Първото жилище – кога? Стабилни доходи и стабилен пазар!

Вижте съветите на специалиста кога е подходящият момент
23 окт 2018 22:56,
45
Първото жилище – кога? Стабилни доходи и стабилен пазар!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първото собствено жилище в живота на човек е голяма стъпка. За хората, които за първи път ще притежават имот, въпросът дали сега момента за покупка е подходящ е още по-голям. Съвети пред Imoti.net дава Христо Георгиев - Търговски директор на Arco real estate.

Започва работата си в сектора "недвижими имоти" през 1994 г. като през годините работи за едни от най-утвърдените фирми в бранша. Богатият му опит, висок професионализъм и магистърска степен по "Бизнес с недвижими имоти" към УНСС, са ключът за многобройните сключени сделки на корпоративно ниво и успешното ръководене на екипа от брокери на Arco Real Estate.

Ето и съветите му:


1. Когато клиентът е достигнал своята лична финансова независимост и стабилност

Все повече млади купувачи и клиенти се ориентират да закупят своето първо жилище, за да спрат да плащат наем или се установят трайно на едно място. В момента наемите и вноските по ипотечните кредити са почти изравнени, което при купувачи със сигурен доход е благоприятно явление за решение за закупуване.

2. Когато пазарът е благоприятен

Напоследък има голяма дискусия, дали цените на имотите са завишени и има ли "балон". Моето мнение е, че ако мислим така, моментът никога няма да е благоприятен. Сега на пазара се предлагат качествени жилища във все повече облагородени нови райони, газифицирани и красиво изглеждащи. Цените в различните етапи на строителството при новостроящите се сгради са стабилни, при вторичния пазар и в зависимост от състоянието и района също.

3. Когато намери жилището, което отговаря на личните му предпочитания

За всеки предпочитанията са различни, но всички се обединени от желанието да е евтино и хубаво, което не съществува. Все повече се предпочитат качествените имоти, макар и с по-висока цена, включително от затворен тип, където обитателите имат необходимото спокойствие. Повечето купувачи желаят да има индивидуално отопление на газ/ток. Предпочитани са райони с добра инфраструктура и градски транспорт, като се наблюдава засилен интерес към крайните райони и в подножието на планината.

4. Когато лихвите по ипотечните кредити са поносими

Преди повече от 12г. лихвите бяха повече от 10%, сега са около 3-4%. Преди продажните цени бяха по-ниски, лихвите високи, сега е обратно.

В момента цените на имотите и лихвите са стабилни, което можем да определим като подходящ момент за закупуване на първото жилище!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари