САЩ се оттеглят от договор с Русия, напрежение с Китай

Ще последва ли надпревара във въоръжаването?
23 окт 2018 22:23, Елка Василева
30
САЩ се оттеглят от договор с Русия, напрежение с Китай
Снимка: архив, Reuters

Евентуално изтегляне на САЩ от договор за ядрени оръжия с Русия от епохата на Студената война може да даде на Пентагона нови възможности за противодействие на китайския напредък в ракетната област, но експерти предупреждават, че надпреварата във въоръженията, която би последвала, може значително да изостри напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион.

Американски служители от години предупреждават, че Съединените щати са поставени в неизгодна позиция от разработването на все по-усъвършенствани наземни ракетни сили от Китай, на които Пентагонът не може да отговори по равностоен начин заради договора на САЩ с Русия, пише Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп показва, че може скоро да даде по-голяма свобода на Пентагона за противодействие на този напредък, ако изпълни заплахите си за изтегляне от Договора за ядрените сили с междинен обсег, изискващ премахването на ядрените и конвенционалните ракети с малък и среден обсег.

Бившият служител на Пентагона Дан Блументал, който сега работи в Института "Американ ентърпрайс", каза, че евентуално изтегляне от договора може да подготви почвата за това Съединените щати да разположат по-лесни за скриване, придвижвани по шосе конвенционални ракети на места като Гуам и Япония.

Това би направило по-трудно за Китай да разглежда възможността за конвенционален първи удар срещу американски кораби и бази в региона. То също така може да накара Пекин да влезе в скъпа надпревара във въоръженията, което да го принуди да харчи повече за противоракетна отбрана.
"Това ще промени картината из основи", каза Блументал.

Тръмп хвърля вината за своето решение върху руски нарушения, но сочи с пръст и Китай. Пекин не е страна по Договора за ядрените сили с междинен обсег и разполага нови и по-смъртоносни ракетни сили.

Те включват китайската балистична ракета със среден обсег ДФ-26, която има максимален обсег 4000 км и която според Пентагона може да заплаши американските сили по суша и море чак до тихоокеанския остров Гуам. Тя за първи път беше въведена на въоръжение през 2016 г.

"Ако Русия го прави (разработването на тези ракети) и Китай го прави, а ние се придържаме към споразумението, това е неприемливо", каза Тръмп в неделя.
Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън отбеляза, че изявленията на Китай напоследък навеждат на мисълта, че той иска Вашингтон да остане в договора.

"А това е напълно разбираемо. Ако бях китаец, щях да кажа същото нещо", заяви той пред радио "Ехото на Москва". "Защо американците да са ограничени, а китайците да не са?"

Нарастваща заплаха

Американските служители досега разчитат на други възможности за противотежест по отношение на Китай като ракети, изстрелвани от американски кораби или авиация. Но защитниците на идеята САЩ да отговорят с ракети с наземно базиране казват, че това е най-добрият начин да бъде спрян Китай да използва своите мощни ракетни сили, установени на сушата.

Кели Магсамън, помагала за изработване на азиатската политика на Пентагона при президентството на Обама, каза, че способността на Китай да действа извън договора за ядрените сили със среден обсег тревожи хората, които правят политиката във Вашингтон, много преди Тръмп да дойде на власт.

Тя обаче предупреди, че всякаква нова американска политика, даваща насоки за разполагане на ракети в Азия, би трябвало да бъде внимателно съгласувана със съюзниците - нещо, което, изглежда, не се е случило досега.

Лошото справяне с очакванията във връзка с евентуално изтегляне на САЩ може също така да наруши сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион, предупреди тя.

"Това може да има дестабилизиращо въздействие", каза тя.

Експерти предупреждават, че Китай може да окаже натиск върху страните в региона да отхвърлят евентуални американски искания за разполагане на ракети там.

Ейбрахам Денмарк, заемал висша длъжност в Пентагона при президентството на Обама, каза, че Гуам, Япония и дори Австралия са възможни места за разполагане на американски ракети.

"Има обаче много въпроси, свързани със съюзническите отношения, които на пръв поглед изглеждат доста сложни", предупреди той.

Все пак настоящи и бивши американски служители казват, че Вашингтон е прав да се съсредоточава върху китайската ракетна заплаха. Хари Харис, командвал американските военни сили в Тихоокеанския регион, преди да стане посланик на САЩ в Сеул, каза по-рано тази година, че Съединените щати са в неизгодно положение.

"Ние нямаме наземен (ракетен) потенциал, който може да заплаши Китай, защото наред с други неща, стриктно се придържаме към договора", заяви Харис на изслушване пред Сената през март, без да призове за разваляне на договора.

Китайското външно министерство, попитано за изявлението на Тръмп, каза, че евентуално едностранно изтегляне на САЩ би имало отрицателно въздействие, и призова Съединените щати да "помислят три пъти, преди да действат".

"Да се говори за Китай по въпроса за едностранно изтегляне от договора е напълно погрешно", каза говорителката Хуа Чунин. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ьЕхх експертиКакво казва договорът наземно базирани и въздушно базирани ракети с обсег от 500 до 5000 км нямаш право да имаш.САЩ --> РФ новите ви балистични ракети с обсег 11000км имат минимална далечина на пуск 2500-4000км(американските са на мин 8000км) -САЩ --> РФ новите ви поколения корабни ракети са съвместими с наземните пускови установки Искандер М. По принцип вярно морската от сухоземната се различава по обема гориво дето носи и съответно по обсега до 500 и над 1500 морските
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar Power ....ИЗДИШАШ !
19
9
 
1
 
! Отговори
ь преди 5 години
Добре де, руснаците не спазват този договор от 15 г.Всеки ден се хвалят с нови и по-нови ракети, макар че и ракетите им са ***,като всичко друго което произвеждат.Но са много и са ядрени и могат да унищожат света много пъти.Що се отнася до китайците, те никога не са спазвали този договор,нямат намерения да го спазват и в бъдеще.И тогава американците са виновни, че и те няма да го спазват.А освен това бият ***....
18
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Solar PowerтехнологииВземи простото производство на мебели ...1950 година всички сме спали на дъски заковани с пирони покрити с черджета1960 спим вече на пружинни легла - Металургия1970 пружините се хващат с болтове за дървена основа Металообработка1980 опаковани пружини или матраци - Металургия и Металообработка1990 винтове Металургия и Металообработка2000 ПДЧ Химия2001 Масово Винтоверт, Бормашина и прочие - Индустрия2010 двулицеви матраци с мемори пяна - Химия, Индустрия
17
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Solar 201. Самолети не влизат в гръмотевични зони не защото се плашат от ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО аз от ТУРБОЛЕНЦИЯТА КОЯТО ЗА СЕКУНДИ ФИЗИЧЕСКИ МОЖЕ ДА СМАЧКА САМОЛЕТА2. Има специално оборудвани самолети "Ловци на Бури" които освен че притежават усилена конструкция имат и допълнителна фарадеева решетка/кафез(да мълнията едва ли ще влезе в обикновен самолет но може да стопи корпуса му който е част от фарадеевата решетка а това е опасно)3. Принципно можеш но нямаш АДЕКВАТЕН ГЕНЕРАТОР и НОСИТЕЛ
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хамериканската *** няма да я има до 10 години. С война или без една прогнила фалираща бензиностанция правеща се на държава не може да съществува.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerДокато християнска цивилизована европа е правила открития, Русия се е защитавала от монголи, поляци, шведи, французи, италианци, американци, германци, румънци, ***... Апропо, и двете световни войни не са започнали в Африка или Азия. Дотук с европата.Е, някои неща са измислени от руснаци, но ти си прекалено *** и захлупен. Пък и в кръчмата не се говори за тях...
14
7
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ето ти още един пример: Самотел F117A направен през 1981-а година. Бъди сигурен,че е имало модели още предното десетилетие. А съществуването му е офиц. обявено през 1988-*** година. И не защитавам никого нито руснаците нито американите :) За мен като обикновен човек е важно научните постижения да достигат до моя дом след 10-15 години. А това по соц времето не се случваше. Имаше само американска технология у дома :)Както се казва руснаците една съдомиялна не направиха... "кел файда" от бомбите :)
13
2
 
2
 
! Отговори
Solar преди 5 години
До Боби: Хайде боби виж защо самолетите заобикалят буреносните облаци. Сега отвори това поле в правоъгълник 2х2 км вдигни го на няколко и ще покриеш цял град :)Казах ти елементарен пример. Вземи си безжичната зареждачка на четката ти за зъби която струва 30 лева. Инвестирай 1 милярд в тази технология и ще получиш резултата. Е да няма да го прочетеш в списание наука или правда, но ще видиш резултата след 10 години. А и между другото руснаците инвестират в подобни технологии също :)
12
2
 
