Фаворитът Болсонаро: Бежанците са измет, бой срещу хомосексуализма!

Бразилците харесват радикалните му планове срещу тежката престъпност
26 окт 2018 21:32, Елка Василева
145
Фаворитът Болсонаро: Бежанците са измет, бой срещу хомосексуализма!
Жаир Болсонаро. Снимка: Reuters

Дни преди втория тур на протичащите в отровна атмосфера президентски избори в Бразилия е ясно, че освен ако не настъпи зрелищен обрат, Жаир Болсонаро ще стане следващият държавен глава. Социологическите проучвания сочат, че авторитарният бивш капитан от армията, който миналата седмица заяви, че иска да върне Бразилия към състоянието й отпреди 40 или 50 години, има убедителна преднина пред опонента си от левицата Фернандо Адад преди балотажа в неделя, пише Ройтерс.

Бразилците харесват радикалните планове на Болсонаро за справяне със засилващата се тежка престъпност, включващи намаляване на контрола върху огнестрелните оръжия, което ще позволи на полицията безнаказано да застрелва престъпници и да кастрира изнасилвачи по химичен път. Те се възхищават на антикорупционната риторика на един от малкото бразилски политици, неопетнен от скандал. Но докато отекват обещанията му да направи Бразилия велика държава, малцина се замислят как евентуалният му президентски мандат ще промени начина, по който светът възприема страната.

Още по темата

Бразилците не се притесняват от прословутите расистки, хомофобски и сексистки изказвания на Болсонаро, който казва, че с бой децата могат да бъдат излекувани от хомосексуализма, че бежанците са изметта на земята и че жените трябва да получават по-ниско заплащане от мъжете. Те или игнорират, или приемат симпатиите му към военната диктатура, управлявала Бразилия от 1964 до 1985 г., която е изтезавала и екзекутирала опонентите си. Желанието на Болсонаро Бразилия да излезе от Парижкото споразумение за климата и фактът, че той подкрепя икономическата експлоатация, а не мерките за защита на природата в амазонските тропически гори, също остават почти незабелязани.

Всичко това обаче създава чувство на дълбока тревога в чужбина. Сред десетките милиони богати и бедни бразилци, които сега подкрепят Болсонаро, мнозина преди са гласували за изкаралия два президентски мандата представител на левицата Луиз Инасио Лула да Силва. Други разглеждат Болсонаро като по-малко лошия вариант в сравнение с Лула и неговата Партия на трудещите се /ПТ/, чиято репутация пострада заради огромния корупционен скандал, разкрит по време на мандата на приемницата му Дилма Русеф, а също така и заради последвалата рецесия, която отслаби Бразилия. Привържениците на Болсонаро ликуват за присъдата от 12 години затвор за корупция и пране на пари, която Лула излежава.

Традиционалистката, моралистката и защитаващата семейство позиция на Болсонаро е привлекателна в тази силно консервативна католическа страна, където нараства броят на евангелистите. Подкрепят го влиятелни телевизионни проповедници, полицаи и военни. Избирателите са засипвани с неспирна пропаганда и откровени лъжи от поддръжниците на Болсонаро в социалните мрежи и групите в приложението "УотсАп", което големите бразилски семейства използват за комуникация.

Някои от по-крайните симпатизанти на Болсонаро дори обвиниха Фернандо Адад, че поощрява кръвосмешението и половите контакти с деца. В страна с голям блой ползватели на мобилни телефони, и в която една трета от населението е на практика неграмотно, подобни клевети намират благодатна почва.

Пропагандата изтъква все един и същи аргумент, че Болсонаро е спасителят, който ще извади отечеството от руините, ще се справи с моралния упадък, ще спаси християнството и традиционното хетеросексуално семейство и ще възпре необратимото плъзгане на страната към колапс, какъвто виждаме във Венецуела.

След като десетки хиляди жени излязоха на демонстрация срещу Болсонаро с лозунга "ele nao" - "не той" - депутатът Карлос Болсонаро, един от синовете на кандидата за президент, публикува в Тwitter снимка на мъж, когото измъчват в найлонов плик, със същия надпис.

