За пръв път на Острова: Две бебета оперирани в утробата!

Неродените са страдали от гръбначното заболяване спина бифида
24 окт 2018 15:30, Джесика Вълчева
6
За пръв път на Острова: Две бебета оперирани в утробата!
Сниимка: BBC

Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка си, седмици преди да се появят на бял свят. Такъв тип операция е направена за пръв път във Великобритания, съобщава BBC.

Медицински екип от 30 души е направил гръбначна операция на неродените в Университетската болница в Лондон.

Причината е, че бебетата имат заболяване, наречено спина бифида. Това е вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да изтече част от гръбначния мозък.

Обикновено заболяването се третира след раждането, но колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре за дългосрочното здраве на детето.

Операцията в Лондон е първата за страната. Такива се правят на други места в чужбина и майките, трябваше да пропътуват стотици и дори хиляди километри – до болници в САЩ, Белгия и Швейцария.

Британските лекари оперирали в продължение на 90 минути. Медиците отворили матката и съединили двете части на гръбначните стълбове на неродените. Самата процедура е рискована, защото може да предизвика преждевременно раждане. Лекарите работят върху методи, които все повече да намалят тази възможност.

Според статистиките над 200 деца се раждат по света със спина бифида всеки ден. По време на първия месец от вътреутробното развитие в ембриона се формира структура, наречена неврална тръба, от която впоследствие се развиват гръбначният стълб и централната нервна система. При спина бифида, прешлените, които покриват гръбначния мозък, не се сключват правилно.

Точните причини за това не са установени категорично, но е сигурно, че най-големият рисков фактор за появата на спина бифида е недостатъчен прием на фолиева киселина преди и по време на бременността.

Медиците във Великобритания, обаче, са категорични, че извършването на революционната операция на територията на страната е нещо прекрасно, защото така разходите намаляват значително, тъй като бъдещите майки не трябва да пътуват в чужбина.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 4 месеца
Браво!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 4 месеца
Едно време знаеш ли каква е била смъpтността? Недей да дpънкaш глyпости, само за да се правиш на интересен.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашите баби филиева киселина са приемали та са родили здрави деца, които сега живеят до 80-90 и нагоре години.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Родителите им сигурно са милиардери. Все повече медицината е достъпна за най-богатите. Лекарите не са изчакали да се родят а са оскубали родителите.
1
2
 
12
 
! Отговори
Честен човек преди 4 месеца
БРАВО!!!!!!!!!!