Бизнесът иска две нови професии: "Ментор" и "Застъпник"

Ще помагат на новите служители за приемственост в работата им
22 окт 2018 18:00,
24
Бизнесът иска две нови професии: "Ментор" и "Застъпник"
Снимка: flickr

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че е разработила предложения за допълнение на Кодекса на труда, чрез които методите за обучение и подпомагане в работна среда "менторство" и "застъпничество" да бъдат правно регулирани и да се използват в българските предприятия.

Предложението e отправено към Министерство на труда и социалната политика, като имащо право да предлага законодателни изменения и допълнения.

С промените се цели да се повиши трудовата пригодност на новопостъпилите работници и да се осигури приемственост в работните процеси, обяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

"Използването на менторство и застъпничество имат огромно значение за развитието на индустриалните отношения в страната ни. Без предлаганата уредба, и работодателите, и работниците са лишени от инструменти за взаимодействие в интерес на просперитета и на предприятия, и на работещите, каквито развитите държави ползват от десетилетия. Тези промени ще резултират положително на пазара на труда и за развитие на икономиката в цялост. Точно затова смятаме, че е крайно време двата инструмента да бъдат правно уредени у нас. Изключително много разчитаме на подкрепата на Министерство на труда и социалната политика, които са наш асоцииран партньор по проект, за да могат предложените от нас текстове за промени в Кодекса на труда да бъдат разгледани в парламента", аргументира се Иванов.

Менторството е инструмент, който дава възможността новоназначения работник бързо да се адаптира към работната среда и правилата за работа в предприятието, като по този начин упражняваната от него професия стане по-привлекателна и се създадат условия за устойчива заетост. Методът е насочен към това да подпомага компаниите да се възползват от възможния максимален потенциал на човешките ресурси и те да увеличат своя капацитет за постигане на целите и приоритетите в дейността. Така по-опитният служител прехвърля знанията и уменията си на по-малко опитен, за да се преодолеят всички трудности в кариерата и да се постигне социален растеж.

Застъпничеството, от своя страна, е предназначено да отговори на практическите предизвикателства, пред които са изправени новоназначените работници. Това могат да бъдат подкрепа на професионалните отговорности на работника/служителя, подпомагане за усъвършенства комуникационните умения, подпомагане при търсенето на решения на възникнали проблеми и подкрепа при разрешаването на конфликти.

Според д-р Искрен Ангелов, началник отдел в Министерство на труда и социалната политика е добре текстовете за менторство и застъпничество да бъдат формализирани в нормативната уредба, тъй като това би оказало положителен ефект върху работодателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Старо куче преди 5 години
Ами създайте си ги и им плащайте! Защо го търсите това от държавата?
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професия "данъчен измамник" и "кредитен милионер" също трябва да се включат. Сега тормозят от НАП и разни банки хората.
17
1
 
2
 
! Отговори
А сега де преди 5 години
И когато Премиерина вече не царува,Ментор или Ментраджия ще го търсим!?
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравихме професия "престъпник"... и професия "измамник". Много ще са актуални днес.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, трябва да се въведе професия "протеже", "син на шефа", "майка на шефа". Също професия "мутра", "фитнес маниак", професия "наркоман". Много подобни идеи има. Всички трябва да се включат.
14
1
 
14
 
! Отговори
Контрактор преди 5 години
Направо страхотно!3-*** работника(3 в 1) и се почва-(ментор,застъпник,отстъпник,престъпник,медиатор,уринаTор,прокламатор,декламатор)!!Всичките магистри(2000 лв.заплатка) А тримата бачкери с 600 лв. и се чудят на кого да изпълняват нарежданията!Чакай да съкращават администрация!!
13
1
 