Партията на трудещите се допринесе за собственото си унижение с неефективната си предизборна кампания и големия брой фалшиви новини и лъжи, разпространени от последователите й. Университетският преподавател Фернандо Адад, който бе кмет на Сао Пауло и министър на образованието в правителството на Лула, стана неин кандидат за президент в последния момент, след като съдът постанови, че Лула не може да участва в надпреварата.

Партията оказа да признае всякакво замесване в корупция, отрича всякаква вина за рецесията и официално изразява подкрепа за левите потиснически режими във Венецуела и Никарагуа. Сид Гомес, брат на класиралия се на трето място на първия тур на изборите кандидат от левицата Сиро Гомес, изрази критиките си на събрание на ПТ миналата седмица. "Трябва да се извините. Ще загубите със сериозен резултат", обърна се той към партийните членове и симпатизанти по време на речта си. Видеозапис на речта веднага стана част от предизборна реклама на Болсонаро, с което бе подхранено чувството за собствената правота и потвърдено убеждението, че човекът, когото поддръжниците наричат "Легендата", е дошъл да спаси Бразилия от декадентските комунистически орди.

В своя реч в неделя, излъчена по видеовръзка пред събрали се в Сао Пауло хиляди поддръжници, Болсонаро заплаши противниците си от ПТ със затвор или заточение.

"Тези червени маргинали ще бъдат изгонени от родината ни. Ще има безпрецедентно в бразилската история прочистване", каза той.

Според по-въодушевените поддръжници на Болсонаро той не може да стори нещо погрешно. Когато списание "Икономист" нарече Болсонаро "заплаха" и написа, че той ще бъде пагубен президент, те се вбесиха. Когато бившият Велик мъдрец на Ку Клукс Клан заяви, че Болсонаро звучи като техен тип човек, симпатизантите му заявиха, че това е "фалшива история" (Болсонаро отхвърли изразената похвала и написа в Тwitter, че "е отказал да приеме подкрепата на расистки организации").

Когато "Барселона", един от най-успешните футболни клубове в света, се разграничи от бившия си играч и бразилска футболна звезда Роналдиньо заради това, че подкрепя Болсонаро, те просто игнорираха това. И когато започнаха да се появяват съобщения за десетки атаки на последователи на Болсонаро (включително и две убийства) срещу хора с леви убеждения, жени, журналисти и хомосексуалисти, те ги нарекоха лъжи на левите.

Налице е пълно разминаване. Поддръжниците смятат, че Болсонаро ще създаде дългоочакваната "страна на бъдещето". Напротив, както отбелязва самият той, желанието му е да я отведе в миналото и може би това се усеща най-силно по въпроса с Амазония.

Болсонаро иска да разреши минното дело в защитените туземни резервати на Амазония и да сложи край на политиката на Бразилия за опазване на околната среда. Луиз Набан Гарсия, главният съветник на Болсонаро по земеделската политика, изрази наскоро мнението си, че има много "фантазии" и "легенди" при изследването на глобалното затопляне. Не сме обаче в 70-те години. Със сигурност ще има международна реакция, когато съюзниците му от земеделския бизнес започнат да унищожават горите на Амазония.

Потребителите могат да спрат да купуват телешко месо от Бразилия, което е един от нейните основни експортни продукти. Звездите на попмузиката могат да спрат да приемат щедрите предложения за участия, платени от богати бразилци. Вместо да направи Бразилия отново велика, Болсонаро може накрая да се окаже президент на авторитарна и незачитаща човешките права държава, заплашена от екологична катастрофа.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя психопат откъде го измъкнаха?
104
4
 
12
 
! Отговори
БОЖЕ НАМЕРИ НИ ТАКЪВ преди 5 години
БОЖЕ ИЗХВЪРЛИ ОТРЕПКИТЕ ОТ НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ И НИ НАМЕРИ ТАКЪВ ЧОВЕК.САМО СОПАТА ЩЕ НИ ОПРАВИ !
103
4
 
