техните интереси. Гойите да си знаят гьола!!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
я да видим атлантическите ценности как ще се приложат към СА, дали като към Русия със Скрипал и Новичока....
4
0
 
5
 
! Отговори
х-м преди 5 години
"...Истанбул при юмручен бой С служители там."Какво ли са учили днешните журналисти? Дали имат осми клас завършен с поне прилични оценки?
3
1
 
4
 
! Отговори
ся преди 5 години
ше прати бай муй със сабята да ги изплаши и ако нещо се дърпат да ги почне като кмета на симитли.
2
1
 
4
 
! Отговори
Зависи как ;) преди 5 години
Льо Мер каза, че това "ще зависи от начина, по който истината бъде извадена на яве, разследването бъде проведено и резултатите бъдат установени".
1
1
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Той е мъдър той гледа той не ги накаже или па няма ги накаже.Ами ако ги накаже па те се откажат от Ф-16 и купят друг таралясник.Не той няма да ги накаже ще ги смъмри ще каже не правете така и пак ще гледа мъдро.