18
 
! Отговори
селянин преди 5 години
АМИ КАТО СИ ГИ ИСКА БИЗНЕСА , НЕКА СИ ГИ ВЗЕМЕ ОТ ПЕНСИОНИРАНИТЕ МЛАДИ ЧИНОВНИЦИ , КОИТО РАБОТЯТ НА ЩАТ В МВР, МО, И т.н. И ДА ДАВАТ НЯКОЙ ЛЕВ КАКТО В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР. НЕ ПО 600лева а по 600 евра както е в държавния за служител в силово министерство с 20 годишен стаж. "УТРЕ"КОГАТО се пенсионираме тези от държавния сектор ще получават 800лева пенсия а тези от бизнеса 250 лева. ПУ, ПУ, ПУ еничарска ***.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата крепи бизнеса с пари. АИК е изцяло на издръжка от държавата.Народът няма подкрепа от държавата, но бизнесът е на държавна издръжка.КОМУНИЗЪМ!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ментор, застъпник - много сложно го казват. За да е ясно - майстор, калфа, чирак.
10
1
 
16
 
! Отговори
АИК чака от държават преди 5 години
Менторите и застъпниците ще са зависими от броя на новоназначените. Това значи, че менторите и застъпниците ще генерират текучество, за да не останат без работа.Всяка фирма и сега може да си избере ментор от дългогодишните работници. АИК защо иска това от държавата? Пак пари ли ще искат Велев и Гела? Пак насърчаване ли ще искат? Дърти комунисти са Велев и Гела. Чакат от държавата.
9
1
 
24
 
! Отговори
www преди 5 години
А ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИСКА САМО ЕДНО - ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ....
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е тоя бизнес, който идка излишни хора?Тия да ги разправят на бабата, дето мятя пари от балкона.
7
1
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Реално в много места по страната интервюто за професионалист минава по следния начин:-Съгласен ли сте да работите за 500 лева /някъде и по-малко/- Ми да!- Назначен сте!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме съгласни ние да работим, а някои други да получават заплати на наш гръб. Кой ще изкарва заплатите на тия ментори и застъпници? За какво е "човешки ресурси", който извършва подбор на кадрите. Стават 3 хрантутници.Пари за реално работещите няма, пък ментори и застъпници ще храним.Държавата за какво отпуска пари за безплатни курсове и обучения към Бюрото по труда?За какво са техникумите?
5
1
 
20
 
! Отговори
°°®°° преди 5 години
И за какво са им ?- да им дават 600-700 лв- да ги тормозят психически и да се държат с тях като роби- да им обещават по-висока заплата,но всеки месец да се оправдават,че е криза - да им повтарят,че за тяхното място чакат поне 10 човека - да спретнат интрига и да се скарат с работника,след като той каже,че ще напуска
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професии ментор и застъпник? Менторството и застъпничеството не могат да бъдат отделни професии, менторски и застъпнически функции се съвместяват с основната работа, която менторът/застъпникът изпълняват, тъй като става дума за напътствие и съвети в хода на работа. Как например ще имаш човек, чиято работа е менторство, ако той не работи в същата област, в която работи подопечният му? Недомислена е тая работа.
3
1
 
17
 
! Отговори
Греек преди 5 години
Едно време по запознатите и натрупали опит в работата се именоваха като Наставници. Откриха топлата вода на капитализма.
2
1
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Нищо подобно няма. Заради алчност и лошо отношение работодателите прогониха качествения персонал от БГ. Реално в момента схемата им е да вземат млади хора, които да се учат на място. За което мога само да аплодирам. Обаче... Реално младите КАДЪРНИ хора също не им се работи за стотинки. И вземат млади НЕКАДЪРНИЦИ, които връзват като воденичен камъкм на шията на останалите да ги "обучават". Да де ама първо никой не е длъжен, занаят се краде и второ - ти дори да имаш желание като виждаш че е ***?!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречения бизнес защо не ходи да се надбягва на някъде?!?!? Да си намерят кадърни хора и да ги назначават за ментори, застъпници или каквито намерят за добре. Защо трябва да занимават другите с проблеми които те могат да си ги решат???