17
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Голям !!!
102
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам Болсонаро ТУК и СЕГА
101
4
 
2
 
! Отговори
Еврейски господар2 преди 5 години
До 82Вчера си отворих новото ковчеже със златния айфонец и искам да ти кажа че грам не ми пука, че Путин ти докладва, на мен ми докладва brn, а ти не се гърчи много с твоята iphone тухла от преди хилядолетието и като се карате по селски с гаджето не го хвърляй, че се чупят много гадно, даже и от двете страни
100
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Може, може (80)Ние и когато се опитаме да ограничим бежанския поток, пак се намират такива, които го подпомагат. Ромите видяха в това възможност за бизнес - да падат пари, без да е нужно да се работи за тях! Изобщо не ги интересува това, че ще навредят и на България, и на Европа.Или, казано с други думи, Яшар от Правец докара тук мигранти още преди половин век и днес ние сърбаме попарата!
99
0
 
4
 
! Отговори
до Sd преди 5 години
вярвай ми ако искаш и на мен, не само на Роналдиньо. ама ако ти кажа аз на кого вярвам, може да ти стане малко ревниво
98
1
 
2
 
! Отговори
жената на диригента преди 5 години
Да, и аз си мислех същото, припокрива напълно идеята ми за лечението на гейщината на мъжо ми с яко бойВсе едно сам съм си създал лидерът-мечта и сега го оглеждам отстрани преди да го пусна в действие. Всяко следващо изречение какъв бил и какво иска му вдигаше рейтинга пред мен с по 10 единици.
97
3
 
3
 
! Отговори
жената на диригента преди 5 години
и аз се опитвам моя с бой да го лекувам, ама не става :Dс бой ...могат да бъдат излекувани от хомосексуализма
96
4
 
19
 
! Отговори
Илия - Варна преди 5 години
Браво - един нормален политик!Само че политическата ***, не го харесва защото не е с лява резба като тях.Лигавите подкупни медии угаждат на политиците, с цел да го очернят. Дано бразилците не се поддадат на манипулацията.
95
4
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Ако Болсонаро спечели, каква е възможността да станем бразилски протекторат?
94
9
 
9
 
! Отговори
-|- преди 5 години
Този е поредното доказателство, че в политиката читави хора не влизат.
93
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако можех бих гласувал за този Болсонар.
92
4
 
28
 
! Отговори
До 92 преди 5 години
Това не никаква американска пропаганда, а предсмътния вой на левите либерални хипи-гей деграданти! Същата помия се излива и срещу Тръмп. Десния консерватизъм или връщането към нормалността се завръща, настават трудни времена за хипи либерастите, на хората им писна от розови утопии, възхвала на извратеняци, п.аразити, престъпни *** и т.н. те искат ред, сигурнист, морап и благоденствие.
91
1
 
16
 
! Отговори
бай-Митьо преди 5 години
През дедовият ми е кво става в Бразилия,мен ме интересува какво става в България !
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!
89
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американската пропагандна машина се е активизирала срещу Бразилия. Не им трябва на Янките силна страна в централна Америка. Туко-виж национализирали петролът и земята от американските корпорации.
88
6
 
30
 
! Отговори
Viva! преди 5 години
Успех на Болсонаро! Искаме го за президент и тук!
87
10
 
35
 
! Отговори
истината преди 5 години
Жалко че нямаме и ние такъв политик а ни е нужен.А това за отзвука,спокойно няма да е негативен тази из мет либералите си заминават. За справка вижте политиците във Холандия,Германия,Чехия и най вече във Полша,Унгария,Италия,Гърция,Америка,Англия и Турция.Либерализма умря.
86
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бразилия е толкова зле, и с такава висока престъпност-повече убийства от Сирия и Афганистан взети заедно, че при тоя може само по-добре да стане. И там левите либерали изтичат в клозета на историята.