По-високите хора – по-предразположени към рак!

Причината – по-големият брой клетки в тялото им
1 ное 2018 20:55,
0
По-високите хора – по-предразположени към рак!
Снимка: Getty images

Изследовател в катедрата по еволюция, екология и органична биология в Университета в Калифорния е открил доказателства, че по-високите хора са по-склонни да получат рак поради по-големия им брой клетки в тялото.

В статията си, публикувана в Сборника на "Кралско Общество Б", Ленард Нуни описва своето изследване, включващо сравняване на височината на тялото с рискът от раково заболяване и факторинг на общия брой клетки в тялото, пише Медикъл Експрес.

Предишни изследвания предполагат, че по-високите хора биха могли да бъдат по-податливи на рак - откритие, което се наблюдава и при други животни, като кучетата.

В новия си труд, Нуни и сътрудниците на Университета в Калифорния събират статистика за известни рискове от рак, свързани с височината. Те използват данни от проучвания, които са събрали подобна информация в Норвегия, Корея, Австрия и Швеция. Нуни и неговият екип след това изграждат модели, които да отговорят на общия брой клетки в тялото на човека.

Изследователят съобщава, че е открил 13% увеличение на риска от рак при жени на всеки 10 см увеличена височина. За мъжете увеличението на риска е 11 на сто. Той също така съобщава, че 23 вида ракови заболявания са включени в проучването, а увеличената височина е рисков фактор за цели 18 от тях.

Вид рак, който не показва никакъв риск, свързан с височината, е този на шийката на матката, което, отбелязва Нуни, е свързано с инфекции в резултат на човешкия папиломен вирус. Ракът на кожата, от друга страна, показва най-голямо увеличение на риска.

Нуни предполага, че това може да се дължи на увеличения брой растежни хормони, което може да доведе до увеличаване на честотата на клетъчното делене, водещо до по-големи мутации, наблюдавани при рак на кожата.

Ленард Нуни подсказва още, че неговият модел предлага просто обяснение за повишения риск от рак и когато хората стават по-високи - те имат повече клетки в тялото си, а повече клетки означават повече мутации, което увеличава шансовете за развиването на раково заболяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари