САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!

При това, както преди, така и сега, провокаторът е Русия
30 окт 2018 22:10,
227
САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!
Снимка: Архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп иска да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Сякаш отново се връщат 1980-те години на миналия век. Човек си спомня двойното решение на НАТО от 12 декември 1979 година, което направи възможно разполагането на американските ракети Пършинг и Круз срещу тогавашните SS-20. Излеждаше, че Третата световна война ще бъде ядрена и тя ще се води в Европа, пише Борис Калноки в "Дойче веле".

През 1987 година, когато беше подписан Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, и двете страни въздъхнаха с огромно облекчение. Спомените на хората в Германия и в страните от Централна и Източна Европа за онези времена са различни. В Германия навремето се надигна широко движение за мир: с Великденските маршове и масовите демонстрации. Без американски ракети със среден обсег на действие! Комунистическата пропаганда в окупирания от СССР Изток отпразнува това като победа. Много хора в Полша и Унгария обаче само тайно поклащаха глави. Те очакваха от Запада освобождение от руското иго, а не страхлив хленч.

Още по темата

Ето че сега ситуацията се повтаря. От Германия се дочуват предупредителни гласове да не застрашаваме мира. Външното министерство говори за "опустошително решение". При това, както преди, така и сега провокаторът е Русия. Навремето със SS-20, а днес с 9М729 "Новатор"- една ракета с уж малък обсег на действие.

Според американските информации, тази ракета може да поразява цели на разстояние до 3 400 километра. Полските власти пък съобщават, че наскоро този тип ракети са били разположени в руския анклав Калининград. Това е нарушение на договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. НАТО гледа на нещата по същия начин. За какво ни е тогава договор, след като само една от страните го спазва?!

С Путин или с Тръмп?

Твърдостта на американците през 1980-те години доведе до успех. Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие беше следствие от Двойното решение на НАТО. Хората в Централна и Източна Европа и днес са убедени, че твърдостта е единственият език, който разбира Русия. За съжаление богата и мекушава Германия не говори на този език. Полша изрази "разбиране" за решението на Тръмп. Варшава се въоръжава срещу Русия.

През 2017 година страната даде над 10 милиарда долара за това, тя иска на територията  ѝ да бъде разположена постоянна американска бригада и има една от най-големите армии в ЕС.
Москва пък се оплаква, че Полша и Румъния са разположили мобилни американски установки МК 41 за ветрикално изстрелване на бойни глави. Москва твърди, че тези установки били пригодени и за изстрелване на ракети Круз. Тоест ракети със среден обсег на действие, които са забранени от Договора. Разполагането на тези американски установки е в отговор на руските системи Искандер около Калининград. Тези системи очевидно могат да бъдат използвани за изстрелването на новите ракети Новатор.

Централна и Източна Европа са разединени в тази нова Студена война. Докато Полша, Румъния и най-застрашените балтийски страни залагат на твърдия политически курс, Унгария, Чехия и Словакия гледат прагматично на ситуацията. Те се чувстват по-малко застрашени от Русия, в сравнение със северноевропейците и искат да правят бизнес с Путин. Всички обаче са наясно, че настъпват нови времена. Правото на силния отново заема главно място в политиката и в такива времена има нужда от силни армии.

Всички държави в Централна и Източна Европа се въоръжават. Според изчисленията на международния институт за изследване на мира СИПРИ, военните разходи в Централна и Източна Европа са нараснали с 12 процента през 2017 година. А в Западна Европа- само с 1,7 процента.

Унгария например, чиято армия е доста слаба, вече закупи два военни транспортни самолета А319 и поръча 20 нападателни хилекоптера тип Н 145. Числеността на армията ще бъде увеличена от 30 000 до 37 000 военнослужещи. Старите танкове Т72 ще бъдат заменени с по-модерни. Унгария възнамерява да създаде и собствена военна индустрия.

При посещението на турския президент двете страни се договориха за интензивно сътрудничество във военната индустрия. При това става дума не само за Русия. Мислими са дори стълкновения между Украйна и Унгария в карпатска Украйна, където през последните месеци възникна сериозна криза около унгарското малцинство.

Страните от Източна Европа се въоръжават срещу опасността от военна конфронтация. Още обаче не е ясно кой срещу кого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 150Да, понеже 80% от българите са русофили за това гласуват про-западно нали? :) От къде си ги вадите тия извадки? На никой не му пука за Русия освен на шепа дементирали пенсиониери и разни душевно болни объркани хорица във Фейсбук.Всички отиват да учат и работят на запад никой не отива в Русия. Що? Нали я обичат?
118
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия 138Русофобите не сте представителна извадка на БГ-народ!80 % от БГ-народ си обича Русия и е благодарен на Русия.........я си научи историята на България!!Verstehen oder nicht verstehen??
117
3
 
