САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!

При това, както преди, така и сега, провокаторът е Русия
30 окт 2018 22:10,
227
САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!
Снимка: Архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп иска да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Сякаш отново се връщат 1980-те години на миналия век. Човек си спомня двойното решение на НАТО от 12 декември 1979 година, което направи възможно разполагането на американските ракети Пършинг и Круз срещу тогавашните SS-20. Излеждаше, че Третата световна война ще бъде ядрена и тя ще се води в Европа, пише Борис Калноки в "Дойче веле".

През 1987 година, когато беше подписан Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, и двете страни въздъхнаха с огромно облекчение. Спомените на хората в Германия и в страните от Централна и Източна Европа за онези времена са различни. В Германия навремето се надигна широко движение за мир: с Великденските маршове и масовите демонстрации. Без американски ракети със среден обсег на действие! Комунистическата пропаганда в окупирания от СССР Изток отпразнува това като победа. Много хора в Полша и Унгария обаче само тайно поклащаха глави. Те очакваха от Запада освобождение от руското иго, а не страхлив хленч.

Още по темата

Ето че сега ситуацията се повтаря. От Германия се дочуват предупредителни гласове да не застрашаваме мира. Външното министерство говори за "опустошително решение". При това, както преди, така и сега провокаторът е Русия. Навремето със SS-20, а днес с 9М729 "Новатор"- една ракета с уж малък обсег на действие.

Според американските информации, тази ракета може да поразява цели на разстояние до 3 400 километра. Полските власти пък съобщават, че наскоро този тип ракети са били разположени в руския анклав Калининград. Това е нарушение на договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. НАТО гледа на нещата по същия начин. За какво ни е тогава договор, след като само една от страните го спазва?!

С Путин или с Тръмп?

Твърдостта на американците през 1980-те години доведе до успех. Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие беше следствие от Двойното решение на НАТО. Хората в Централна и Източна Европа и днес са убедени, че твърдостта е единственият език, който разбира Русия. За съжаление богата и мекушава Германия не говори на този език. Полша изрази "разбиране" за решението на Тръмп. Варшава се въоръжава срещу Русия.

През 2017 година страната даде над 10 милиарда долара за това, тя иска на територията  ѝ да бъде разположена постоянна американска бригада и има една от най-големите армии в ЕС.
Москва пък се оплаква, че Полша и Румъния са разположили мобилни американски установки МК 41 за ветрикално изстрелване на бойни глави. Москва твърди, че тези установки били пригодени и за изстрелване на ракети Круз. Тоест ракети със среден обсег на действие, които са забранени от Договора. Разполагането на тези американски установки е в отговор на руските системи Искандер около Калининград. Тези системи очевидно могат да бъдат използвани за изстрелването на новите ракети Новатор.

Централна и Източна Европа са разединени в тази нова Студена война. Докато Полша, Румъния и най-застрашените балтийски страни залагат на твърдия политически курс, Унгария, Чехия и Словакия гледат прагматично на ситуацията. Те се чувстват по-малко застрашени от Русия, в сравнение със северноевропейците и искат да правят бизнес с Путин. Всички обаче са наясно, че настъпват нови времена. Правото на силния отново заема главно място в политиката и в такива времена има нужда от силни армии.

Всички държави в Централна и Източна Европа се въоръжават. Според изчисленията на международния институт за изследване на мира СИПРИ, военните разходи в Централна и Източна Европа са нараснали с 12 процента през 2017 година. А в Западна Европа- само с 1,7 процента.

Унгария например, чиято армия е доста слаба, вече закупи два военни транспортни самолета А319 и поръча 20 нападателни хилекоптера тип Н 145. Числеността на армията ще бъде увеличена от 30 000 до 37 000 военнослужещи. Старите танкове Т72 ще бъдат заменени с по-модерни. Унгария възнамерява да създаде и собствена военна индустрия.

При посещението на турския президент двете страни се договориха за интензивно сътрудничество във военната индустрия. При това става дума не само за Русия. Мислими са дори стълкновения между Украйна и Унгария в карпатска Украйна, където през последните месеци възникна сериозна криза около унгарското малцинство.

Страните от Източна Европа се въоръжават срещу опасността от военна конфронтация. Още обаче не е ясно кой срещу кого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
10
 
! Отговори
морковче или тояга преди 5 години
Народа го е казал Като нещеш мира получаваш секира
138
19
 
8
 
! Отговори
С/Н преди 5 години
Слагай дулото на врата на мечката и дърпай двата спусъка, еббал съм им майката московска!
137
14
 
17
 
! Отговори
Вън евроатлнатиците преди 5 години
За да се оправи България първото нещо което трябва да направим е да извоюваме независимоста си от Евроталантическият терористичен интернационал.... Трябва да бъдат изгонени америкаските окупациони войски . Трябва Бъгарските закони да са над тези налагани от ЕС...... Само тогава има шанс за България
136
3
 
