Първото жилище – кога? Стабилни доходи и стабилен пазар!

Вижте съветите на специалиста кога е подходящият момент
23 окт 2018 22:56,
45
Първото жилище – кога? Стабилни доходи и стабилен пазар!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първото собствено жилище в живота на човек е голяма стъпка. За хората, които за първи път ще притежават имот, въпросът дали сега момента за покупка е подходящ е още по-голям. Съвети пред Imoti.net дава Христо Георгиев - Търговски директор на Arco real estate.

Започва работата си в сектора "недвижими имоти" през 1994 г. като през годините работи за едни от най-утвърдените фирми в бранша. Богатият му опит, висок професионализъм и магистърска степен по "Бизнес с недвижими имоти" към УНСС, са ключът за многобройните сключени сделки на корпоративно ниво и успешното ръководене на екипа от брокери на Arco Real Estate.

Ето и съветите му:


1. Когато клиентът е достигнал своята лична финансова независимост и стабилност

Все повече млади купувачи и клиенти се ориентират да закупят своето първо жилище, за да спрат да плащат наем или се установят трайно на едно място. В момента наемите и вноските по ипотечните кредити са почти изравнени, което при купувачи със сигурен доход е благоприятно явление за решение за закупуване.

2. Когато пазарът е благоприятен

Напоследък има голяма дискусия, дали цените на имотите са завишени и има ли "балон". Моето мнение е, че ако мислим така, моментът никога няма да е благоприятен. Сега на пазара се предлагат качествени жилища във все повече облагородени нови райони, газифицирани и красиво изглеждащи. Цените в различните етапи на строителството при новостроящите се сгради са стабилни, при вторичния пазар и в зависимост от състоянието и района също.

3. Когато намери жилището, което отговаря на личните му предпочитания

За всеки предпочитанията са различни, но всички се обединени от желанието да е евтино и хубаво, което не съществува. Все повече се предпочитат качествените имоти, макар и с по-висока цена, включително от затворен тип, където обитателите имат необходимото спокойствие. Повечето купувачи желаят да има индивидуално отопление на газ/ток. Предпочитани са райони с добра инфраструктура и градски транспорт, като се наблюдава засилен интерес към крайните райони и в подножието на планината.

4. Когато лихвите по ипотечните кредити са поносими

Преди повече от 12г. лихвите бяха повече от 10%, сега са около 3-4%. Преди продажните цени бяха по-ниски, лихвите високи, сега е обратно.

В момента цените на имотите и лихвите са стабилни, което можем да определим като подходящ момент за закупуване на първото жилище!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
18
 
! Отговори
до Дидо преди 5 години
В Бургас гаражите са по 10 хил . Има сносни цени и жилища само в крайните квартали . Останалото е точно като в София . Не предлагат нищо а искат много . А къде е това Борово ? В коя част на София ? Най много продаващи се апартаменти има в Люлин ,следван от Студенски град . Най - малко в Дружба 2 , Лозенец и др. в които няма от лилавото население .
19
1
 
22
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
Лъжи и само лъжи!Няма такива цени - 1200-1500 EUR в Красно Село и Борово добре(все още има и градинки,и метро скоро),ама в Мани Ливадите и Бъкстон?15 000-20 000 за гараж?Няма такива цени,хора,разберете.
18
1
 
42
 
! Отговори
Неа преди 5 години
На 100 хил вноската е 700 лв за 20 години ... При средна нетна заплата за страната 600 лева . Това е като виц ....
17
1
 
38
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Какво да купуваме едностайни апартаменти за по 80 хил ???????
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балонът пак идва. Тази зима, най-късно пролетта. Истинското спукване е през следващата есен!
15
1
 
51
 
! Отговори
Пффф преди 5 години
Нови облагородени райони? Като Манастирски Ливади ли - без водопровод, улица, парно, паркинг в калта в полето на 1500 евро квадрата пясъчен замък? Не е луд, който продава тия кочини да знаете, аз си намерих къща покрай Милано за 55к евро, с градина и граж на 15 мин пеша от спирка на влак. Който иска да "инвестира" в *** успех!
14
1
 
