НАТО с най-големите си маневри след Студената война

Сценарият включа възстановяване на суверенитета на държава
25 окт 2018 15:30, Елка Василева
106
НАТО с най-големите си маневри след Студената война
Снимка: архив, Reuters

Най-големите военни маневри на НАТО след края на Студената война започнаха в Норвегия по сценарий, който включа възстановяване на суверенитета на скандинавската държава след атака на "въображаем агресор", предаде Асошиейтед прес.

Русия, която граничи с Норвегия, е уведомена за ученията "Единен тризъбец 2018" и е поканена да прати наблюдатели, но е все още недоволна. Руското министерство на отбраната заплаши, че ще отговори на засилената военна активност на Алианса край западната граница на страната, отбелязва АП, цитирана от БТА.

В започналите днес маневри, които ще приключат на 7 ноември, участват около 50 хиляди военни от всичките 29 държави от НАТО плюс войници от Швеция и Финландия.

Още по темата

В ученията, които обхващат централни и източни райони на Норвегия и част от акваторията на северния Атлантически океан и на Балтийско море, ще се включат около 65 кораба, 150 летателни апарата и 10 хиляди танка и други сухопътни превозни средства, съобщи АП.

Ройтерс отбелязва, че тези дни температурите в Централна Норвегия са паднали под нулата, което съответства на задачата - отбрана на северния фланг на НАТО.

"Силите са на позиция; те са интегрирани и започват обучение за усъвършенстване на уменията в голяма бойна операция през следващите две седмици", каза пред агенцията полковник Ейстейн Кварвинг в Обединения щаб в Норвегия.

Миналия месец Русия проведе своите най-мащабни военни маневри от 1981 г. В ученията "Изток-2018" край границата с Китай бяха мобилизирани 300 хиляди войници, сред които китайски и монголски.

По план бе предвидено ученията на НАТО в Норвегия да включват 35 хиляди военни, но през през последните месеци числеността им нарасна, вкл. заради присъединяването на американския самолетоносач "Хари Труман" с около 6000 човека персонал.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., у западните съюзници нараснаха опасенията от евентуална руска агресия. Затова Норвегия поиска удвояване на контингента морски пехотинци от САЩ, които всяка година преминават обучение на нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
ВЪШЛИВИ УШАНКИ преди 5 години
До Анонимен 35Аз знам 1 начин - бой със сапьорната лопатка (МПЛ) по наглата рA3ИЯтска 3YPЛА. Методът успешно бе изпитан на плажа в Поморие август 2015, в резултат 2 бр. pA3ИЯтски ПABИАНИ на бегом отпътуваха още същия ден за "матушката" си.
82
0
 
6
 
! Отговори
ВЪШЛИВИ УШАНКИ преди 5 години
До Анонимен 40Мъ да, ама ще им трябват повечко лосове да дърпат танковете! Справка - бракмата/армата на красная площадь на последния парад.
81
0
 
6
 
! Отговори
ВЪШЛИВИ УШАНКИ преди 5 години
До Анонимен 59Не е "анулиран", негpaмoтнuкo, а е "едностранно денонсиран" от cuфuлuтика Ленин В.И., он же Улянов, он же Бланк. Има "малка" разлика, щото едностранните денонсации не се прuзнават от никой никъде. Панимайш, pyбльошка?
80
0
 
6
 
! Отговори
ВЪШЛИВИ УШАНКИ преди 5 години
До Анонимната YШAHKA No45Какви 1,000 години, какви пет рубли, бе ушанке неграмотна, я виж атласите, че до XV век любимата ти pA3ИЯ просто я НЯМА на картите!!!
79
10
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия"НАТО е гаранция за мир и спокойствие на своите членове"А останалите КУЧЕТА ГИ ЯЛИКОЛКО НЕЗАКОННИ ОПЕРАЦИИ НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ Е ИЗВЪРШИЛА НАТО И/ИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА НАТО От както тъй наречената "Студена война" Свърши?МДАААА"НАТО е гаранция за мир и спокойствие на своите членове"А останалите КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
78
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"На последния парад в москвс един супер тамк спря защото му свърши бензина:---Пет правописни и една фактическа, само в едно изречение.Не знам колко грешки ще направиш, като ти влезе един резан отзад, свърши му бензина и спре. Няма връщане. А, сега де!
77
1
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Добро утро на всички нерубладжии !НАТО е гаранция за мир и спокойствие на своите членове , а голяма част от тях се намират в Европа близо до руската *** ! Ако Украйна беше член на НАТО нямаше да преживява ужаса , който преживява сега ! Не случайно всички съседи на руската *** искат да са в НАТО ! На шепа български рубладжии като не им харесва нека да отидат в руската *** ! Аз лично когато чуя някой да хвали руската *** , бия му 2 юмрука в глупавата рубладжийска глава !
76
14
 
