Безопасни и ефективни? Българите скептични за ваксините

Под 3% у нас се имунизират срещу сезонните болести
25 окт 2018 07:52,
22
Безопасни и ефективни? Българите скептични за ваксините
Снимка: pixabay.com

България е на опашката, на предпоследно място в света, по доверие във ваксинирането. Това нарежда населението й в графата на най-недоверчивото към имунизациите. Тези данни са от ново проучване и са публикувани от Европейската комисия, пише "Монитор".

От него става ясно, че само 66,3% от българите приемат, че ваксините са безопасни, а 72,7 на сто споделят, че са и ефикасни срещу заболяванията.

Само 27,6 % приемат, че те са сигурни и безопасни, а 38,7 процента не са сигурни, но са склонни да споделят това виждане. 13 на сто от запитаните въобще ги отричат, а 14 на сто нямат мнение по въпроса.

Независимо от недоверието на българите към ваксините, те са в по-голяма степен оптимисти по отношение на тях, отколкото други нации. От запитаните 34% ги приемат напълно, а 38,7 на сто- с известни уговорки.

За разлика от нашата страна доверието към тях в Полша е 75,9%, а в Словакия – 85,5 процента.

Оказва се, че в държавите, където лекарите изразяват позитивно отношение към ваксините, положително отношение изразяват и техните пациенти.

В България повечето от личните лекари заявяват, че не препоръчват на пациентите си да си слагат противогрипна ваксина. У нас срещу сезонната зараза се имунизират под 3 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тялото 14Ало тялото като си такъв смелчага *** да те убодат докторите. После като вземеш да умираш от неизвестна болест ще ти дойде акъла.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ваксините са "световното добро" населението щеше да налита да се ваксинира. В практиката на докторите какво е - фармацефтичните компании им дават пари, екскурзии, почивки и те лъжат и мажат, и омайват населението да даде да го боднат. Ама какво му вкарват и те не знаят, или пък си мълчат ако са посветени. Целта е населението да намалее в света до 1-2 милиарда. Политиците също лъжат, но те поне са прости и пропаднали.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксините са полезни когато са изработени добросъвестно. Но в България ситуацията е друга. Ваксините съдържат спорни по отношение на здравето съставки. И така със полезното ти вкарват и вредното. Човек не знае какво печели и какво губи. И от запад и от изток внасят опасни ваксини и си траят. За съжаление изчезнаха българските ваксини. На скапаните западняци хич не им пука за Българските деца. Аз лично никога няма да се ваксинирам от страх да не ме заразят къде неволно, къде нарочно.
17
0
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Разбира се, че не ни се полага да мислим.Не не ни се полага да обсъждаме и справедливостта щото не сме прависти. И историята също е окупирана.Всъщност Всичко не ни се полага, щото отдавна е окупирано, но да си плащаме и за проблемите в последствие, си остава на наш гръб. На тази територия все още има някаква свобода на избор, население от разумни Хора, и вековен опит на предците ни, който да ни измъкне от модерни цивилизационни дивотии, сътворени в опит за прекомерно експлоатиране на човеци.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от сезонните ваксини, яжте чесън и сте ток с жици.
15
1
 
19
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Най-сериозния проблем при радикалните подръжници на ваксините е, че маргинализарат скептици като мен самия, като конспиратор и някой който е анти наука и така на татък. А истината е, че аз нямам проблем с ваксината като постижение имам проблем с многокомпонентните ваксини със съмнителен произход, като турските ваксини с живак дето ги вкара онзи наркоман на лекарства Москов.Отделно аз не се ваксинирам за грип и последните 10 години не съм боледувал. Емпиричните доказателства са на лице
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксините са полезни за малките деца, за възрастните са вредни. Ако има от същите ваксини които са били поставяни на възрастните когато те са били малки тогава е ок. ДНК-то е измененно затова...
13
18
 
