Случаят "Кашоги" не попречи на сделки за милиарди с Рияд

Подписани са договори за $56 млрд. със САЩ, Русия, Франция...
26 окт 2018 19:33, Елка Василева
12
Случаят "Кашоги" не попречи на сделки за милиарди с Рияд
Принц Салман. Снимка: архив, Reuters

Признанията на саудитския главен прокурор, че убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на страната в Истанбул преди три седмици е било предумишлено, е водеща тема на турските вестници днес.

"Планирано престъпление", пише в заглавие в. "Йени бирлик", като отбелязва, че "всеки ден идва ново признание от Рияд". Вестникът посочва, че "пълните с лъжи твърдения" на саудитците в началото не са издържали "и до вечерта" и сега ръководството в Рияд е започнало да прави нови и нови признания едно след друго. Последното е изявлението на главната прокуратура на Саудитска Арабия, че според представените от Турция сведения престъплението срещу Кашоги е било предварително планирано.

Още по темата

Тези изявления, според "Йени бирлик", имат за цел да попречат разследването да се задълбочи и да достигне до по-високопоставени лица. Вестникът прогнозира, че сега най-вероятно задържаните в Рияд ще направят признания и те ще понесат наказанието за престъплението. Според изданието, ако саудитският престолонаследник успее да се размине с този "съдебен театър", ще се задържи на трона, макар и противоречиво. Ако пък световната общност не позволи на случая да се потули, то тронът на принц Мохамед бин Салман може да се разклати, смята "Йени бирлик".

В. "Милят" пише за поканата, отправена от саудитския престолонаследник към сина на убития в Истанбул журналист, да дойде в двореца. "Типично по диктаторски" - така бе коментирана в социалните медии снимката от посещението, на която синът на покойния журналист и Мохамед бин Салман се ръкуват. "Милят" също посочва, че макар първоначално да твърдеше, че престъпление изобщо няма, Рияд е започнал да прави признания по случая и сега остава само да каже къде се намира трупът. Саудитците позволиха вчера на турските власти да вземат единствено проби от водата в кладенеца в двора на саудитското консулство, посочва още изданието, цитирано от БТА.

"Отново говориха парите" - така пък озаглавява своя публикация днес в. "Хюриет", който отбелязва, че на т.нар. Давос в пустинята - конференцията "Инициатива за инвестиции в бъдещето" в Рияд, Саудитска Арабия само за три дни е подписала споразумения за 56 милиарда долара със световни гиганти от държави като САЩ, Русия, Франция, Китай и Южна Корея. "Много страни, начело със САЩ, които предупреждаваха за строги санкции след убийството на Кашоги, се състезаваха помежду си по време на "Давос в пустинята" да спечелят търгове на Саудитска Арабия", отбелязва изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
А Тереза Мей ли беше ква беше нещо мълчи.Санкции, гонене на дипломати... Няма нищо.Що така бе борци за правата на човека.?
10
1
 
2
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 5 години
ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ ЧЕ ОТКАК СТАНА ИЗВЕСНО ЗА УБИЙСТВОТО НА ЖУРНАЛИСТА , ИСТОРИЯТА ЗА СКРИПАЛИТЕ И НОВИЧОКА ИЗЧЕЗНА ОТ СМИ.ЗАЩО ЛИ ТАКА? ТАКА Е ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ЗАРАДИ ЕДНИ МИЛИАРДИ ДА ЗАГЪРБИШ ЕДНО ДОКАЗАНО ПОЛИТИЧЕСКО УБИЙСТВО, А ДА ОБВИНЯВАШ ЕДНА ДЪРЖАВА ЗА СЪЩИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА. ЛИБЕРАЛНА ДВОЙСТВЕНОСТ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Сауд.Арабия не изнася петрол,други много бързо ще запълнят празнината.А С.Арабия ще се разпадне на малки части
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам за всички държави които се продължават да контактуват с този кървав режим.Който разрязва и разфасова политическите си опоненти.Трябват санкции от цял свят срещу саудитите.Иначе никой да не се брои за демократичен и цивилизован.До тук само Германия и Турция са твърди.А Путин е направо смешен с поддръжката си на режима
7
1
 
3
 
! Отговори
До 7 бай х преди 5 години
Те ще ги отзоват, но 400 долара за барел ще разтърси и Марс.
6
1
 
13
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Защо сега цял свят не отзовават саудитските посланици ???При доказано убийство цял свят мълчи ... а при предполагаемо / нагласено/ уж отравяне на скрипал цял свят играе по хорото на краварите
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето толкова струват "ценностите" и "демокрацията" на запада, не милиарди, а една КРЪГЛА НУЛА. Милиардите само запълват вакуума. Вадиш парите и изведнъж няма значение, че тероризираш собственото си население.
4
11
 
1
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Дреме ми за някакъв Арабин разчленен в Турция . Много добре направиха САЩ че си затвориха Очите . Не се шегувам - България е пряко засегната - само за 7 дни Пенсионните Фондове и Взаимните фондове регистрираха Огромни Загуби - над 20% .
3
3
 
8
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 5 години
сделки са подписани само със сащ, сигурно...
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е очаквал друго? Парите не миришат - основен принцип на свободата и демокрацията.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за какво им е на тия толкова оръжие? освен ако не го дават на разни екстремисти!