3
 
! Отговори
Футуролог-бегай бе преди 5 години
До Анонимен 139МалииииДимитър Талев тебе май те е имал предвид пишейки в една от книгите си:"Комунизмът някога ще изчезне от цялата ни планета и последният комунист ще е българин"Къв Варшавски договор смешкоВ Полша имаше Военно положение и режим на генералитеВ Цялата Източна Европа само във България на циркаджията Живков беше спокойноВъзродителен процес с милицията демек ченгетата се занимават с някакви криминални престъпници и всичко е тип-топСега възродителя Гарелов чете морал
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НАТО=терористиРусия не смее да мръдне :) всеки и сваля самолетите, сега остана и без самолетоносач. Да си сърбат одиколона там и да си трят по-добре :)
115
6
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
На една шепа рубладжии като не им отърва да отиват в Сибир !Българският народ е с НАТО , НАТО е с българският народ ! ЕС е с НАТО , НАТО е с ЕС !Българският народ си е избрал депутати ,които решават дали да сме в ЕС и НАТО или с руската *** ! На следващите избори си изберете Сидеров ,който обещава да ви изкара от ЕС и НАТО ! Ако Сидеров не спечели изборите значи сте една шепа от народа и затова ви препоръчвам или да си траете или да се изнесете в руската *** !
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 143С тия плиткоумни разсъждения е цяло чудо как си оцелял толкова време.
113
4
 
4
 
! Отговори
НАТО=терористи преди 5 години
Русия трябва да помогне на нормалните хора да се унищожим вредната бактерия наречена англо-саксонци. тези престъпници направиха най-чудовищните престъпления на света ......
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 139Какви политици е имало в СССР и източния блок бе? Все разни селяни без образование защото нали труженик от народа ... я ми се махате с вашата соц идея че ако ви заритам един по ден по червените д-та...
111
4
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Дали НАТО-вец и терорист от ИД и Ал Кайда разлика няма . Все са терористи
110
3
 
6
 
! Отговори
Шизо хотел САЩ преди 5 години
*** хотел Сащ са терористична държава нима не знаете . Управялващият елит на САЩ са най-гнусните *** и престъпници .... Между тях и терористите от Ал кайда и ИД няма разлика.
109
2
 
7
 
! Отговори
BG+RU преди 5 години
Имаше два големи военни съюза- НАТО и Варшавския договор!Вторият се разпадна.............остана само НАТО.Кой е истинският враг на НАТО?Русия..............разбира се!!!Но Русия никога няма да изостави България ...............българи и руснаци сме братя по кръв , език и религия!!!
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политици като Горбачов (тъпия провинциален колхозник) и Луканов предадоха идеите на социализма..............във всяка бивша социалистическа страна имаше такива политици!! Заради тях сега няма СССР и Варшавски договор!!!
107
8
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименБългария е в НАТО незаконно,без референдум, там ни вкара един ревлю с трабант и антибългарин Соломон Паси..............продажната , долна, *** гадина!!!....................Няма такъв закон ,който да задължава да има референдум за включване на някоя държава към даден съюз ?! Когато станахме поддлоги на руснаците във варшавския пакт никой не попита баща ми дали иска ! Рубладжиите трябва да се примирите , вие сте една шепа от народа !
106
4
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Защо реват русофилите и аз се питамПутин май не реве а се радваСлушах Елена Поптодорова по така близката до този сайт България Он Еър и тя твърдеше че Русия отдавна настоява пред САЩ да излезе от този договор тъй като им пречел да се пазят от Иран,Пакистан и Индия но САЩ досега отказвали на Руснаците и твърдяли че договора трябва да се спазваДет се вика Тръмп най-после да направи подарък на Путин и русофилите реват ако е било вярно казаното от тяхната червена принцеса
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаМного правилни отбелязваш, янките излъгаха тъпия колхозник Горбачов, или го подкупиха...............резултатът беше следният:1.СССР се разпадна;2.Западът спечели студената война.Но сега играта продължава!!!
104
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До привет от Германия американците пък, никога не са спазвали обещанията си, било на писмен договор, било дадени официално.Едно от условията, които договориха Рейгън и Горбачов, е Нато да не се разширява на Изток, а какво стана? Нато е на границата с Русия, и я е обградил от всякъде американеца с военни бази... Ти, на мястото на руснаците, как би реагирал в такава ситуация, ако не си пияницата Елцин, а мислещия за държавата Путин? И-браво на Унгария -мислят не само за комисионната, а и за произ
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е сама 127Време е Русия да разположи в Куба ракети със среден и малък обсег, както и ЗРК C-400 или C-500..............под носовете на американците!!!
102
2
 
9
 
! Отговори
za RU преди 5 години
До привет от Германия 125Калининград е руска територия.............така че руснаците могат да разполагат каквито си искат оръжия там, включително и с ядрени заряди!Какъв ти е проблема с това?Всичко е напълно законно и нормално...................всяка държава може да разполага свободно с територията си!!
101
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са неблагонадежден партньор..............доста политици по света го разбраха, дори в ЕС, не само в Русия!!!
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Договорите с американците струват по-малко от хартията, на която са написани.