Беззъба нация: 750 000 души нямат нищо в устата

Здравната каса давала "една троха" на засегнатите
Обновена: 26 окт 2018 08:16 | 26 окт 2018 08:10, Александър Попов
75
Беззъба нация: 750 000 души нямат нищо в устата
Снимка: Булфото, архив

България със сигурност не е сред водещите държави, в които хората се усмихват без притеснение. Стряскаща статистика сочи, че 750 000 души у нас нямат нито един зъб и това, което им се дава като възможност от страна на здравната каса, е "една троха от това, което те трябва да получат". Това обяви проф. Христо Кисов, председател на Българската академия по естетична стоматология, цитиран от "Монитор".

Той изтъкна основните проблеми пред пациентите с увреждания в областта на лицето.

Един от тях, според Кисов, е липсата на осигурено лицево-челюстно протезиране на хората, придобили увреждания в областта на лицето.

"Има една огромна категория от пациенти в България, те са 750 000 приблизително, това са пациентите с пълно обеззъбяване, нямат нито един зъб и техните проблеми не са решени задоволително. Това, което е дадено от Здравната каса, от бюджета, е една троха от това, което те би трябвало да получават, защото годишно, по старите изчисления от пакета за стоматологична и дентална помощ, държавата икономисва всяка година 42 млн. лева", обясни проф. Кисов.
 
"Не намирам за справедливо да бъдат лекувани пациенти във възрастта от 65 до 70 години, не намирам за справедливо също ако пациентът има само една цяла протеза, но не е ходил на зъболекар, той да бъде лишен от правото да му бъде направена такава протеза, така че считам, че в областта на здравеопазването изтичат средства в много други специалности за неизпълнени, неизвървени клинични пътеки", посочи още той.

Кисов смята, че тяхната професия остава в периферията, а тя трябва да служи на обществото.

"Ще си позволя да кажа, че в нормалните държави, а ние имаме претенциите да сме в една от тях, човек, който няма зъби във видимата област, се възприема като човек, който е излязъл гол на улицата", допълни професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека направят зъболечението безплатно,да видим дали ще има беззъби хора в Бг?????!!!!!Стиска ли ви бг зъболекари да работите цял месец за1000 лв??????А????
66
0
 
0
 
! Отговори
paracelsus преди 5 години
До привет от ГерманияОле тоя "германец" дойде да пише и тука :D В другите форуми нещо много почнаха да му се смеят, реши да смени пейзажа.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАК ТАКА БЕ?НАЛИ ГЕРБерунгелите миналия ден казаха, че здравеопазването било супер.
64
8
 
1
 
! Отговори
£&#9734 преди 5 години
Ами като нямат нищо в устата купете по един гумен х.й та да иман по нещо в устата :D
63
1
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
На Борисов му трябва беззъба нация;))) И в буквалният и в преносният смисъл. Когато е беззъба в буквалния, по-малко ще яде и ще му иска пари, ако е беззъба в преносният, няма да го сваля от управление!
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българина здравето му е било винаги изключително нисък приоритет: На 1во място да има да се налапа здравата, после цигарите и посещението в кафенето/кръчмата, да купи някоя дърта трошка, но да е БМВ, Ауди.. да се перчи, собствена панелка, парцалки и чааак след това някъде идва здравето. Българите, като една от най-пушещата нация в света, ако вместо за цигари, даваха парите си за зъболечение, дали пак щяха да са 750 000 човека без зъби, м? Въпрос на приоритети.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там,там някъде в бъдещето ще имате и зъби и пари.Вярвайте ми.Обещавам Ви.Сега слушайте,че трябва да сме стабилни,докато завърши прехода
60
0
 
1
 
! Отговори
демек преди 5 години
Зъболекарите, които не си мият инструментите, са преносители на вируси.
59
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Лольо, в Германия масовите заплати са между 2.5 и 3к евро, а не между 300 и 400 евро. Ти кво искаш, здравните вноски да са еднакви ли ве, тъпоум ?
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д - р Ох Боли Парадонтозата е болест на ниската хогиена на зъбите.Който зъболекар ви каже, че лекува Парадонтоза значи е шарлатанин, а вие абониран пациент.Има скъпо оперативно почистване на венците с употреба на антибиотик, но то само забавя активитета на вируса и ако не последва редовно правилно миене на зъбите и най-вече между тях, цикъла се подновява.Лечението се състои само с изваждане на зъба, а после следва другия.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияСамо че плащаш 300 евра и нагоре, месечно!А не 30 (и надолу) лева!
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зъбите ми ги лекуваха безплатно в соца. Сега трябва да плащам двойно и тройно за безплатното лечение.!
55
0
 
2
 
! Отговори
Казанли ев преди 5 години
Не ходете при мен в 10 дкц София.Ще ви заема парите
54
0
 
0
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
ДОКТОР КАЗАНЛИ ЕВРОПА НЕ ВИ ЛИ БЕШЕ СРАМ КОГАТО ВИ КАЗАХ ЧЕ СЪМ РАЗБРАЛА ЗА ИЗМАМАТА А ОТИДОХМЕ НА БОЖИ ГРОБ
53
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
в селата и малките градове няма зьболекар всяка вечер по тв показват хора беззьби бити изнасилени убити една цяла зьбна протеза 360 лева и понеже не са качествени трябва да ги сменяш последната измишльотина е до 69 години да се поемеот нзок като плащаш само на зьботехника разбрахте ли в какво *** живеемуправлявани от цьрвули
52
0
 
3
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Ще спомена един зъболекар,при когото уж направих нов избор защото моята зъболекарка замина за чужбина.С един преглед успя да вземе личните данни на децата и макар че нищо не е написал в книжките ми източи всички възможности за лекуване на децата.Отивам по спешност в друг детски кабинет и разбирам че всичко е взел без да свърши услуга.Сега плащам за уж взети и лекувани зъби.Доктор Казанли Европа не ви ли е срам?Имате си човек в здравната каса така че те видя спасиха.Прибрах те си една хубава сума
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
750 000 "велики" българи без зъби. Ако не беше смешно щеше да е жалко.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са му на *** зъби? И без това няма какво да яде, а когато зимъска сняг забръска само ще му тракат
49
5
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До авонимАбе кво му се връзваш на този бе ?! Учил бил , лекар бил ,зъболекар бил ?!Като е зъболекар не знае ли че парите трябва да му се плащат от здравната каса , а не от пациентите !? Не знае ли ,че сметките на всеки здравно осигурен трябва да се поемат от здравната каса ?! Не се връзвай на такива ,които са си мечтали да станат някакви си , а не са успели и сега в интернет се представят за такива от мечтите си ! На мене защо немците не ми искат пари за каквото и било лечение ?!
48
2
 
3
 
! Отговори
авоним преди 5 години
До немско зъбарче:Мой човек не си мисли че само ти си учил и заради това трябва цял живот да смучеш.Първо не си си платил цялата такса за обучение а ти я плащаш е с до тази и държавата.Айрес плати си молим в училище или на някоя санитаркато че ти е изчистил а като те оперират. Стига сте преиграва ли!