Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат

Броят на некоректните платци се увеличава до 54%
Обновена: 29 окт 2018 07:15 | 28 окт 2018 19:31,
132
Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат
Снимка: Dnes.bg

Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/.

От асоциацията допълват, че допреди година некоректните платци с кредити са били 48 процента от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54 процента. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година.

В същото време, намаляването на лихвите по кредитите е довело до бум на търсенето на заеми, показват данните на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лева и достигат рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9 на сто.

Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15 процента спрямо септември 2017 г.

Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред, посочиха от АЗП. Освен това и от БНБ неколкократно са предупредили банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити.
Все пак при тях се отчита известен спад - ако до миналата година това са били 20 на сто от длъжниците, сега те вече са 18 на сто.

Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторските фирми, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв.

Най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15 на сто на фона на 6 на сто година по-рано.

От Асоциацията за защита на потребителите изтъкват, че няма прозрачен начин, който да определя сумите, начислени от колекторските фирми над главницата, а това е достатъчна предпоставка за злоупотреби. Още повече, че тези компании, заедно с фирмите за бързи кредити, имат достъп до Централния кредитен регистър, като разполагат с правомощията да поставят кредитни оценки на граждани и фирми.

Затова от АЗП напомнят, че основен инструмент на действие на колекторските фирми е подвеждането на гражданите за техните права, включително по отношение на давността на дълговете. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват дългове с изтекла давност, на разсрочено плащане при това "уж" с отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ми дреме, че простаците затъват в дългове?
99
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А,даЧе нали всичко е шест. Всяка втора реклама е за бърз кредит. Нали цъфтим.Точно де, баламите имат повече и могат да си връщат кредитите.
98
3
 
36
 
! Отговори
Работник преди 5 години
До АнонименЕ как бе?! От ГРОБ казват, че просперираме!И аз казвам така.Позволявам си неща, за които преди 10 години не съм си и помислял.В същото време мои близки и приятели си позволяват неща, за които и сега не мога да си помисля, а преди 10 години аз съм бил по-добре от тях.Просто няма база за сравнение.
97
0
 
34
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Много правдиви коментари (включително и моят), се изтриха, но видеото с тези налудничави брътвежи стои и безнаказано ръси "мъдростите" на необразовани, нагли и лъжливи индивиди...Изводите, за кого работи това средство за масова информация, са ясни, но остава да се уточни кой поръчва и плаща, за да се изкарват виновниците-жертви, и да се срива доверието в институциите и държавността...
96
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютна глупост и откровена лъжа!Пари вече не достигат само на баламите, които искат Аифон сега, веднага на момента вместо да си направят сметката, могат ли или не могат да си го позволят.Давам Аифон само като пример, но той е доста показателен.Аз не разбирам как хора със значително по-ниски заплати от моята имат по-скъпи коли, телефони, часовници, дрехи и т.н. и даже имат пари за цигари.В същото време не престават да се оплакват колко са зле.
95
2
 
52
 
! Отговори
Аха преди 5 години
Както казва героят на Ал Пачино в "Адвокат на дявола" - Суета - любимият ми грях.Ако няма *** няма да има и касапи. Но друго си е да нямаш пари за храна, но да седнеш на барчето и да изкараш айфоня на масата.Получавам висока заплата, но имам желязно правило - заеми не давам и не вземам. Свободата Санчо...Банките да ме фанат за шлифера, пари не им дължа и това ме прави по-свободен човек. Следвам принципа - ако не мога да го купя кеш, значи не е за мен.Не съм суетен и алчен и съм свободен!
94
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как бе?! От ГРОБ казват, че просперираме!
93
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пирамиди Фараони и балъци за милиони.
92
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кредити и златни пирамиди, това е България.
91
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До по3драв от АвстралияЯ сега след като сравняваш и заплатите, вземи сравни и разходите и ще вземе да излезе, че с 5к в България май се живее като цар, а с 5к $ при теб като плъх. :)
90
2
 
46
 
! Отговори
Колев преди 5 години
ХА-ХАААА, МИ ДА НЕ СА ГИ ВЗЕМАЛИ! ЛЕСНО СЕ ВЗЕМА НАГОТОВО! АЗ ЩО НЯМАМ КРЕДИТИ!!! ЩОМ СА ВЗЕЛИ ДА СИ ГИ ВРЪЩАТ---НЕ МИ ПУКА!
89
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина ги държат мутри,а държавата къде е?????какви са тези лихви????защо никой не контролира нещата??????
88
11
 
38
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Оф, наистина е много гадно с тия кредити. Дават ти ги някакви мутри, и ако не им ги върнеш, те пребиват. Извадих луд късмет, че съм в Германия и получавам тлъста заплата. Пу, пу...!
87
6
 
50
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Долна лъжа! Цъфтим и връзваме, Не четете такива статии, а слушайте, какво ви казват от партия БАЦЕ И СИЕ.Икономиката се развива, трупат се резерви, а Баце в момента размишлява, с колко да вдигнат пенсиите. Народът като луд купува апартаменти, нови автомобили, на границата чакат гастарбайтери он Бесарабия и Македония, но като се върнаха нашите 2 милиона емигранти, заради високия стандарт тук, няма място за гастарбайтери, и стоят навън, пиле не може да прехвръкне през греницата.Герб-победа, мачкай
86
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко коректен да е платец, който няма 1000 лева, тегли едно бързо кредитче и след година му искат 6000?
85
33
 
38
 
! Отговори
по3драв от Австралия преди 5 години
До този с 5к в БГ, само си за съжаление, ти зимаш колкото един портиер в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800 я зимат хамалите! Начинещи студенти почват с $75к без накав стаж. Хората с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари някой стигат до 200к. Пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 5к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе!
84
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А закон за фалит на физически лица кога? Единствената държава в ЕС сме без такъв. Ясно, че банковото лоби дърпа конците и на депутатите и на премиера и на мая манолова. Ама това нашето никъде го няма!
83
4
 
77
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Лихварството е грях във всички религии. Да правиш пари от пари, без да си добавил никаква стойност. Да вземеш кредит е по-лошо от това да нямаш пари.
82
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BayazitВърви и ти на *** ...ата си, не си мисли, на тях също не им пука, нито на к..а нито където и да е за теб. Ама няма да го направиш, нали? Такива като теб никъде не мърдат дай им само да говорят тъпни и да се чешат там дето не ги сърби.
81
2
 
72
 
! Отговори
А,да преди 5 години
Че нали всичко е шест. Всяка втора реклама е за бърз кредит. Нали цъфтим.