Бюрокрацията – основен враг на българския бизнес

Поне 5 служители се занимават само с административна дейност
25 окт 2018 18:58, Екип на Bloomberg
7
Бюрокрацията – основен враг на българския бизнес
Снимка: Pixabay

Целта за удвояване на брутния вътрешен продукт на България в следващите 10 години е постижима. Това обаче няма да се случи с ръст на БВП под 4% годишно. Така доходите ни трудно ще догонят средноевропейските, което е и основната цел. Растеж от между 6 и 7% ще бъде подходящ, за да се изпълнят заложените цели. Това каза проф. Румен Христов, председател на СДС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Христов условията за ускоряване на растежа трябва да включват намаляване на административната тежест върху бизнеса и увеличение на конкурентоспособността му.

„Данните показват, че в почти всички български фирми, включително и малките, има около 5-6 служители, които се занимават само с т.нар. бюрокрация. Това е твърде много, особено за дружества, в които работят по 25 човека. Това означава, че специалистите не са многофункционални. В западните компании специалистите, занимаващи се само с административни дейности в една компания, са обикновено по двама“.

Христов смята, че именно намаляване на административната тежест би имало и положително отражение и върху ръста на производството на труда.

„Бизнесът трябва да бъде контролиран и санкциониран, когато нарушава правилата, но все пак трябва да бъде оставен да работи спокойно“.

Според госта двойното увеличение на БВП за период от 10 години е амбициозна, но не непостижима цел, с която управлението трябва сериозно да се ангажира.

Като пример за промяна, която може да бъде осъществена, той посочи намаление на изземаният към момента около 38%-ен дял от БВП за публични разходи.

„Ако само 1% от тези 38% остане във фирмите и гражданите, така ще има 1 млрд. лв. повече за тях. Гражданите биха могли да участват с тези средства на пазара, да се стимулира икономиката, а фирмите да разширят своето производство. Средно европейските държави отделят по 35% за публични разходи, трябва и у нас стремежът да е към такова ниво".

Като „сравнително балансиран“ проф. Христов определи проектобюджета за 2019 г.

„Все пак има предвидени 0,5% дефицит. Тези 500 млн. не трябваше да се залагат там, а да бъдат разпределени по пера или спестени от бюджета. Заложеният ръст на БВП също не е достатъчен. Трябваше да се направи и всичко възможно, за да се привлекат повече чуждестранни инвестиции“ . 

Вижте повече по темата във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо си там електронно...?През 1998 г. приятел отива в Генералния щаб на сухопътните сили - търсеха преводач. 12 човека на конкурса, нещо си там превеждат писмено, после ги "изпитва" комисия от петима "овенни" (от които нито един не знае нито немски, нито английски), след 5 -6 часа си избират един - всичко тип-топ. Оказва се, че нямат компютър - преводачът се объркал, ко праим ся? А, нямаш грижа, пишеш на коленце, после го даваш на машинописките, и си готов! Гледа човекът - 12 лелки тракат...
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИНТЕРЕСНОТО Е, ЧЕ ГЕРМАНИЯ ПРИ 80 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ ИМА ТОЧНО ТОЛКОВА (КАТО БРОЙКА) чиновници, колкото имаме ние със 7 милиона население.Всичко се прави на едно гише и има електронно правителство, за което тук от десет години крадат по 5 милиона годишно и още не е направено.
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един хляб ще стане 10 пъти по-скъп и това ще го смятат за увеличаване на Брутния вътрешен продукт.
4
2
 
38
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
1 бг фирмите фалират, заради лош мениджмънт 2 фалират щото не дават заплати 3 фалират щото намат технологии 4 фалират щото нямат неплатежоспжсобни клиенти. Аз например се занимавам с производство на галенови продукти като лекарства, които са безаналогови за бг или трудно се намират.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бюрокрацията - това е правителството. Бизнеса подкрепя Бойко, нали?
2
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Бг бизнеса всичко му пречи- администрацията им пречи, бюрокрацията им пречи, работниците им пречат, 8-часовият работен ден им е малък, почивните дни им се виждат много, празниците им пречат, клас прослужено време, МРЗ им се вижда много, данъци не искат да плащат, болнични, майчински, инвалиди, платеният отпуск им пречи, бизнес- партньорите им пречат, ИТ им пречи, конкуренцията им пречи, международната обстановка им пречи, Русия им пречи, ЕС им пречи...
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, че в Европа обичат да преразпределят парите на данъкоплатеца по усмотрение на политиците и основно за социал .Истински развитите и конкурентни световни икономики събират преразпределят под 20% от БВП.В Сингапур (една от най-развитите световни икономики) процентът е под 16. И това е държавата с най-добри здравеопазване, образователна и пенсионна системи в света.В БГ, за да махнем напродуктивни чиновници, трябва електронно правителство...но желание няма.