Преди кралица на захарта, сега Куба внася от Франция

Захарна индустрия е основен стълб в икономиката на острова
25 окт 2018 09:30, Елка Василева
31
Преди кралица на захарта, сега Куба внася от Франция
Снимка: архив, Reuters

Френска захар в кубинското кафе - карибският остров, който дълго време бе световен лидер в производството на захар, сега за първи път в историята си трябва да внася големи количества от Франция заради много лошата реколта, информира Франс прес.

Според митническите данни Франция е изнесла 40 000 тона захар за Куба между лятото на 2017 година и август 2018 година, посочи пред АФП националната организация за селско стопанство и морски продукти ФрансАгриМер.

Информацията съобщи кубинският блог Каторсеимедио, според който Куба вече е била принудена в миналото да внася захар от Бразилия.

Новината бързо се разпространи сред домакинствата в Хавана, които изведнъж получиха срещу традиционните си купони за храна ("либретас") по-фина и по-блестяща захар от обичайното. Франция произвежда захар от цвекло, а Куба - от захарна тръстика.

"Доставената захар е много добра, подслажда колкото кубинската, като единствената разлика е в цвета - едната е по-бяла, а другата по-тъмна", твърди 40-годишната домакиня Фелисия Наваро.

5000 тона бяла захар през юни, 25 000 през юли, 10 000 през август: "В исторически план Куба за първи път внася френска захар в толкова значителни количества", отбелязва ФрансАгриМер. За сравнение между 2001 и 2017 година вносът е бил 3 тона.

Тази новина е с доста горчив привкус за Куба, чиято захарна индустрия е основен стълб в икономиката на страната.

До 1989 година Куба бе един от водещите износители на захар в света, като най-големият й клиент до 1960 година бяха САЩ, а след това СССР, който купуваше захарта на преференциална цена.

Внесена от остров Сан Доминго от завоевателя Диего Веласкес, захарната тръстика дълго време ощастливяваше острова. Дори Фидел Кастро с мачете в ръка участваше в прибирането на реколтата.

Разпадането на големия съветски брат обаче доведе до упадък на сектора. Този процес се ускори и от срива на цените, липсата на инвестиции, семена, торове и пестициди.

От 8 милиона тона годишно производство до началото на 1990-те години то не е превишавало 2 милиона от 2000 година.

Делът на захарта в износа на Куба се е стопил от 73 процента през 80-те години на миналия век до 13 процента през 2015 година. Тя се е превърнала в относително малка част от продуктите за износ наред с тютюневите изделия и никела.

Освен това реколтата през 2017-2018 година бе силно засегната от урагана Ирма, а след това и от продължителния дъждовен период.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Да живее вечна Франция! Най-великата страна! Vive la France, Vive la Republique!
24
2
 
1
 
! Отговори
без захаросване преди 5 години
Ние може да се считаме за голяма работа,но за наше съжаление и ние сме били на подобно ниво/ след Освобождението/!?През 1959 г.в Куба е имало около 80% неграмотни/точния брой не се знае!?/Сега всички в Куба имат поне основно образование,а медицината им е най-добрата в Латинска Америка!С помощта на бившия соцлагер бяха построени много заводи,които сега са в трудно положение,но натрупания опит и създадената база са ценна придобивка.А за плажовете,рома,кафето,пачангата-трябва да се види на място...
23
2
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 20: Уго Чавес почина от рак, и, както се предполага, е бил заразен умишлено от американските си "приятели" от ЦРУ. Но Фидел Кастро американците не успяха да го убият, въпреки че не веднъж са се опитвали.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22А преди комунизма я прочети кой е бил основния им куповач? :))) или четете само заглавието?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОКАТО ИМАХА КОМУНИЗАМ, БЯХА ДОБРЕ.СЕГА И ТАМ Е ДЕМОКРАЦИЯ И ВИЖ К`ВО СТАВА...
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произвели 2 милиона тона, внесли 40 000.Може би за разнообразие.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 19Да бе много е качествено, другаря Чавес кубинците го лекуваха, лекуваха и накрая си умря от това дето го лекуваха. Ако беше отишъл да се лекува в по-адекватна държава можеше още да е жив. Няма начин държавата да е допотопно скапана от всякъде пък медицината да ти е на световно ниво. Просто това са пропагандни глупости на хора заразени от ляв популизъм.
18
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Санкции, санкции... Но здравеопазването им е качествено и безплатно
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тракторът е съветски, изключително гъзарски изглежда с тия тасове от Жигула. С такъв трактор мечта петилетката се изпълнява за 4 години. Абе всичко е пет за четири на острова на свободата.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен16казва ви се че ураганите и валежите тая година са унищожили реколтата,========================= Разпадането на големия съветски брат обаче доведе до упадък на сектора. Този процес се ускори и от срива на цените, липсата на инвестиции, семена, торове и пестициди.Тези урагани ли? Същите неизбежно унищожават социализЪма по света. Само назаем не става.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aбе какъв комунизъм пак ви гони,казва ви се че ураганите и валежите тая година са унищожили реколтата,а тука някакви-пак за комунизма се хванаха.Много е лошо човек да има фиксация в нещо и да го пробутва във всяка тема-в случая колко е лош комунизма в тема за природни особености
14
3
 
6
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Има и по-изгоден вариант от захарната тръстика-да посадят руски ракети със среден обсег.Баш срещу имението на Тръмп във Флорида.
13
1
 
6
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Оставете шекера,ами дайте да видим какво стана с рома!"Хавана клуб" колко спомени(или липсата им при по-голяма доза) е създал едно време....
12
2
 
2
 
! Отговори
Хм преди 5 години
За кубинците най-добрият вариант за развитие е китайско-виетнамския,ама имат голям проблем-матрялът си пада "малко" мързелив и склонен към корупция.Хване ли ги пък демокрацията-ще се получи още едно Хаити или Доминикана-бляскави курорти и потресаваща бедност извън тях.Изобщо-все са в коша....
11
5
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Покойният баварски политик Франц Йозеф Щраус някога беше заявил: "Ако в Северна Африка дойде комунизъм, нищо чудно да започнат да внасят пясък!"
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"като единствената разлика е в цвета - едната е по-бяла, а другата по-тъмна"Другата НЕспомената разлика е че бялата е МНОГО ПО-ВРЕДНА от тъмната!!!!
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма винаги води до тотален фалит, примери колкото искаш.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Преди кралица на захарта, сега Куба внася от Франция"Ами така работи ДЕМОНкрацията ........."Стани да седна".
7
9
 
11
 
! Отговори
ники преди 5 години
Комунизъм, развит социализъм и други подобни имагинерни изтрещевини.
6
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разпадането на големия съветски брат обаче доведе до упадък на сектора."Той тоз "браз" доведе до упадъка на цяла Източна Европа вие за сектора ми говорите...