Ще спрем да сменяме времето, ама... първо ще назначим еврочиновник

За да се избегне хаосът ще се назначава координатор за часовото време
Обновена: 6 ное 2018 11:42 | 30 окт 2018 07:00,
24
Ще спрем да сменяме времето, ама... първо ще назначим еврочиновник
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия трябва да назначи координатор за часовото време в ЕС, за да се избегне хаосът от отпадането на зимното и лятно време. Това заяви австрийският министър на транспорта Норберт Хофер след неформалната сбирка на транспортните министри от ЕС в Грац.

Ролята на координатора ще бъде да предлага на Еврокомисията да блокира временно въвеждането на новите часови зони, ако то заплашва функционирането на общия пазар.

Още по темата

Нуждата от новия еврокоординатор възникна, след като Европейската комисия предложи през септември премахването на зимното и лятно часово време, за да спести стрес на гражданите.

Освен това сезонното въртене на часовниците няма да се случи преди 2021 г., тъй като според Хофер авиокомпаниите се нуждаят от повече време, за да се адаптират към промяната.

Идеята на Еврокомисията е преминаването към едно годишно часово време да започне от октомври 2019 г., като за държави, предпочели да останат на лятното, последното въртене на стрелките да е следващият март.

Окончателното решение ще бъде взето на среща на транспортните министри в Брюксел през декември.

20 европейски държави, сред които България, подкрепиха днес отпадането на въртенето на стрелките два пъти годишно. Гърция, Португалия и Великобритания са категорично против, а Холандия, Дания, Ирландия, Франция и Кипър натояват да се направят повече изследвания на последиците преди да се реши как да се постъпи.

Европейската комисия иска да разреши на всяка държава свободно да избере постоянната си часова зона, а това може да създаде проблеми за функционирането на общия пазар, хаос и объркване, ако всеки сам си мери времето, опасяват се скептиците.

Теоретично Испания и България могат да решат да бъдат в една часова зона или Швеция и Румъния. Единствената възможност, която категорично се изключва, е въвеждането на една вместо сега съществуващите три часови зони в Европа. Времето до декември ще се използва за координиране на еврочленките по региони, така че те да могат да се групират на зони, така че да не вредят на бизнеса и да не затрудняват допълнително гражданите.

Хофер заяви, че за Австрия е по-важно да бъде в една и съща часова зона със съседите си, отколкото лятното време да отпадне.

Транспортният еврокомисар Виолета Булц изрази недоволство от нерешителността на страните членки и посочи, че в допитване през август 4,6 милиона граждани са се включили, като 84% са изразили предпочитание за отпадане на сезонната промяна на времето. Булц заяви, че зимното и лятното време са отживелица от миналото, когато е трябвало да се пести енергия. Те били използвани по време на двете световни войни и на петролната криза през 70-те. Сега лятното време икономисва само 0,1-0,2% от годишното потребление на ток.

Повече ефективност може да се получи от енергоспестяващите крушки и други технологии, заяви еврокомисарят.

Булц настоя страните членки и Европейският президент да огласят позициите си до края на годината, за да може да се задейства законодателно промяната.

Онлайн допитване, организирано от българското правителство, показа, че българите намират за по-удачно у нас за постоянно да се премине към лятното часово време. 51% от около 17 000 участвали са предпочели лятното часово време, а 38 на сто - зимното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
59
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Нищо чудно, че на хората почват да искат извън европейския съюз. Българинът специално е проевропейски настроен, защото това му е единствената надежда, че външен натиск би ограничил свинщината и крадливостта на местните деребеи, обаче бюрокрацията явно е същата дори и на Луната.
20
1
 
58
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До ХахавецНаправо трябва да създадем министерство по нищо неправене и празнодумство. Кандидати за министри - бол!
19
1
 
49
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До ЧасовникарБих се пробвал за шеф на екипа по ракиеното време :)
18
1
 
48
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Тва всяка държава да си решава лятно или зимно е много малллоумно щото, ще стане егати мазалото с часовите зони... целия ЕС да гласува и да се избере лятно или зимно и всички да го спазват... и те така...
17
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами назначете Кy-кyнева, тя така или иначе има богат опит с безсмислени постове, където да не върши нищо и само да вика "Yes!".
16
1
 
37
 
! Отговори
До часовникар преди 5 години
И шеф да е бюрекоф с един зам. шеф от всяка коалиция, парития, движение и сдружение.
15
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично за ЕС, нали си имаме комисар който отговаря за кривината на крастaвиците
14
5
 
63
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Поредната глупост на еврочиновниците, да бъдем в една часова зона с Испания,
13
0
 
44
 
! Отговори
Хи-хи преди 5 години
До ХахавецПоправка: Министерство на евровремето.
12
0
 
85
 
! Отговори
Часовникар преди 5 години
Трябва да се създаде Държавна Агенция по Времето с две подагенции за електронните и за механичните часовници и с една работна група от изявени специалисти по пясъчните часовници.Също така трябва да се създадат комисии по места които да правят дългосрочни проучвания за ракиеното време и за кукувото лято.Тия управници рода имат и по селата , требе а са създаде работа на наште ора и там.
11
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора от проблема създават нов проблем и не си дават сметка, срещу природните закони не бива и не трябва да се върви. Природата е съвършенна, защото всичко се базира на простички правила, които са продиктувани от разум. "Някои хора" дали са чували , чели и почувствали Биологичният часовник, на който е подвластно всичко в природата?
10
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, не чиновник, цяла нова Агенция с 2-3 Комисийки и териториални структури трябва да спретнем за едното решение да не сменяме времето!Аман от дембели у нас! Половината администрация е за изхвърляне, като излишна,че даже и вредна, в нея работят хора, които не само си клатят краката, пушат и пият кафета в работно време, ами и бъкел не разбират от работата, която трябва да свършат по веднъж в месеца и само бели правят.
9
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кво ни е някаква *** да ни координира времето?Кой ще плаща масфара?
8
0
 
61
 
! Отговори
:):) преди 5 години
сега схванахте ли, бла бла е вдичко, да се занимава обществото с глуписти и да има противопоставяне. След три години я ксмилата я камиларя....
7
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дрън - дрън
6
2
 
83
 
! Отговори
Хахавец преди 5 години
В България да се създаде Министерство на времето с министър Лиляна Павлова.
5
0
 
50
 
! Отговори
tumnia1 преди 5 години
За всичко е виновен Боко Тиквата и неговите шефове.
4
20
 
60
 
! Отговори
85578744 преди 5 години
Летното часово време е пагубно за човешкия организъм,особено за сивото вещество в черепната кутия в тия географски ширини и дължини.
3
0
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И комисии - към ЕП,ЕК, националните парламенти....Що работни високоплатени места ще се разкрият... И няма да се морят! Чисто по европейски!
2
1
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ НИЕ ВЕЧЕ ИМАМЕ ЕДНО МИНИСТЕРСТВО НА НИЩОПРАВЕНЕТО НА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА.