Родна демографска картинка: Българският мъж умира млад!

№1 сме на Балканите по хронични болести, водещи до смърт
29 окт 2018 07:10,
85
Родна демографска картинка: Българският мъж умира млад!
Снимка: flickr

България е страната с най-много смъртни случаи от хронични заболявания при хората между 30 и 70 години в Централна и Източна Европа, а и на Балканите. Такъв е изводът от голямо изследване на британския "Импириъл колидж", който по данни на СЗО, ООН и собствени проучвания посочи къде в света най-много се гине от 4 хронични болести – рак, сърдечносъдови заболявания, белодробни проблеми и диабет.

Монголия е страната с най-много смъртни случаи от такива заболявания при мъжете между 30 и 70 години, а Сиера Леоне – при жените. При мъжете тази смъртност е най-ниска в Исландия, а при жените – в Южна Корея.

Нашата страна за малко да влезе в последната десетка за мор по силния пол – там България и Латвия са на 168-о от 186 места.

При дамите се въртим около 90-а позиция заедно с ОАЕ и Оман. Едва през 2040 г. ще достигнем целта на ООН тези видове смърт да намалеят до 3,4% до 2030 г. Само 30-ина държави са на път да осъществят това постижение.

Специалистите са изчислили риска 30-годишни днес жители на 186 държави и територии да починат от рак, сърце, диабет или белодробни болести, преди да навършат 70 години. Резултатите са публикувани в авторитетното медицинско издание "Лансет".

"Хроничните незаразни болести са главната причина за преждевременна смърт в повечето държави в света. Бедността, прекомерната употреба на алкохол и цигари, пласирани без контрол от мултинационалните компании, некачествените здравни системи и услуги превръщат тези болести в по-голям бич за човека от традиционните негови душмани - бактериите и вирусите", казва ръководителят на изследването проф. Маджид Езати.

Проблемът е сериозен - хроничните болести отнемат живота на 41 млн. души годишно – 7 от всеки 10 починали. 17 млн. от тях умират преждевременно, тоест преди да са навършили 70 години.

През 2015 г. ООН призова държавите за мерки, които до 2030 г. да стопят преждевременната смърт от незаразни болести на хората до 70-годишна възраст на 3,4 процента. Новият глобален анализ обаче сочи, че само 35 страни са на път да осъществят тази цел за жените и 30 – за мъжете.

Според доклада България ще се доближи до стандарта на ООН едва след 2040 г. Такава е прогнозата и за още над 100 държави, сред които Германия и Гърция, пише "24 часа".

При европейските мъже рекорд в черната статистика държат Русия и Беларус. При жените най-зле са Молдова и Украйна. В Централна и Източна Европа, а и на Балканите – България се представя най-зле.

Дори държави назад в класацията като Румъния, Унгария, Черна гора, Армения имат по-ниска от нас смъртност от хроничните незаразни болести. Чехия, Словакия, Босна и Херцеговина и дори Македония, която сега има слаби резултати, се очаква да достигнат стандартите на ООН още през 2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
26
 
! Отговори
Шоу преди 5 години
Мъж попада на остров, населен само от жени. Жените веднага го осъдили на смърт. Питали го: - Какво ти е последното желание? - Да ме убие най-грозната!Още е жив.
30
3
 
3
 
! Отговори
СЕГА преди 5 години
ПОДАВАМЕ ТОПКАТА ПАК НА РУСКИТЕ ***, А? А ЩО НЕ ПОСОЧИТЕ В "СТАТИСТИКАТА", ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА МЪЖЕ ОТ 1 ЕТНОС... ОТ НЕГО НЕ СЪМ ВИЖДАЛ МНОГО ВЪЗРАСТНИ ХОРА... КАКТО В ОБРАЗОВАНИЕТО - ДЕЦАТА НИ УБЖ НАЙ --НЕГРАМОТНИ В ЕС, ПЪК АНГЛИЧАНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ВРЕДЯТ ОТ ТЯХ В СОБСТВЕНИТЕ СИ УНИВЕРСИТЕТИ, ЗА ТВА И НАПРАВИХА БРЕКЗИТ.
29
3
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Щот има кой да му пие соса, затва;))) Отделно са и нездравословните храни, дошли вследствие демокрацията, и ликвидацията на родното животновъдство и селско стопанствоСеляни, вие сте ВАЛАТ!;))) Агент Милър, ЦРУ;)))
28
5
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ама *** изкарват поне 20 години отгоре вдовици(весели)....
27
4
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Discovery И си прав, приятелю, и не си. Дедите ти и те са плюскали месо, пък и столетници имало, а някога, в гнилия соц, хората доживяваха над 70-75 години, масово.Сега, това , което не ти казват, е че ядеш най-нездравословната храна, даже без да искаш.Маргарина и палмовото масло, които се влагат навсякъде, са си жива отрова, която не се разгражда, а се натрупва по артериите, и ето и инфаркт, и инсулт.Но, държавата няма сметка, това да спре-трябват и млади хора, и евтина прехрана.
26
3
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Споко, за тая сметка всяка година се вдига пенсионната възраст!Няма кой да работи и плаща в тая държава, а и целта е възможно по-малко да се пенсионират и получават.А вие си гласувайте за Банкянското Слънце и бандата му, и чакайте да прескочите и тая статистика, и пенсионната възраст.
25
3
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Ама как смеете да пишете такива работи? Още преди година Баце се изтъпани и заяви, че при ГЕРБ продължителността на живота се е вдигнала! Ама сверете си часовника с официалния, преди да пишете истината.
24
16
 
17
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Факт е, че българите имаме брутално нездравословна кухня. Плюскаме главно месо... постоянно разни ми ти скари и какви ли не други тъпотии, ама тръгнеш ли да му обясняваш, че БГ хранителните навици са вредни, *** щи каже, че с ракия и свинско деда му живял 100 години. Аз също много обичам пържоли и други подобни, ама си е факт, че сами сме си виновни. НО и като отидеш на лекар за нещо и той постоянно ти изписва некви лекарства без да назначи изследвания да се види кво и що и после... хронично..
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но за сметка на това работи до старост!Всъщност как държавата им позволява да умрат без да са стигнали пенсионна възраст?
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига се оправдавахте с другите, я минете покрай която и да е бутка на "ГО скара" , където продават здравословни кебапчета и кюфтета, и вижте опашките, я погледнете в количките в магазините с какво са пълни , там е обяснението.
21
6
 
26
 
! Отговори
Васко преди 5 години
Жените тормозят мъжете за всичко - ***, купи, продай, върни се, защо така, ама защо не иначе, ***, комплексар, ***, некадърник. И като ти набие в канчето 1000 пъти, че за нищо не ставаш, няма как да не се разболееш.
20
11
 
18
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
И кво излиза сега, че тоя гнусен насилник българина, дето цял живот бие жена си, умира преди нея? Станбулската конвенция ли лъже или жените повече издевателстват над мъжете? А може би жените живеят дълго защото не бачкат по мините, по горите, по стълбовете, по реките, по магистралите, по мостовете и по полето?
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EMI NA TOVA NI OBRECHE DEMOKRACIQTA KOI NESKACHA E CHERVEN KOI SKACHA KE UMRE MLAD
18
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по-лошо ще става, ама интересно че държавата започна да се сеща за демографския проблем, едва когато разбра че няма да има кой да работи за да обслужва олигарсите и да плаща данъци!Ония от махалите, които са постоянно толерирани, май не щат да работят нещо...И сега е зле, но след 10 - 15 години ни чака ИСТИНСКА СОЦИАЛНА БОМБА, когато днешните данъкоплатци застареят и се пенсионират, а на тяхно място няма никой!
17
5
 
19
 
! Отговори
ОмеоПатк преди 5 години
Всъшност сме на второ място по хомеопатия след индийците, но те са по-зле и от нас.
16
5
 
19
 
! Отговори
ОмеоПаток преди 5 години
Освен това сме на първо място по възприемчивост към хомеопатията.Явно много ни помага.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 Дано твоето прокълнато и нечестиво племе, което и да е то, изчезне по напред. В пъкъла ти е мястото на тебе, и не си мисли че си анонимен.
14
1
 
35
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 5 години
1 сме на Балканите по хронични болести, водещи до смърт...Не е важно по какво сме 1 важно е да сме първи!И то това живот ако му викате ,то това си е борба за оцеляване месец за месец с 600лв заплата!
13
3
 
20
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен"До 6-ти свекърва ти на 49 мъжа ти на 39 ти шведка ли си?"На толкоз са умрели, майна. Даже кучето ми разбра преди теб.
12
2
 
27
 
! Отговори
Колю Джибрата преди 5 години
изводът от голямо изследване на британския "Импириъл колидж....Бай ви Колю без да е чувал за импъриъл колич и без да е правил проучване може да ви каже къде най -малко се мре от тези 4 болести...Там където има висок стандат на живот (Япония,Норвегия,Швеция,Австралия) не се мре ,там къде има нисък стандарт на живот много се мре...кратко ясно и точно!