САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!

При това, както преди, така и сега, провокаторът е Русия
30 окт 2018 22:10,
227
САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!
Снимка: Архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп иска да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Сякаш отново се връщат 1980-те години на миналия век. Човек си спомня двойното решение на НАТО от 12 декември 1979 година, което направи възможно разполагането на американските ракети Пършинг и Круз срещу тогавашните SS-20. Излеждаше, че Третата световна война ще бъде ядрена и тя ще се води в Европа, пише Борис Калноки в "Дойче веле".

През 1987 година, когато беше подписан Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, и двете страни въздъхнаха с огромно облекчение. Спомените на хората в Германия и в страните от Централна и Източна Европа за онези времена са различни. В Германия навремето се надигна широко движение за мир: с Великденските маршове и масовите демонстрации. Без американски ракети със среден обсег на действие! Комунистическата пропаганда в окупирания от СССР Изток отпразнува това като победа. Много хора в Полша и Унгария обаче само тайно поклащаха глави. Те очакваха от Запада освобождение от руското иго, а не страхлив хленч.

Още по темата

Ето че сега ситуацията се повтаря. От Германия се дочуват предупредителни гласове да не застрашаваме мира. Външното министерство говори за "опустошително решение". При това, както преди, така и сега провокаторът е Русия. Навремето със SS-20, а днес с 9М729 "Новатор"- една ракета с уж малък обсег на действие.

Според американските информации, тази ракета може да поразява цели на разстояние до 3 400 километра. Полските власти пък съобщават, че наскоро този тип ракети са били разположени в руския анклав Калининград. Това е нарушение на договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. НАТО гледа на нещата по същия начин. За какво ни е тогава договор, след като само една от страните го спазва?!

С Путин или с Тръмп?

Твърдостта на американците през 1980-те години доведе до успех. Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие беше следствие от Двойното решение на НАТО. Хората в Централна и Източна Европа и днес са убедени, че твърдостта е единственият език, който разбира Русия. За съжаление богата и мекушава Германия не говори на този език. Полша изрази "разбиране" за решението на Тръмп. Варшава се въоръжава срещу Русия.

През 2017 година страната даде над 10 милиарда долара за това, тя иска на територията  ѝ да бъде разположена постоянна американска бригада и има една от най-големите армии в ЕС.
Москва пък се оплаква, че Полша и Румъния са разположили мобилни американски установки МК 41 за ветрикално изстрелване на бойни глави. Москва твърди, че тези установки били пригодени и за изстрелване на ракети Круз. Тоест ракети със среден обсег на действие, които са забранени от Договора. Разполагането на тези американски установки е в отговор на руските системи Искандер около Калининград. Тези системи очевидно могат да бъдат използвани за изстрелването на новите ракети Новатор.

Централна и Източна Европа са разединени в тази нова Студена война. Докато Полша, Румъния и най-застрашените балтийски страни залагат на твърдия политически курс, Унгария, Чехия и Словакия гледат прагматично на ситуацията. Те се чувстват по-малко застрашени от Русия, в сравнение със северноевропейците и искат да правят бизнес с Путин. Всички обаче са наясно, че настъпват нови времена. Правото на силния отново заема главно място в политиката и в такива времена има нужда от силни армии.

Всички държави в Централна и Източна Европа се въоръжават. Според изчисленията на международния институт за изследване на мира СИПРИ, военните разходи в Централна и Източна Европа са нараснали с 12 процента през 2017 година. А в Западна Европа- само с 1,7 процента.

Унгария например, чиято армия е доста слаба, вече закупи два военни транспортни самолета А319 и поръча 20 нападателни хилекоптера тип Н 145. Числеността на армията ще бъде увеличена от 30 000 до 37 000 военнослужещи. Старите танкове Т72 ще бъдат заменени с по-модерни. Унгария възнамерява да създаде и собствена военна индустрия.

При посещението на турския президент двете страни се договориха за интензивно сътрудничество във военната индустрия. При това става дума не само за Русия. Мислими са дори стълкновения между Украйна и Унгария в карпатска Украйна, където през последните месеци възникна сериозна криза около унгарското малцинство.

Страните от Източна Европа се въоръжават срещу опасността от военна конфронтация. Още обаче не е ясно кой срещу кого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига глупости !!!С малък , със среден ... с какъвто и е обсег , докато има и една е все тая !Хайде да не е е 1 , но 10 май стигат да се затрием !
158
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се молиш за американска база на своя територия не е много умно. Това значи да кажеш на руснаците Насочете си атомните ракети към насНа мен ми се стрива по-добре руснаците да завземат Полша отколкото да я превърнат в радиоактивна пустиня. Щото държавата може да се освободи след време но радиоактивността си остава с векове. Може да не е много патриотично но е практично.
157
5
 
7
 
! Отговори
asdf преди 5 години
Калноки послъгва малко, САЩ ПЪРВИ разположихо така наречното ПРО в Румъния и Полша, уж срещу Иран.
156
3
 
3
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 5 години
Затова пък ние ще си купим 7 самолета..
155
7
 
19
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Нали 30 години само американски *** лижете набутахте държават пртив хората и в НАТО и Еврогейският съюз... Вижте докъде докарахте държавата престпни евроатлантици.....................Така национална катастрофа никога не сме иамли
154
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За България най-важното е да изгоним руската измеет веднъж завинаги.
153
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казано по простичко за кутевския матрял...гаврата с руската кочиина продължава!
152
8
 
19
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
За България най-важното е да изгоним америкаските окупатори и още по важно престъпният ни нео-колониален елит . Това трябва да е националната ни политика....
151
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия била заплаха за Европа, по голяма глупост не съм чувал. Сигурен съм че има огромен шанс срещу съюз на САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Италия, Полша и Испания. Представяте ли си подобен съюз през втората световна война. Руснаците могат само да напускат атомни бомби на всички и тогава и те самите ще са заминали. Дет се вика не са глупави.
150
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До всички които си мислят че договорът е нарушен от Руснаците - Въпроси и Факти1. след нарязване на Пършинг и СС-20 Пионер през 1987-88 какви МАСОВИ СИСТЕМИ С ОБСЕГ ДО 5000 км останаха?САЩ Атомни и класически Томахавки(универсални по отношение на пускова установка вкл наземни 1972-1983 разработка) и стратегически ракети на самолети съвместими с технологиите на ТомахавкитеСССР/РФ Въздушно базирана Х-55(2500 3500км 1983) и Х-101(5500км 2000) и семейство Калибри само морските версии над 500км
149
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ббАбсолютно вярно, Русия НЕ Е ЗАПЛАХА за запада.(НАТО) При положение че НАТО се наброява от 4 от 10-те световни военни сили, и че разполага с 800 бази в света, както и надвишава 4-ворно силите на Русия вярвам че медййте просто поддържат изкуствено високо напрежение. Очевадно е че Русия няма да нападне ЕС(НАТО). Най много да влезе в Украйна, Грузия или Молдова.
148
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 145 и в случай на война, както виждаме че на американците това им е хоби, познай кой ще са първите цели? Тези който застрашават руската защита - близките бази в Европа и Япония, докато ние ще се радваме на обогатен уран, ония ще си веят за***ците от другата страна на света. Или с други думи заради тяхното хоби ние ще го отнесем първо.
147
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да разположат ракети Томахоук в Литва, Латвия, Естония, Полша и Украйна. Томахоук с конвенционални и ядрени бойни глави. Голям цирк ще гледаме. Източна Украйна скоро ще се отцепи и ще се присъедини към Русия.
146
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак руснаците лоши, отеглили се от още един договор ... то остана линякой който да не са нарушили? Има ли дума която да не са се отметнали? Или за американците ставаше въпрос??? Краварите отново доказаха че доверие не може да им се има.
145
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
156 Да спряха да ги произвеждат ... масово. Това беше идеята на договора, да си правят проучванията, но да не ги произвеждат масово. Е сега без този договор става страшно, при случай на война буквално ще вали уран от небето.
144
8
 
24
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Америка е терористична държава, виновна за смърта на милиони хора и разрушаването на много държави.за справка: виж Историята
143
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има само една суперсила.Нарича се САЩ.
142
2
 
12
 
! Отговори
ами преди 5 години
Каквото и да си говорим,нито една от страните не е спазвала този договор,защото и двете страни имат много добро разузнаване и са знаели,че другите не спазват договора. Ако някой твърди,че нато и то точно сащ са спрели да се въоръжват с ракети среден обхват, или е голям наивник или сляпо вярва и обожава сащ,породено от омразата му към Русия.
141
22
 
12
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Путин върна на Русия жаждата за грабеж - основна цел и гаранция за съществуването на всяка империя.за справка: виж Историята
140
16
 
12
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
До морковче или тоягаДа!Приличаш на Бойко Методиев Борисов чиято библиотека преди 1989 е била препълнена с литература от СССР и може би единствената западна книга е била "Винету"Та ще го приемат и с "репресиран" дядо във БКПЩо не?Друга глупост е че САЩ е държава на Хеви МетълаСумати ФИЛМИ от САЩ съм гледал против Хеви МетълаА пък моята библиотека преди 1989 бе препълнена със западна и най-вече литература от САЩ която беше стократно по-добра от съветскатаСАЩ бяха ИМПЕРИЯ НА МИСЪЛТА