Давят се, умират в пустинята, жертви на трафик – 18 400 мигранти

Хиляди изчезват безследно по пътя си в Африка
Обновена: 4 ное 2018 07:46 | 2 ное 2018 22:05, Елка Василева
73
Давят се, умират в пустинята, жертви на трафик – 18 400 мигранти
Снимка: архив, Reuters

Един по един, по пет в гроб, ковчезите биват заровени под червената пръст в неподдържан край на южноафриканско гробище. Надписът върху евтиното дърво свидетелства за тяхната анонимност: "Неизвестен мъж".

Тези мъже са били мигранти от други африкански страни, нямащи почти нищо и потърсили препитание в процъфтяващата сива икономика на провинция Гаутенг. Името й в свободен превод означава "земя от злато".

Вместо богатство обаче мнозина намират смъртта си, никой не знае имената им и никой не търси телата им. Над 4300 души са изгубили живота си в Гаутенг от 2014 до 2017 г.

Някои от тях свършват тук, в тишината на гробището "Олифанцвлей", сред туфите трева, избуяла над малки табелки, на които пише: "Сектор за бедни". Някои от ковчезите са толкова малки, че могат да принадлежат единствено на деца, пише Асошиейтед прес.

Докато по света хора бягат от война, глад и безработица, световната миграция достигна рекордни равнища - 258 милиона души през 2017 година. Доста по-малко видими обаче са жертвите на тази масова миграция - десетките хиляди хора, които умират или просто изчезват безследно при пътуването и които никога вече няма да бъдат видени.

Все по-голям брой мигранти са давят, умират в пустините или стават жертва на трафиканти, а семействата им се питат какво е станало с тях. В същото време анонимни трупове пълнят гробищата по света, като това в Гаутенг.

Въпреки говоренето за "вълни" от африкански мигранти, опитващи да прекосят Средиземно море, броят на хората, запътили се към Европа, е идентичен с този на хората, мигриращи от една африканска страна в друга. От 2014 г. най-малко 18 400 души са умрели или са изчезнали по време на пътуването си в Африка, показват изчисления на Асошиейтед прес. Тези изчисления са направени с данни на Международната организация по миграция (МОМ), сигнали за изчезнали хора, информация от хиляди интервюта с мигранти, направени от изследователския Център за смесена миграция в Женева.

Хора, напуснали района на Африканския рог, са съобщили за над 8700 изчезнали техни спътници.

Когато хора се изгубят по време на миграция в Африка, често остават безследно изчезнали.

Някои потъват в голямата мрежа от официални и неофициални затвори в Либия. МОМ казва, че Сахара може да е убила повече мигранти, отколкото Средиземно море. Никой обаче не знае със сигурност, защото това е регион, където границите не са нещо много повече от линии, начертани на картите и никое правителство не прави издирвания в тази шир с площта на континенталните Съединени щати.

Жаркото слънце и пясъчните навявания бързо разлагат и заравят телата на мигранти, така че дори когато бъдат намерени, са обикновено невъзможни за идентифициране.

С проспериращата си икономика и стабилно правителство, Южна Африка привлича повече мигранти от всяка друга страна в Африка. Правителството старателно събира пръстови отпечатъци - почти всеки законно пребиваващ или гражданин има някъде досие - така че телата, за които няма никакви данни, се предполага, че са на хора, живели и работили в страната нелегално. На труповете се снемат пръстови отпечатъци, когато е възможно, но не се събират редовно ДНК проби.

Южна Африка има едно от най-големите нива на насилствена престъпност и полицията се занимава повече с местни случаи, отколкото с идентифициране на мигранти.

"Логиката е такава, колкото и тъжно да е. Искаш да откриеш убиеца, ако си полицай, защото убиецът може да убие още хора", каза Жанин Велема, главен специалист в осемте морги в провинцията. Установяването на самоличността на мигрантите до голяма степен остава проблем за чуждестранни семейства, бедни при това.

Велема опитва да се свърже със системата за изчезнали хора на полицията, за да изгради система от електронни данни на моргите и да установи протокол, по който да се взема ДНК проба от всички човешки останки, пристигащи в моргата. "Ресурси", казва тя с въздишка. Тази дума се появява 10 пъти в половинчасов разговор.

Така телата биват погребани в "Олифанцвлей" или подобни гробища в необозначени гробове. При неотдавнашно посещение кореспондентът на АП видя редица от отворени правоъгълни изкопи, чакащи телата на неидентифицирани и непотърсени хора. Не мина много време и пристигна пикап, натоварен с около 10 ковчега. Пет ковчега в гроб и парцелът се обозначава. Има най-малко 180 надгробни табелки за незнайните мъртви.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и една от моргите в Гаутенг стартираха пилотен проект за правене на детайлни снимки, отпечатъци, дентални и ДНК проби на неидентифицираните тела. Тази информация отива в база данни, където на теория телата могат да бъдат проследени.

"Всеки човек има право на достойнство. И на самоличност", каза Стивън Фонсека, регионален мениджър на МКЧК.

