Военната стая на Facebook: Това е новото ни нормално състояние

За изборите на прицел се взима фалшивата информация
22 окт 2018 19:00, Елка Василева
17
Военната стая на Facebook: Това е новото ни нормално състояние
Снимка: архив, Reuters

В иначе безинтересната част на обширния комплекс на Facebook в Силициевата долина има заключена врата, на която е залепена табела с надпис "Военна стая". Зад вратата се намира ръководен център, създаден от социалната мрежа за борба с фалшиви профили и неверни новинарски публикации преди наближаващите избори в САЩ.

В стаята десетки служители напрегнато са се вторачили в своите монитори, а потоци от данни преминават по огромни контролни табла. На стените са поставени плакати, подобни на тези, които Facebook често използва, за да предупреждава или увещава своите служители. На един от тях пише: "Във Facebook нищо не е проблем на някой друг," пише  Асошиейтед прес.

Този девиз може да се стори ироничен на някои, като се има предвид, че военната стая беше създадена за противодействие на заплахи, които почти никой в компанията, най-малкото главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, не приемаше сериозно само преди две години и които сега според критиците на компанията представляват заплаха за демокрацията.

Дни след изненадващата победа на президента Доналд Тръмп Зукърбърг отхвърли твърденията, че резултатът е бил повлиян от измислени новинарски публикации във Facebook и нарече тази представа "доста смахната".

Безразличното отношение на Facebook обаче се промени след засилването на критиките срещу компанията в Конгреса и на други места. По-късно тази година тя призна, че е пуснала хиляди реклами, популяризиращи фалшиви информации, поставени от руски агенти. Зукърбърг в крайна сметка превърна подобряването на Facebook в свое лично предизвикателство за 2018 г.

Военната стая е важна част от извършващите се подобрения във Facebook.

Нейната технология използва системата за изкуствен интелект, която Facebook употребява за подпомагане на откриването на "недостоверни" публикации и потребителско поведение. Facebook допусна под строг контрол Асошиейтед прес и други медии до своята военна стая преди втория тур на президентските избори в Бразилия на 28 октомври и изборите в средата на мандата в САЩ на 6 ноември.

"Няма заместител на физическото взаимодействие в реалния свят", каза директорът на Facebook за изборите и гражданското ангажиране Самид Чакрабарти. "Главното нещо, което научаваме, е колко ефективно е хора да работят, събрани заедно в една стая."

Повече от 20 различни екипа сега съгласуват усилията на над 20 000 души, повечето подизпълнители, посветили се да блокират фалшиви профили и измислени новини и да спират други злоупотреби във Facebook и останалите й услуги. Като част от тези усилия Facebook също така е наела проверители на факти, включително Асошиейтед прес, които да преглеждат новинарските материали, публикувани в социалната й мрежа.

Facebook признава заслугата на своята военна стая и на други засилени проверки за изтриването на 1,3 милиарда фалшиви профила през последната година и премахването на стотици страници, създадени от чужди правителства и други субекти, опитващи се да причиняват неприятности.

Остава обаче неясно дали Facebook прави достатъчно, каза президентът на наблюдаващата дезинформацията либерална организация "Медиите имат значение за Америка" Анджело Карузоне. Той отбеляза, че сензационните теми, разпространявани в измислени новинарски материали, могат доста ефективно да държат хората "ангажирани" във Facebook, а това на свой ред прави възможна продажбата на по-голям брой от рекламите, от които идват повечето приходи на Facebook.

"Това, което правят досега, изглежда по-скоро като опит за предотвратяване на ново бедствие за връзките с обществеността, отколкото като намиране на смислени решения на проблема", каза Карузоне. "Като цяло бих казал, че все още са на погрешен път."

Военната стая за изборите и вътрешните й механизми продължават да са твърде непроницаеми, за да се определи дали това помага на Facebook да се справя по-добре със задачата да предпазва услугите си от боклуци или е просто "временна конферентна стая с куп компютърни монитори в нея", каза Моли Маккю. Тя описва себе си като изследовател на "информационната война" в организацията "Нова медийна граница", изучаваща потока от съдържание в социалните медии.

Маккю смята, че във Facebook има противоречия дали да блокира някое съдържание, за което вече знае, че е подозрително, "защото държи хората в своята платформа, като предизвиква емоционална реакция, следователно й харесва те да харесват противоречивите материали. Винаги ще съществува въпросът за придържането към правилата, когато става дума за премахване на радикално, смахнато съдържание, защото именно това занимава хората и именно това искат те."

Facebook защитава своята военна стая като ефективно оръжие срещу дезинформацията, въпреки че усилията й все още са в процес на развитие. Чакрабарти например призна, че някои "дефекти" са попречили на Facebook да предприеме неуточнени действия за предотвратяване на опити за манипулация на първия тур на президентските избори в Бразилия по-рано този месец. Той отказа да навлезе в подробности.

Военната стая сега е съсредоточена върху следващия тур на изборите в Бразилия и наближаващите избори в средата на мандата в САЩ. Големи американски и бразилски знамена висят на срещуположни стени, а часовници показват времето в двете страни.

Facebook отказа да позволи на медиите да разгледат внимателно компютърните екрани пред служителите и настоя репортерите да не споменават част от техниката във военната стая, определяйки това като "частна информация".

Докато са на работа, служителите във военната стая могат да излизат от нея само за кратки посещения до тоалетната или за да си вземат набързо храна, която да ядат на своите бюра.

Макар че не са взети окончателни решения, военната стая вероятно ще се превърне в нещо постоянно за Facebook, каза директорът за глобалната политика и правителствения обхват Кейти Харбат. "Това е постоянна оръжейна надпревара", каза тя. "То е новото ни нормално състояние".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
поредната скрита реклама за фирмата фейкбук, преди да е предал изцяло дyxа* си на цру... т.е. на създателя си... инак голямо, световно медийно напъване беше да се разпространи по света това изчадие адово... този тумор на свободата!*каква изключително-перверзна мисъл са имали цензурите на меркел, обама и габриел за да сложат думата, изразяваща най-ъзвишеното у човека с тяхната орална фантазия.
13
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
поредната скрита реклама за фирмата фейкбук, преди да е предал изцяло духа си на цру... т.е. на създателя си... инак голямо, световно медийно напъване беше да се разпространи по света това изчадие адово... този тумор на свободата!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас, нормалните хора?
11
0
 
7
 
! Отговори
ЗИКО преди 5 години
Честита цензура - Какво по ясно от това. Шантава новина е това, че земята се върти около слънцето. За тази "фалшива новина" "шантава" са горели хора сега просто фейсбук ще я изтрие. Честито на демокрацията на ТРЪМП.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В иначе безинтересната част на обширния комплекс на Facebook в Силициевата долина има заключена врата, на която е залепена табела с надпис "Военна стая"."А отпред на фасадата на сградата да залепят надпис "Работническо дело".
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кои са фейсбук, че да решават кое е истина и кое не? Нали истината е монета с две страни, или от Вашингтон заповядаха да се публикува само "правилната" истина одобрена от Политбюро на ЦК на Сената?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фацебуук е средство за шпионаж и пропаганда на краварите Шикълцург е едно еврейче което събира профилите на хората и после ги продавa в черния уеб и си докарва пари с които да си купува секс роботи които да го задоволяват, докато си прави роботски ганг-банг.
7
1
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Военната стая на Facebook: Това е новото ВИ нормално състояние - НЕ ПИЯ ТАКАВА БОЗА **** , СЪЩО НЯМАМ И ВИНД0ВС
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кирияк Стефчов стана и се обърна към предните столове: Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Трия ви профилите.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Зад вратата се намира ръководен център, създаден от социалната мрежа за борба с фалшиви профили и неверни новинарски публикации преди наближаващите избори в САЩ."Свобода на словото, а?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасението и щастието е да нямаш Фейсбоклук. Па Цуки гнидата нека си седи в Кафявата стая и Шоколадовия салон.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сюнетчийски отдел има ли? Щото Цукерберг еот примитивните раси дето си махат кожата. После Хитлер им бил виновен за абажурите.
2
0
 
17
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
От години в алтернативните среди се говори за бъдещия корпоративен фашизъм, е времето настъпи. Когато ЕС прокара "Article 13", ще имаме напълно цензуриран интернет.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички от ЦРУ ли са там във военната стая или има и някой цивилен?