2
 
! Отговори
ТЕцаГъзеца преди 5 години
Да пази бог да не объркат някоя руска машина, че тогава ще видят едни тренировки и учения :)Живял съм в тази част на Русия 20 години !Там е струпани толкова бойна сила че тези бройки които споменавате ще бъдат сгазени за минути !!!!
75
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нато ще последва пътя на Варшавския договор.
74
16
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Нека тренират.Току-виж спечелят ако настане конфликт.А дано ама надали!
73
17
 
11
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Нато е терористична и фашистка организация и заплаха засветовниятмири сигурност!
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На последния парад в москвс един супер тамк спря защото му свърши бензина
71
3
 
12
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
61 Брест Литовския договор не е анулиран и на Русия не са върнати онези 1 млн км . Сталин после ги заграби през ВСВ но днес са отново свободни.
70
1
 
11
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
64 Прав си и нас ни таковат заради тогава вече близо 70 години но такова като теб им се и наместват дори
69
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТТО трябва да спре да създава конфликти там където ги няма и в частност в Европа.
68
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изслушах мненията,европейците не искат такива конфликти,нито Русия ги иска,но това се прави с цел да се разедини Европа на две части,за да е по-слаба и да държат Европа в напрежение и под пълен контрол.На турците европейците мяукаха и им плащаха маса пари,когато турците ги изнудваха с бежанците,да не говорим за кървавите атентати в Европа,които не идват от Русия.Пазят ли Европа НАТО?Съмнявам се.
67
6
 
20
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
НАТО трябва веднага да маневрира с една блиц операция до кремъл и назад за залавяне на Вова и транспортирането му в клетка до съда в Хага!
66
4
 
4
 
! Отговори
VANGELIS преди 5 години
Самото създаване на СССР, е огромно предателсво към Руснаците, защото дава държавни права на средноазиатските диви племена, които не са имало държави никога, и така делегира републики вътре в СССР, ...??!!За Евопеиските народи като латвиици, литовци и естонци - не говоря, те са свободни от 1918 до 1944 год. , и не са от учредителоте на СССР от 1917 - 1923 год. !А това не би станало Н И К О Г А , В Руската Царска Дерзава.
65
9
 
4
 
! Отговори
VANGELIS преди 5 години
Рушая да си върне СРЕДФНА АЗИЯ И ДА ХРИСТИЯНИЗИРА ВАРВАРИТЕ ТАМ..А НЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С ЕВРОПА !ЗАЩО ЗАГУБИХТЕ БЕЗ ВОИНА И БОЙ ЦЯЛА СРЕДНА АЗИЯ ? РУШКИ ТАПИРИ .НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ЧЕ СТЕ ПРОВАЛЕНА ДЪРЖАВА, ПРОВАЛИХТЕ РУСКАТА ИМПЕРИЯ, СЪС ВАШИЯ САВЕЦКИ САУЗ, КОИТО ДЕЛЕГИРА ПРАВА И РЕПУБЛИКИ НА ЕДНИ ПЛЕМЕНА, ЧЕЗ ДЪРЖАВНОСТ ДОТОГАВА, И ТАКА СЕ САМОНАЕБББА, И УНИЩОЖИ СТАРАТА РУСКАТА ИМПЕРИЯ, КЪДЕТО НОМЕНКЛАТУРАТА И НОМИНАЛА НА ТЕЗИ ПЛЕМЕНА И ДЪРЖАВИ ДНЕС---ТОГАВА НЕ ГО Е ИМАЛО. Самото създаване на СС
64
8
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Дали и сега руските алкохолици ще си позволят да кръжат над НАТО-вски кораби за да покажат мъжество или те кръжат на корабите на НАТО само когато са сами в морето по време на патрулиране , а не по време на учения когато са много !