/БТА/ 


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Ама тия "мигранти" да се връщат в собствените си държави и да се бият за свободата си и за по-добро бъдеще за себе си и за децата си а не да искат всичко на готово. Всяка европейска държава е начертала границите си С КРЪВ . Най-лесно е като стане тегаво и въз на някъде ...
51
0
 
4
 
! Отговори
Виновната е известна преди 3 месеца
ТОВА Е "МУТЕР" МЕРКЕЛ КОЯТО ГИ "ПОКАНИ" И НЕЙНА Е ОТГОВОРНОСТТА ЗА УМРЕЛИТЕ.
ТЯ НАСАДИ "НА ПАЧИ ЯЙЦА"ЦЯЛА ЕВРОПА-ЗАЛЯ НИ С РЕЛИГИОЗНИ ФАНАТИЦИ МЮЗЮЛМАНИ.ВЕЧЕ СЕ ВИЖДАТ РЕЗУЛТАТИ.- ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Е РАЗКЛАТЕН,А ДРЕХАВИТЕ СТАРЦИ РЪКОВОДИТЕЛИ НЕ СМЕЯТ ДА РЕШАТ-ПОЯВИ СЕ СЕНКАТА НА ХИТЛЕР НАД ЕВРОПА.ТОВА ДОНЕСЕ ПРОСТОТИЯТА НА МЕРКЕЛ
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А някои да ги е ръчкал с остена да тръгват? Аз трябва да съм съпричастен и да страдам заради малоум.ието на целокупното овче стадо?
49
0
 
11
 
! Отговори
ПИТАНКА преди 3 месеца
защо не отиват в Израел?
богата държава.
Защо не отиват в петролните шейхства
Богати държави.
Защо не идат в Швейцария?
БОгата държава.
Ами защото това е план на ония с големите носове-да разбият Европа и белите държави.
48
0
 
11
 
! Отговори
Мартин преди 3 месеца
Хилъри, *** и Меркел заедно с написалия статията да си земат в тях по 10 такива. Крайно време е да се пратят военни по границите. В противен случай.. ще Европа ще стане африка.
47
0
 
15
 
! Отговори
м преди 3 месеца
друго си е корабчетата на сорос да ги докарат тези 18 400 животни в европа където ще могад да крадът, изнасилват и убиват наволя

Днес БГ !!!
и сте жалки и сте долни и сте гнусни !!!
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Меркел ханъм веднага да сдаде властта и да поема към Африка заедно с гостите си, на място да им покаже как се прави демокрация.Алкохолния ишиас,мАкарончо и брюкселските зелки и те също.Там им емястото и Африка ще разцъфти.
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От това което прочетох се убедих за сетен път че африканците не могат да създават и градят държави.Чакат на готово от белия човек,и развяват расизма срещу неспособността си да сътворяват.Еволюцията при някои е зациклила.После защо се говори за превъзходството на едни раси над други.Ето заради това..."Всеки човек има право на достойнство. И на самоличност"...Така е, но същото така трябва да има и разума да не се размножава безхаберно като няма възможност за изхранване на поколението си.
44
0
 
24
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Е ми нали искаха свобода, те им свободата сега. По времето на апартейда всичко е било подредено, имаха работа. Не разбрахте ли, че демокрацията не е за афро-арабите, те трябва да живеят само при диктатура, за да има дисциплина и ред в тези страни. Между другото това се отнася донякъде и за нас, и при нас по време на уж диктатора Живков се живееше по-добре.
43
0
 
10
 
! Отговори
До Додо преди 3 месеца
Кво той виновна журналистката ***, бе? Само те осведомява какво се върти из световните новини. Да не би тя да ги създава.
42
0
 
25
 
! Отговори
А вий какво искате преди 3 месеца
Да дойдат тук да крадат, да убиват, да изнасилват, да строят джамии, да взривяват... Да си стоят там - имат си банани, маймуни, крокодили...
41
1
 
28
 
! Отговори
с преди 3 месеца
Забрана за нпо-тата в България ! Вредни са !!!! А всички участвали в тях да се осъдят на строга каторга на каменоломната с право да получават само вода и никаква храна !
40
3
 
14
 
! Отговори
Ханс германеца преди 3 месеца
да идват в Германистан при нас, и в другите западни държави, можем да поемем още милиони и милиони мург,ави ислямски мигранти и заселници и го правим активно и сега, ще ги приемаме и за в бъдеще
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да спрат да се плодят като зайци. Да им се помогне с презервативи, а не с храна.
38
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лицемерна статия. Сигурно хората в Европа са супер,че жуналистите ревете за чуждите граждани. те са проблеми на чужди държави и управляващи. Но много искате да ни ги стоварите и напарвите наш проблем. Като започнат да получават помощи на наш гръб, да убиват и изнасилват,а после да бъдат съдени с малки присъди.
37
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да отиват в Израел ,СА,Катар,ОАЕ!Време е ООН да бъде закрита,потъват милиарди а положението се влошава!
36
1
 
35
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
Проблемът не е в тия,които умират по пътя,няма опасност да изчезне боята.
Въпросът е колко влизат в Европа,където не им е мястото!
35
1
 
41
 
! Отговори
Додо преди 3 месеца
Хайдее, Елкa изкара 3 Евро комисионна от Отворено Общество за тази публикация, силно наситена с комсомолски хъс за социална справедливост! Браво ***, а на отделилите време да я прочетат - честито! Сега с една идея сте по-напред!
34
0
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 месеца
Заглавието да се промени :
"Изнасилват, убиват, стават нагли и агресивни, когато дойдат в Европа"
33
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И нас какво ни интересува африканската демокрация? Като дойдат в Европа само претенции и се нас3рат от права. Я да си стоят в нерасиския шитхол и да компостират почвата, че някъде е бая песъчлива.