Чичо Джим и най-масовото (само)убийство: Секта или проект на ЦРУ?

След масово самоубийство умират 913 души и остават много въпроси
1 ное 2018 21:16,
32

Снимка: The Unredacted

"Народният храм" - мястото, в което всеки е повече от добре дошъл. Млади, стари, чернокожи, бели... И всички живеят щастливо в Джоунстаун – изкуствено създадено селище в джунглите на Гвиана. Повече от 900 души, които живеят в мир и разбирателство, ръководени от харизматичния проповедник Джим Джоунс. Това звучи като една филмова антиутопия с потенциално лош край, но е съвсем реална и зловеща история.

Повече от 900 души, които живеят в мир и разбирателство. До 18 ноември 1978 година, когато всички умират.

913 души поглъщат питие, подправено с цианид от хартиени чашки. 5 минути по-късно телата им се сгромолясват на земята. Джоунстаун се превръща в гробница. Труповете са предимно на чернокожи, жени и деца.

"Революционно самоубийство". Така е наречена зловещата история в джунглата на Гвиана от самия пастор Джим Джоунс. Думите му са запечатани върху един от най-зловещите аудиозаписи в историята. Пасторът също се самоубива. Тялото му е намерено с куршум в главата.

Капитанът трябва да потъне с кораба си.

Над 200 деца са били инжектирани или принудени да изпият отровата от цианид – убити от ръцете на собствените си родители. Други членове на комуната са били държани там против волята си или мозъците им са били промити постепенно от проповедите на харизматичния пастор.

Очевидно е, че някои от 913-те загинали са били убити. Но има ли още по-зловеща страна на историята?

Някои мрачни конспиративни теории твърдят, че събитията в Джоунстаун са били експеримент за контрол на човешкото съзнание на ЦРУ.

Въпроси витаят и около личността на харизматичния пастор, успял да спечели доверието на над 900 суши и да ги поведе умело към смъртта.

Джим Джоунс е роден през 1931 година по време на Голямата депресия. Расте в семейство с много проблеми. Баща му е част от Ку Клукс Клан – нещо, което ще даде огромно отражение върху политическите възгледи на Джоунс до края на живота му.

Джим се превръща в изкусен оратор. С това се развива и умението му да манипулира хората. Расистките възгледи на баща му силно отблъскват младият Джим Джоунс. Мъжът започнал да привлича чернокожи като своя аудитория. Те били сравнително податливи на проповедите, в които младият пастор прокламирал равенство и се противопоставял на несправедливостите на капитализма. Джоунс бил атеист и не пропускал възможност да омаловажи написаното в Библията по време на своите проповеди.

Парадоксално – мъжът, който мрази религията от дъното на душата си, създава своя собствена църква през 1956 година. "Народният храм" е всъщност култ. А богът е самият той – пастор Джим Джоунс.

Сектата бързо се разпространява в Калифорния през 60-те и 70-те години на миналия век. Привлича десетки поклонници, предимно чернокожи. Всичко това се случва в момент, в който движенията за граждански права е в своя пик. Политици умело използват "Народния храм" на пастор Джоунс за своите кампании, а това дава на проповедника властта и влиянието, за които винаги е мечтал.

Не само политици, обаче, били заинтригувани от харизматичната личност и култа на Джим Джоунс. През 60-те години на XX век от ЦРУ започват да водят негово досие, но така и не става ясно защо имат интерес към пастора. По-късно агентите започват да твърдят, че досието е празно и в него няма абсолютно никаква информация.

Вероятно, обаче, това е лъжа. А връзката на култа с ЦРУ ще се задълбочи още повече.

Някои смятат, че пасторът е бил агент на ЦРУ. Спекулациите се засилили още повече, когато станало ясно, че близък приятел от детството на Джим Джоунс е бившият полицейски началник Дан Матрионе, който работи на висок пост в секретната организация в същия период – 60-те години на XX век. 

До 70-те години "Народният храм" е в своя разцвет. С това, обаче, нараствал и броя на критиките и споровете около култа.

Появили се обвинения в сексуален тормоз, измъчване, промиване на мозъци. Това, разбира се, предизвикало огромен скандал, който застанал на чело на всички вестникарски издания в страната и привлича вниманието и на американския конгрес.

Джим Джоунс, очаквано, отхвърлил всички обвинения и заявил, че това е режисирана кампания срещу него. Тогава предприема радикални действия и сменя локацията на храма си. Мести се в джунглите на Гвиана в Южна Америка, където се случва свещеното кръщение Джоунстаун.

Селището прилича на затворнически лагер заради многобройната въоръжена охрана, която постоянно патрулира наоколо. Историите за зловещия "Народен храм" продължават да циркулират в медийното и общественото пространство, въпреки че култът се е преместил далеч от Калифорния.

Някои от членовете на сектата, които успяват да избягат от "лагера на ада", разказват, че много от членовете на комуната са държани там против тяхната воля. Правителството трябвало да се намеси.