26
 
! Отговори
от джунглата преди 5 години
Тук у жунглата в Амазока наеми и ипотечни заеми нямаме.Тук решава човек и строй свое жилище както иска!Няма проект,виза ,одобрение от община,тех.надзор ,акт 15,16,17,18 и други!Тук банка няма,,лихва няма има дървета много!Тук храна в изобилие и ние щастливи!Много на нас зал за вас в цивилизацията ,при вас е ужас,стрес,изобщо вие пълни индианци!
13
1
 
37
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Смимкта не е илюстративна а си баш масовото обиталище на българина..Цената на майчината панелка е много надценена за фона на обезлюдяването в БГ ,на цена спрямо доходите и най-вече тиганизацията на държавата...Пиклюв.ците не се радват на майчината панелкау Тополовград или Видин и при първа възможност се евакуират от кочинтъ и работят здраво за да имат дом някоя нормална и развита страна далеч от мутри и ***..
12
4
 
54
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Това ли е мечтаното първо жишище??Това са 40-50г панелни коптори,с ходещи м/у етажите таласъми,със съседи неплащащи такса за асансьор и чистачка и за подръжка на входа,крадящи вода и ток,с течащти покриви ,мазите миришат на кисело зелИ и джибри, ако си новодошъл и спреш на чуждо място пред блока не се знае как ще намериш колата си изобщо това на снимката са едни общежития наричани апартаменти строени едно време с цел бързо,евтино,на малка площ за работническата класа у заводЪ!!
11
3
 
19
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 5 години
Купувайте братя докато има! Аз ще изчакам две годинки.
10
4
 
44
 
! Отговори
Не се лъжете! преди 5 години
Не се подлъгвайте по платени статии, с цел да задлъжнеете от банките и да направите богати имотните агенции, които надуха нов имотен балон. Цените на имотите в София и големите градове са спекулативно раздути с над 30%40%
9
1
 
41
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 5 години
Банки, брокери и агенции за недвижими имоти, строителни фирми помпат цените на жилищата до откат. Кредити, кредити... кой ще ги връща, господа???Стабилни доходи???Къде?? В България ли?? Остров на стабилността.. Най новия имотен балон е факт. Абсурдни цени на жилищата, платени статии и лъжи
8
1
 
38
 
! Отговори
Съвети от брокер преди 5 години
Платени статийки...Помнете 2008 *** винаги!!
7
3
 
28
 
! Отговори
zombay преди 5 години
На картинката българското разбиране за облагороден район и "красиви" жилища.. Гадни панелки за 900 евра на квадрат! ДГД.ком
6
2
 
45
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Платена статия на агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.Не се лъжете. Цените на жилищата са извратено високи!! Няма таковс понятие стабилни доходи, и последните 10 години го доказаха. Ами този брокер още малко и здравето ще ви гарантира. Като се разболеете той ли ще плаща ипотеката?? Дреме му. Взима си комисионната и вие влачете хомота. Банките ще вдигнат скоро лихвите и затова сега целта е максимално кредити да се пробутат.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редовния апел към балъциге. Помня безспирните реклами по всички медии и шоута:"Анжел стри вашите мечти""Само в първа частна банка парите ви са защитени от инфлация""Вложение Югоагент""Адомис Мега"И т.н. Много балъци се вързаха. Многото реклама не е на добре. С тези дежурни съвети да се купува сега и веднага... След година същите експерти ще съветват как да предоговарят кредитите с банките, щото лихвата се вдигнала. Или как се продава жилище...Колко струват имотите в град Левски? А след 10г?
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде родените след 1981-ва купувайте, ако не сте купили вече. Нали всички сте баровци и бачкате за 3-4 хил. евро на месец. Купувайте, сега всичко има, не е като при соца. Даже и банани има през цялата година за маймуните.
3
28
 
11
 
! Отговори
PHP developer преди 5 години
Първото си жилище купих на 29. Събирах цели 3 години за това. Нямах компания тогава, бях си на заплата + процент към американски аутсорс и каквото ми оставаше си го заделях. Спрямо американските колеги бях на мизерна заплата - колкото и да бачках печелех не повече от 4-5000$ месечно. Мисълта ми е, че е трудно ама не е кой знае какво когато човек се престраши да направи стъпка. Купувайте докато сте млади !
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава когато държавата започне да мисли за собствения си народ. Достойно заплащане, ниски ипотечни заеми, или безлихвени такива до определена сума за покупка на първо жилище, семейно подоходно облагане и спирам до тук
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъй простуле...с иляда лева заплата кое по напред ***