8
 
! Отговори
Тялото преди 5 години
Хора които не са имунолози, не им се полага да дискутират съставки и безпопасност на ваксини. Факт е че преди ваксините 2/3 от децата са умирали преди да навършат 5. Изкоренени са много тежки зарази с тях. И за да продължат да работят трябва ВСИЧКИ да са ваксинирани, заради колективния имунитет. Извън задължителните (които в БГ са по-малко отколкото на запад) умните хора се ваксинират срещу рак на матката, стрепто/пневмококи и хепатит Б, който е по-страшен от спина.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друг голям проблем, е че повечето българи имат недвижима собственост, а това не е добре за бизнеса...
11
4
 
14
 
! Отговори
а бе не знам преди 5 години
Знам само,че лично Бил Гейтс е препоръчал ваксините за регулиране на световното население!
10
2
 
13
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
"Българите скептични за ваксините"И основната причина е че алчността от грях се превърна в добродетел. И болшинството от бизнесите са готови на всякакви лъжи и мерзости в името на новия бог "Печалбата". (За това са и бизнеси а не благотворителни дружества) И когато става въпрос за здраве все повече хора са не само скептични а направо се страхуват за здравето и живота си.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моят Противо-Грип е 20 кила крекха ,отлежала щарена сланина с кожа пърлена с газовата горелка и наредена в морска сол и качета.15кг. истински мазен и сочен домашен бахур и домашен старец Люта умишлено свалена до 48-50 % кайсиево -сливовица 10 кубика дърва за камяната кило люти сушени чушки ,кило чесън и едно буре домашно червено вино от лозето.Младата булка която стресиран не ме оставя нея я ползвам за други работи но като настина ми ходи по гърба.
8
4
 
18
 
! Отговори
6 ти преди 5 години
Много си неумен. от 1 на 50000, този един може да си ти. От там нататък тази статистика има смисъл само ако имаш 50000 живота.В общество където всичко е бизнес, дали няма да ни пробутат не толкоз проверена ваксина, щото са оптимизирали процеса по проверка, с цел повишаване обемите на производство.Дали има компетентен доверителен орган в БГ за контрол, или просто каквото каже Европа. А там парите не подменят ли истината?Както казах много неумно изказване, като за Българин. Засрами се.
7
2
 
16
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
А какво стана с разследването за ваксините на Москов?! Затова хората не вярват, защото няма никакъв контрол и гаранции от държавата!
6
17
 
13
 
! Отговори
Срам ме е от вас преди 5 години
Както е написал номер 1 прости хора. Номер 2 го доказва, 1 на 50000 пострадал от ваксина. Реално 1 на 60000 умира в катастрофа в България, дай да не излизаме от вкъщи. Хората са прости и не информирани, вярват на неща чути някъде и прочетени някъде, без да са доказани, проверени и тн
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и Европейците не искат да се ваксинират, само дето там отдавна не ги питат.
4
9
 
24
 
! Отговори
Пострадало дете преди 5 години
Не само противогрипната ваксина има странични реакции ! Всички ваксини са опасни ! Живак , алуминии , чуждо ДНК и още куп гадости има в съставките им ! Държавата ни задължава на ги слагаме , а къде е после тази държава когато детето е увредено ? Защо в България не се съобщава за страничните реакции в РЗИ , защо няма фонд за пострадалите деца ? От кога температурата , обрив , схващане на някой крайник , появяване на бучка на мястото на обиждане се смятат за нормални реакции ?
3
1
 
27
 
! Отговори
Колю Джибрата преди 5 години
Никога не съм си слагал противогрипна ваксина и в последните 12 г само 1 път се разболх много сериозно бях 4-5 дни на легло с температура в къщи и на 7-8 ден ходих да варя джибрите!Гледайте да нямате стрес да не ви пада имунитета ,яжте стабилно и се наспивайте и сте патрон....ааа и по малко ракййка и вино!
2
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като има смъртни случаи заради реакция към ваксините, за каква безопасност си говорим? Отделно знае ли човек дали гербавите няма пак да внесат живачни ваксини, дето могат да те осакатят за цял живот?
1
24
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
*** народ, слаба държава!