Родна демографска картинка: Българският мъж умира млад!

№1 сме на Балканите по хронични болести, водещи до смърт
29 окт 2018 07:10,
85
Родна демографска картинка: Българският мъж умира млад!
Снимка: flickr

България е страната с най-много смъртни случаи от хронични заболявания при хората между 30 и 70 години в Централна и Източна Европа, а и на Балканите. Такъв е изводът от голямо изследване на британския "Импириъл колидж", който по данни на СЗО, ООН и собствени проучвания посочи къде в света най-много се гине от 4 хронични болести – рак, сърдечносъдови заболявания, белодробни проблеми и диабет.

Монголия е страната с най-много смъртни случаи от такива заболявания при мъжете между 30 и 70 години, а Сиера Леоне – при жените. При мъжете тази смъртност е най-ниска в Исландия, а при жените – в Южна Корея.

Нашата страна за малко да влезе в последната десетка за мор по силния пол – там България и Латвия са на 168-о от 186 места.

При дамите се въртим около 90-а позиция заедно с ОАЕ и Оман. Едва през 2040 г. ще достигнем целта на ООН тези видове смърт да намалеят до 3,4% до 2030 г. Само 30-ина държави са на път да осъществят това постижение.

Специалистите са изчислили риска 30-годишни днес жители на 186 държави и територии да починат от рак, сърце, диабет или белодробни болести, преди да навършат 70 години. Резултатите са публикувани в авторитетното медицинско издание "Лансет".

"Хроничните незаразни болести са главната причина за преждевременна смърт в повечето държави в света. Бедността, прекомерната употреба на алкохол и цигари, пласирани без контрол от мултинационалните компании, некачествените здравни системи и услуги превръщат тези болести в по-голям бич за човека от традиционните негови душмани - бактериите и вирусите", казва ръководителят на изследването проф. Маджид Езати.

Проблемът е сериозен - хроничните болести отнемат живота на 41 млн. души годишно – 7 от всеки 10 починали. 17 млн. от тях умират преждевременно, тоест преди да са навършили 70 години.

През 2015 г. ООН призова държавите за мерки, които до 2030 г. да стопят преждевременната смърт от незаразни болести на хората до 70-годишна възраст на 3,4 процента. Новият глобален анализ обаче сочи, че само 35 страни са на път да осъществят тази цел за жените и 30 – за мъжете.

Според доклада България ще се доближи до стандарта на ООН едва след 2040 г. Такава е прогнозата и за още над 100 държави, сред които Германия и Гърция, пише "24 часа".

При европейските мъже рекорд в черната статистика държат Русия и Беларус. При жените най-зле са Молдова и Украйна. В Централна и Източна Европа, а и на Балканите – България се представя най-зле.

Дори държави назад в класацията като Румъния, Унгария, Черна гора, Армения имат по-ниска от нас смъртност от хроничните незаразни болести. Чехия, Словакия, Босна и Херцеговина и дори Македония, която сега има слаби резултати, се очаква да достигнат стандартите на ООН още през 2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжете трябва да се пенсионират по - рано с поне 4 - 5 години от жените. Не стига, че произвеждат повече продукт, ами и умират по - рано. Трябва да се борим за правата си!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък сресната продължителностна живота в Бг е 71 години за мъжете средняшки резултат в дъното е русия и бурунди с 64 и 63 години при мъжете
69
5
 
2
 
! Отговори
Bayazit преди 5 години
Abe ,ayde umirayte ,4e ne se tarpite ve4e
68
0
 
8
 
! Отговори
НЕ ИСКАТЕ ИСТИНАТА преди 5 години
Идете в съдилищата и ще ви се отворят очите защо мъжете си отиват млади и защо се пропиват . Погледнете съдийската практика . Съдиите знаят защо !!! Не обвинявайте живота и мъжете !
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До читателЗнам няколко, които си заминаха на 50 - пушеха по 3 кутии цигари на ден.Но лично познавам и няколко 85-годишни, които още карат колело.Има и изключения, познавах и един бегач, който почина докато правеше поредният си крос в парка.Всичко трябва да е с мярка.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да се върнат лекарските кабинети в училищата и без повече "лични лекари". И без това тях през повечето време не можеш да ги откриеш.
65
6
 
8
 
! Отговори
читател преди 5 години
Истинския български мъж, при това юнак, не минава на ден с по-малко от 300-350 концентрат, плюска и изглежда като ***, задъхва се от една стълба.И кой му е виновен, че ще пукне млад?Ами здравната система разбира се!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки специалист лекар може да ти издаде направление за болнично лечение, без да е необходимо да се виси по 2-3 часа пред кабинета на общопрактикуващите и те накрая да ти кажат, че нямат направления и така или иначе си плащаш прегледа.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще се премахнат общопрактикуващите лекари. Вече 16 години се видя, че от тях няма никаква полза само прибират пари от НЗОК. Аз съм за премахването им и парите директно да отиват при специалистите лекари. Направленията са напълно ненужни.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е следствие от профилактичните прегледи, които извършват общопрактикуващите лекари. Взимат си парите и въобще не им пука за пациентите.
61
0
 
22
 
! Отговори
герб преди 5 години
Нас това не ни вълнува ! За Баце е важно , да има Роми - те са нашия електорат !
60
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
До гост 62явно, който е гласувал против ИМА ЕДНОЦИФРЕНО IQ
59
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 5 години
До гост 62кой е този нещастен *** , който не е съгласен с това, което написах за "здравеопазването" и за храните???!!! защо не се обоснове???
58
0
 
22
 
! Отговори
просперитет преди 5 години
ПОСЛЕДНИ ПО ЗАПЛАЩАНЕ...ПЪРВИ ПО СМЪРТ! ТОВА Е ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ
57
2
 
24
 
! Отговори
гост преди 5 години
нищо чудно при такова "здравеопазване" :то не са "направления", които все ги няма, ... то не са "клинични пътеки" заради които изписват хората болни,... то не са некадърни и алчни лекари (с малки изключения), ... профилакиката е само на думи и т.н., и т.н.Отделно, че ни тровят с всички храни, които можеш да си купиш от магазина : пестициди, хербициди, Е-та, изкуствени подсладители, изкуствени овкусители, изкуствени бои, стабилизатори, ГМО-та, хормони и антибиотици в месото, пластмаси в солта
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия възрастта за пенсиониране е 5-7 години по ниска отколкото в България, а пенсионната реформа - законопроект който не е приет - в Русия при която възрастта пак ще бъде по ниска отколкото сега в България влиза в сила от 2030 г. Тогава в България вече ще се работи до 85 години.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Всъщност как държавата им позволява да умрат без да са стигнали пенсионна възраст?Питай Путин!Той нали им направи пенсионната възраст колкото средната продължителност на мъжете.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Джендъри, болести, кредити, понижаване на интелигентност -стигнахме ги че и ги задминахме американцитеДжендъри като руснака Кулагин ли?Преди бяхте безсмъртни ли?От тая понижена интелигентност децата постоянно носят медали от Олимпияди.Пишеш тези глупости благодарение на тъпите американци, които започват да произвеждат детайли за автомобили от графен.
53
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време бях гледал едно конспиративно филмче, в което се твърдеше, че в ЕС има задкулисен план за намаляване на населението и така като гледам има някаква доза истина. Явно у нас този план доста добре действа. Не че някой ни налива алкохола и ни бута цигарите в устата насила, но не виждам и някой да прави опити да намали тези пороци !
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно всеки умира.