Била организирана акция, в която конгресменът Лио Райън, заедно с репортери отива да провери какви са условията в Джоунстаун. По време на тяхното посещение членове на комуната подхвърляли бележки, в които умолявали правителството да ги измъкне.

Разбира се, пасторът продължавал да отрича всякакви обвинения и спекулации, че там се случва нещо нередно и зловещо. Джоунс, обаче, ясно осъзнавал, че ако конгресменът напусне селището, култът е обречен.

Затова нарежда групата да бъде убита.

На 18 ноември 1978 година конгресменът Лио Райън, заедно с двама репортери и още един оператор са застреляни докато се качват на самолета си.

Малко след това пасторът провежда последната си "Бяла нощ". Така наричал самият той редовните ритуални самоубийства, които били провеждани в комуната. Пасторът излъгал, че въоръжени пътуват към Джоунстаун. Уверил паството, че самоубийството било единственият вариант и достоен изход.

По-голямата част му повярвала.

Само за няколко часа почти всеки от тях бил мъртъв, в това число и самият пастор Джоунс. Малцина са успели да излъжат и да не погълнат отровата с цианид.

Връзката с ЦРУ

Някои смятат, че Джоунстаун е всъщност част от програма за промиване на мозъци на американското разузнаване.

Близките на убития конгресмен Лио Райън смятат точно това. Те завеждат дело 2 години по-късно, в което хвърлят обвинението, че Джоунстаун е продължение на тайна операция на ЦРУ за контролиране на съзнанието, наречена "MK ULTRA". За съществуването и се разбира само няколко години преди зловещите събития в Джоунстаун.

Много е възможно това да е напълно вярно, защото създаването на комуната може много лесно да бъде свързано с ЦРУ още от самото начало. И връзката не е само една.

Мястото, на което култът се мести в Гвиана, някога е било тренировъчен лагер на американското разузнаване. Освен това Джордж Филип Блеки - ключова фигура в основаването на комуната, плаща 650 000 долара като първоначална вноска за земята през 1973 година.

Смята се, че именно той е един от основните виновници "Народният храм" да се премести в Южна Америка. Блеки е бивш агент на ЦРУ, участвал в множество нелегални операции на организацията в Ангола, както и член на култа на Джим Джоунс. Много удобно Джордж Блеки не присъства в селището по време на "революционното самоубийство".

Съпругата на Блеки – Дубора Лейтън е един от първите хора в сектата, които започват открито да говорят и да излагат на показ всичко онова, което се случва в Джоунстаун. Това води до проверката на американския конгресмен, който е бил лично убит от нейния брат, отново член на комуната, а впоследствие и до ужасяващото масово самоубийство. Бащата на Лейтън пък е правителствен учен, който от години работи върху създаването на биологични оръжия.

Още по-солидната връзка с ЦРУ идва в лицето на Ричард Дуайър – официален представител на американското посолство, който придружава конгресмен Райън по време на визитата в комуната. Дуайър, също е таен агент, но за това никой не знае. Точната му роля в масовото (само)убийство в Джонстаун остава мистерия и до днес.

В ранните часове на 19 ноември, много преди гвианските власти да разберат за случилото се, от ЦРУ съобщават за зловещата история. Но агентите няма как да знаят за това, освен ако нямат вътрешни лица, които са замесени.

Разбира се, от организацията отричат. Доказателствата, обаче, сочат друго. Освен това, подробното разглеждане на случая и аутопсиите на телата удобно не са направени от патологът, който пръв ги открива, а от друг човек.

От всички 913 трупа официално аутопсии са направени само на 7. Дори и те не са били заключителни. Всички открити тела са били оставени на горещината достатъчно дълго, че да се разградят и голяма част от доказателствата са заличени и причината за смъртта им остава неясна.

Твърденията, че всички са умрели заради отрова с цианид се базират на откритото в Джоунстаун вещество, както и спринцовки и бутилки, съдържащи отровата. С две думи – доказателствата са косвени.

Според д-р Моото, която първа изследва телата, стига до заключението, че 83 от възрастните са имали следи от игли на места, на които не биха могли да достигнат сами. Това я навежда на мисълта, че хората са били държани, а веществата са били принудително инжектирани в телата им. Някои от убитите имали огнестрелни рани. Други пък били убити със стрели.

Според заключенията на патолога между 80 и 90% от мъртвите всъщност не са се самоубили. Въпреки това, обаче, зловещата история за масовото самоубийство на 913 души продължава да се тиражира от американското правителство и медиите.

След като са били транспортирани, много от труповете са били незаконно кремирани преди близките им да могат да ги видят. Всяко останало ДНК лесно може да бъде унищожено именно след изгаряне.

Броят на телата, преброени от властите в Гаяна е 408. Когато на място пристигат американските служби, мистериозно труповете стават прогресивно 775, 800, 869, 810, 912 и накрая стигат заключителната цифра от 913 души. Колосалната разлика в броя е обяснен от американското правителство като "невъзможност на гвианските жители да броят" - обида, която много бързо е била оттеглена.

Последвалата версия е, че всъщност телата са били едно върху друго и голяма част от труповете са били покрити. Интересно е, обаче, как 408 тела скриват 505 други трупа. Освен това, официално жителите на Джоунстаун наброяват близо 1200 души и то като изключим онези, които не са постоянно в комуната. Това означава, че най-малко 100 от членовете на сектата някак си са се изпарили без да оставят следи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
1
 
! Отговори
пръста на ЦРУ преди 5 години
до (комуно)психотерорАй стига де! Селската ти пропаганда е много неуместна
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз бях чел някъде, че хората от тази секта са били фенове на СССР и на комунизма, искали са да отидат в СССР, но американците не са ги пускали и тъй като техният брой се е увеличавал постоянно, от ЦРУ са ги убили и са ги изкарали ненормални и с промити мозъци. Не знам дали е вярно.
25
19
 
11
 
! Отговори
АНТИ USA ПРОПАГАНДА преди 5 години
Естествено, че нищо не пише за това как СССР е спонсорирал Джоунстаун проекта и как Джоунс е бил открит привърженик на левичарски идеи, критикурвал е намесата на САЩ на корейския полуостров и е проповядвал комунизъм. Това е и причината да се премести в Южна Америка. Но не, другарката с американско име Джесика от комунистическия *** днес.бг обяснява как Джоунс бил агент на ЦРУ. Не ви ли омръзна от червени медии? ПИТАМ!
24
10
 
14
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Болшевишката секта е още по-брутална -50 милиона изтрепани....
23
5
 
23
 
! Отговори
баси гадините преди 5 години
Изобщо не се учудвам,че са хвърлили атомни бомби над Хирошима и Нагасаки!
22
3
 
15
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Мдааа, всяка форма на религия (култ към въображаеми приятелчета) е пагубна! Ето какво става когао си овца!
21
6
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Отново интересно и актуално четиво от г-жа Джесика Вълчева. Американците са царе по промиването на мозъци, каквито бяха някога и идеолозите на СССР. Много интересни коментари прочетох тук. Аз също не съм поклонник на Дънов или на неграмотната баба Ванга, която притежаваше "шесто чувство". Хора, мислете със собствените си глави, колкото и оскъдно съдържание да има в някои от тях. Хубав край на седмицата на всички.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтаматАми ходете където си искате, слушайте когото си искате и вярвайте дв каквото си искате, ама не агитирайте други хора. Който има глава на раменете си мисли и взема решения. Който има повечко празно пространство в китарата чака някой да му каже какво да прави.
19
4
 
36
 
! Отговори
Тупан преди 5 години
100% краварски експвримент с хира. За това са го изнесли в Африка и Гвиана, защото, ако беше във ФАЩ, щеше да има публично линчуване на агенти, чиновници, конгресмени и собственици на фармацевтични компании. Така за часове са ликвидирали почти всички следи. Мракобесието от времето на Инквозицията и Хитлер репи да ядат, тези даже не са били фаматици а най-обикновени садисти, криещи се зад псевдонаучни методи и законова бюрокрация. Геноцид по американски. Честито.
18
0
 
13
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Дрън дрън дрън, тези които се мислят за недосегаеми и ви мислят за пешки също са контролирани от някой или нещо си..... в тва е далаверата, те дори не го подозират хехе :))
17
18
 
25
 
! Отговори
Психотepop преди 5 години
Не по-малко опасни са култа към Петър Дънов, зодиите какво били казали, Вангелия Гущерова (по-известна като Ванга), еретични евангелистки течения и тн. и тн.. Истинската вяра, това е Православието. А за този култ и неговият проповедник...ясно е, че ЦРУ има пръст в тази работа, то къде няма. Целта е била, този да ги събере в комуната и там да си правят промиващи мозъците експерименти с тях, след като е станала голяма дъндания, е трябвало да ги очистят, включително и проповедникът им. Нищо ново.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Аз пък виждам голямата картина - сите БКП-та!
15
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си как гербавите крадци се събират ва едно място и подобряват рекорда на тези хора по групово самоубийство.Еххх, мечти...
14
5
 
7
 
! Отговори
"...довел до преди 5 години
убийството на 900 "Суши".Демек убил 900 риби.Или?
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние също имаме принос към американската религиозна откачалщина. Клонка давидова произлиза от секта, създадена от български имигрант в Америка.
12
13
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
пили са новичок:)
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитите с хора са забранени със закон.
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава случка,в кравария и Гвиана.това е демокрация,по Гвиански
9
10
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Хора, които са поне веднъж в седмицата в Православния Храм (на Света Литургия), няма как да клъвнат на подобни "манипулатори"!
8
5
 
22
 
! Отговори
: преди 5 години
Тия ли водят парада, не знам дали някога е имало толкова болна и жестока нация.