12
 
! Отговори
Рекс Тилърсън преди 5 години
Браво на САЩ така трябва. Достатъчно е да направят военна блокада в Южнокитайско море и Китай издъхва. Американците могат да унищожат прехвалените китайци без нито 1 изстрелян куршум. Китайската армия е със защитна доктрина. Те не могат да агресират. Да ходят да си лягат китайците.За ракетите и ракетостроенето не се карайте. Русия е номер 1 в тази област
11
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Solar Power 7 8МОЛЯ ТИ СЕ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ В ЕФИР1. ФАРАДЕЕВА РЕШЕТКА/клетка - решава проблемът с атмосферното електричество и дори мълниите още 1836 година2. "поле" 2*2км може да защити 4кв/км не 20 сега се върни и си припомни МАТЕМАТИКАТА3. По някакъв начин създаваш електростатично поле или електродинамично(ПУЛСИРАЩО ИЛИ ВЪРТЯЩО СЕ) поле (ПРИ КАКЪВ РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ ИЗОБЩО НЯМА ДА КОМЕНТИРАМЕ)хиперзвук = >Мах 7 = 10000м височина на 330м*7 = 2310м/сза колко време ще премине през полето?
10
0
 
29
 
! Отговори
SS преди 5 години
На мен ми е интересно защо ще излизат от договора с Русия, като могат да искат сключване на подобен с Китай, или да речем да направят един общ.Вместо да търсят общо решение, янките вървят към изостряне на конфликта и това се вижда от всички.
9
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е че САЩ ще трябва да покажат на тарамбуките от Русия и Китай някои по нови неща за да си седнат на задниците както преди 20 години когато не смееха да гъкнат.
8
10
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Сега Боби физика да си отговори защо самолетите избягват буреносните облаци :)Сега можеш да разбереш как ще променя траекторията на супер бързата ти ракета или ще унищожа изцяло електронното и оборудване и тя просто ще лети докато и свърши горивото :) Разбира се сещам се и за друг тип полета например с матрица от лазери. Полето от 2х2 км примерно ще покрие повърхност от 20км. Въпрос на желание и ДОЛАРИ :) Залягай бобо на учебниците повече. И си вземи от новите четки за зъби без кабели :П
7
6
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Модерчето делна коментарите, но затова аз съм тук отново :) Та говорехме за полета и защо няма нужда да правиш анти-ракети. За Боби и феновете на физиката. Ето едно друго поле 2х2 км. Вземаш безжичната си зареждачка на четката за зъби от 30лв. Представяш си инвестиция от 1 милярд в това нещо. Включително и по голям дрон или друг апарат за да стои на няколко километра във въздуха. Сега умножаваш дроновете например по 5-6. И сега какво ще се случи с метален обект който премине през полето ?
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоКъде ще се биеш с тия големи армии? Ти да не живееш през 1915 година, когато човешката сила е решавала всичко. Виж Израел сега е 8 милиона, но когато беше 5 милиона държеше в шах и на няколко пъти матира 1 милиард араби.
5
6
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Женската армия на Китай е колкото цялата армия на сащ. Армията на Китай със запасняците е колкото населението на америка.
4
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На САЩ не започва ли да им става ясно че в следващите 20-30 години ще трябва постепенно да се изтеглят от много региони. Те нямат толкова пари колкото се фукат че имат. Надпреварата във въоръжаването ще ги изтощи и тях. И при тях ще има недоволство, а може и до сепаратизъм да се стигне. На този свят няма нищо вечно.
3
4
 
17
 
! Отговори
Че Путин... преди 5 години
И сега има много по-съвършена ракетна отбрана от САЩ. Не си представям, когато САЩ им развържат ръцете открито да произвеждат и въоръжават съюзниците си. Че ние едно време ако имахме балистични ракети със среден обсег, какъв бой щяха да ядат и турците и гърците и румънците, че просто нямаше да ги има на картата.
2
4
 
33
 
! Отговори
нн преди 5 години
Китайската космическа, повтарям космическа ракета е ужаса за американците. Няма отърване от нея, хиперзвукова, само една ракета унищожава цял самолетонасач и те го знаят. САЩ олекват и беснеят, но това е съдбата им, да си подвият опашката.