Клопка! Българи продават коли на гърци, а с тях – трафик на бежанци

Към октомври там са осъдени 107 българи за трафик. Те знаят ли?
Обновена: 2 ное 2018 13:04 | 2 ное 2018 12:45, Камелия Цветанова
23
Клопка! Българи продават коли на гърци, а с тях – трафик на бежанци
Снимка: архив Reuters

Към октомври в Гърция са осъдени 107 българи за трафик на нелегални мигранти. Задържаните пък са 89.

Колко от тях обаче са реални трафиканти и колко са попаднали в клопката да са продали колата си и новите й собственици да не са сменили регистрацията й и да я ползват за престъпни цени, не става ясно.

Това обяснява в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията външният министър Екатерина Захариева, след като през лятото стана ясно, че масово българи са подсъдими за трафик на мигранти в Гърция, като в много от случаите те са продали камион или микробус, който новият собственик не е вписал на свое име.

Още по темата

Гръцките власти без разследване ги привличат като обвиняеми, защото микробусът или камиона по документи се водят на тяхно име и така сънанордниците ни се оказват престъпници без дори да подозират.

Захариева допълва, че в посолството ни в Атина няма постъпили молби от българи за образувани прокурорски преписки и съдебни дела за трафик на хора.

За сметка на това в консулството в Солун има немалко такива случаи.

Това било свързано с характеристиките и начина на извършване на подобни престъпления.

Схемата е следната: Наемат се българи в затруднено финансово положение, които да извършват нелегален трафик на мигранти. Тези наши сънародници преминават най - често пред ГКПП Свиленград – Орменио и товарят нелегални мигранти от гръцко-турската сухопътна граница, за да ги закарат до Солун.

Обикновено гръцката полиция проследява движението на съмнителните коли и хваща шофьора, който кара мигрантите.

Освен тези престъпници, невинни българи попадат под ударите на гръцкия закон, защото са продали автомобил.

В консулството ни в Солун има 16 такива случаи.

Захариева уточнява, че е възможно броят им да е и повече, защото ако арестуваният поиска да не бъде уведомявано консулството, желанието му се изпълнява автоматично.

При всички случаи, когато е поискана помощ от консулската служба, тя оказва съдействие.

От дипломатическата служба предоставят основна юридическа информация, както и контакти с адвокати, които говорят български език и имат опит в подобни дела.

В почти всички случаи адвокатите са успели да съберат доказателства, че колата е продадена преди да бъде използвана за трафик на мигранти, така че обвиненията срещу сънародниците ни са свалени.

Справка на съда в Комотини, където се разглеждат голяма част от тези дела в Северна Гърция, сочи, че от 2017 г. до края на август тази година има общо 154 съдебни решения по дела срещу българи за трафик на хора.

Не става ясно обаче колко от тях са срещу бивши собственици на автомобили с българска регистрация, защото от съда не съобщават подробности.

Съгласно гръцкото законодателство при трафик на мигранти на територията на страната съдебна отговорност носи, както шофьорът, така и собствениците на автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Qvor Qnakiev преди 5 години
Авторката, Камелия, айде да се върнеш във втори клас и да станеш по грамотна, че направо ме дразниш само като ти чета глупостите. Губиш читатели, такаче вземи се в ръце и пиши грамотно, че си адски зле...Видя ли още една грешка, ще пусна жалба да те уволнят.
15
0
 
3
 
! Отговори
До младен преди 5 години
Ти разбираш ли какво си написла и за какво става дума? Общината в слчуая няма нищо общо. Важно е какво пише в документите на колата, а там строи стария собственик, ако новия не смени талоните на свое име. Мързел и тъпoтия е да не провериш преди да пишеш.
14
3
 
0
 
! Отговори
Ха ха хааа преди 5 години
Ами да не продават на гърчолята бре, ама пуста лакомия!
13
2
 
6
 
! Отговори
младен преди 5 години
"Освен тези престъпници, невинни българи попадат под ударите на гръцкия закон, защото са продали автомобил."Нема невинни. По закон като я шитнеш колата или каквото и да е отиваш с договора в общината да те отпише. Така че хич не са невинни. Не са виновни за трафика ама са си виновни за мързела и тъпотията.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като си продадох колата, нотариуса ми каза, че вече "автоматично" се отписва автомобила ми в общината и не е необходимо да ходя и да попълвам декларация, че съм го продал и вече не ми се води.А защо в полицията не става? Не е сложно, не е невъзможно, още повече, че работи с общината. Явно нямат интерес.И се налага да се ходи в полицията и да пуснеш документите и там, за да се отбележи че не се води на теб нещо, ако случайно новия собств.направи ПТП примерно още в същия ден.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България старият собственик може да направи две неща. Първо, може да подаде в деловодството на КАТ копие от договора за покупко-продажба, от което реално няма никаква полза. Второ, може да провери в КАТ какви коли се водят на негово име и да види между колите водещи се на негово име, дали стои още продадената кола. Ако разбере, че не е прехвърлена, не знам какво трябва да направи и кого да сезира.
10
3
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Пишеш глупocти. Талоните на колата и ключовете ги взима новият собственик още при нотариуса и с това в България сделката приключва. Няма ходене до КАТ на стария и новия собственик - това само по добра воля на новия собственик и то само ако е от същата област. Казано по друг накратко - начинът определен в законите за покупко-продажба на кола в България позволява новия собственик да не регистрира колата, а старият собственик нищо не може да направи.
9
4
 
8
 
! Отговори
Fritz Bauer преди 5 години
При продажда на кола и МПС - Бус и др. , всеки малко над 7 годинки , знае да си прибере старите талони и документи, и още преди плащането пред нотариуса, се отива до КАТ- И СЕ ОПРАВЯТ СТАРИТЕ НОМЕРА...А ако желае да ги кара и да остане с тях --се вписва новия собственик...Това в Италия става на същия ден--за час, час и половина .Гръцката Полиция не е длъжна да ви следи и оправя документите !
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са глупави да дават без прехвърляне така ще е.
7
2
 
2
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Всяка професия-с рисковете си!
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа големите схеми, срама нямате ей
5
1
 
4
 
! Отговори
Gopeto преди 5 години
До АнонименТи изобщо си нямаш на представа , какво говориш :) Ти да не мислиш,че бежанците, които са стигнали до трафикант, остават в България?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кръстьо КостовНа гърците сме им през оная работа. Ако могат да ни прецакат винаги ще го направят.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия които извършват трафик на "бежанци" и пълнят България с диваци трябва да бъдат съдени за държавна измяна. За държавна измяна трябва да има смъртно наказание. Най-голямото престъпление е да извършваш подривна дейност срещу собствения си народ. Би трябвало да бъдеш третиран като терорист, измъчван до пълни самопризнания и екзекутиран като Чаушеско.
2
2
 
24
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
Не трябва ли да се уведомяват подсъдимите преди да бъдат осъдени и да им се даде възможност за защита ?И как Гърция съди български граждани без да уведомява българската държава за това ??
1
0
 
29
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Клопка няма.Има смотано законодателство.Как не въведоха задължителен срок за прехвърляне или задължение на нотариуса да унищожава талоните след прехвърлянето