18
 
! Отговори
До 108 преди 5 години
Udo Ulfkotte беше убит...................... Така Запада решава проблемите с хората разкрили лъжите им....А той описа истината за западнта журналистика
135
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмби, кел фойда от ракети при мигрантския поток, дето се задава?
134
3
 
18
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Прекрасно знам че Карл Маркс е евреин и то немскиЛев Троцки също е евреин защото Германия загубила Първата Световна Война и тръгнал да обръща резултата в полза на неговите двойни унищожители на РимА пък Айнщайн преди Холокоста е имал доста сериозни расистки забежки а след нея става известен с думите че:"САМО ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ Е БЕЗГРАНИЧНА"Демек АНТИГЛОБАЛИСТ и ЯСНОВИДЕЦ като мен е бил АйнщайнДа Ви е честита поредната Брюкселска безгранична глупост
133
7
 
18
 
! Отговори
99 преди 5 години
В Дойче Веле НЯМА новина .Там има само пропаганда .... Статитя по-горе е доказателство....
132
6
 
14
 
! Отговори
М да преди 5 години
"При това, както преди, така и сега, провокаторът е Русия"---- Ако стрaдаte не питайте защо ? Насаждане на омараза и fake news е престъпление. Да вярваш на Дойче Веле и преститутката работила по статията е предизвикателство за нормалноста.
131
15
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Това което Обама трябваше да направи ,но не го направи , Тръмп го направи !Браво на Трймп ! За какъв х ..... САЩ да спазват този договор след като руските алкохолици никога не са го спазвали ?! Така поне САЩ ще могат да въоръжават застрашените от русия държави в източна Европа ! Също така понеже САЩ са в НАТО ще могат съвсем законно да разполагат ракетите си в Румъния и Полша за да са по-близо до врага и да могат да се използват мигновено при нужда !
130
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците разбират езика единствено на чепатата сопа.
129
2
 
6
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
До АнонименНе го питай тозиАз съм следвал Археология а не тойОсманската империя е ИМПЕРИЯ НА ТРИ КОНТИНЕНТАЗа да се освободят Балканите кръв трябва да се лее и то многоАвстро-Унгария също е била кандидатосвободител а не само Руската империяДа не мислиш че Британци и Франсета ще се откажат от Босфора ако имат такъв шансАма кръв е трябвало да се лееТуй е проблемаГърция първа едвам се освобождава то с помощ от всички християнски империи и по море и по сушаНе е т"ашак
128
5
 
17
 
! Отговори
да преди 5 години
ако някой може да посочи и една полза за България от НАТО - моля, нека сподели...само не ми се слушат *** клишета за "защита"(сигурно ни пазят от НЛО), защото това са пълни глупости в които и малките деца не вярват
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Футуролог-бегай бе 157Маркс не е бил руснак, ами немски евреин!!Не знаеш ли това??
126
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англосаксонците са най-мръсното и най-долното племе в целия свят, освен да разпалават войни и да крадат ресурси(нефт, газ, злато ,диаманти и т.н.)................за друго не стават!!!
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияСтой си в Германия и не давай акъли...............истинските българи и патриоти нямаме нужда от такива като тебе!
124
7
 
4
 
! Отговори
Футуролог-бегай бе преди 5 години
Колелото на комунизма се върти до окончателната победа на русофоба Карл Маркс то ест до изтребването на всички руснациСмешни червени п"утки стеЧетете русофоба Маркс и неговите писания против руснаците в англосаксонската пресаЧервени смешковци
123
10
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименАми като 80 % от българите са русофили защо тогава Сидеров не печели изборите след като явно обещава да присъедини България към руската *** ,която толкова много обичате ?! Явно тези 80 % са само ваши рубладжийски изчисления ! Вие сте една шепа и затова хора като Сидеров не взимат властта ! Ако българският народ беше рубладжиийски народ отдавна партията на Сидеров щеше да е на власт !Хайде къш от тук и право в Сибир !
122
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 150А като говорим за история я ми обясни защо им трябваха цели 500 години да се сетят за нас? Къде бяха 1444-а година при бунта на Константин и Фружин и битката за Варна? Защо се сетиха за България чак втория път когато решиха да си вземат Крим от турците? Къде бяха през цялото това време? И защото западни репортери трябваше да пишат за положението в България, а не руски? И за какво трябва да съм им благодарен след 44-а? Че върнаха държавата 100 години назад? Ай няма нужда.
121
5
 
4
 
! Отговори
да преди 5 години
от никакъв договор не се оттеглят американските престъпници, защото те никога не са го спазвали..само родните гьзоблизци могат да обясняват как през тези десетилетия Америка не е разработвала такъв тип ракети !!!!а робското мислене на полските слуги нека им стои като марка...жалка държава е Полша..нищо чудно, че немци и руснаци редовно им унищожават държавицата..ти ще предложиш милиарди на чужда армия за да дойде даде окупира...срам !!!!
120
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Футуролог-бегай бе 149Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на социализма и комунизма!! Братята руснаци и китайци ще помогнат за това!!!