Турски източник за Кашоги: Няма тяло, унищожено е!

Върху тази версия се е съсредоточило разследването
2 ное 2018 11:45, Елка Василева
18
Турски източник за Кашоги: Няма тяло, унищожено е!
Снимка: Reuters

За "шокиращ детайл в убийството на (Джамал) Кашоги" - саудитския журналист, убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, пише днес турският в. "Харби".

Пред американския "Вашингтон пост", където Кашоги публикуваше материали, турски високопоставен представител е заявил, че разследването се е съсредоточило върху версия, според която трупът на журналиста е бил разтворен в киселина. Това според турския източник е станало, след като тялото било разчленено.

Уликите, събрани при извършените в рамките на разследването обиски, потвърждават тази възможност, е казал той. Най-вероятно останките на Кашоги са били разтворени в киселина в сградата на консулството или в резиденцията на генералния консул. Поради тази причина не е било нужно трупът да бъде погребван, посочил още турският представител.

В сряда главният прокурор на Истанбул заяви, че Кашоги е бил удушен, веднага след като е влязъл в консулството на 2 октомври, а след това тялото му е било разчленено и унищожено, припомня "Харби", цитиран от БТА.

Още по темата

Макар че Саудитска Арабия призна, че убийството е било извършено в нейното консулство в Истанбул, тя твърди, че не знае къде се намира трупът. Саудитските власти казват още, че са предали тялото на "сътрудник на място".

"Хюриет" също пише за направените пред "Вашингтон пост" разкрития. Пред американското издание турският представител е уточнил, че биологичен материал, събран в градината на консулството, подкрепя теорията, че трупът на Кашоги е бил разтворен в киселина близо до мястото, където журналистът е бил убит и разчленен.

В. "Милят" дава думата на близък приятел на Кашоги, според когото целта на убийството е била да бъде навредено на Турция. Приятелят на Кашоги Ясин Актай, съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, казва още, че последствията за Турция са щели да бъдат ужасни, ако тя не бе разкрила "мръсния план".

"Против Турция щеше да започне мръсна международна кампания, а натискът, оказван й чрез валутата, щеше да се увеличи неколкократно", смята Актай. Той също споделя мнението, че след убийството трупът на Кашоги е бил "напълно унищожен" и това е причината , поради която Рияд не разкрива къде се намира тялото.

"През 21 в. невинен човек стана жертва на планирано и ужасно престъпление в консулството на собствената си страна", коментира приятелят на Кашоги.

"Празно консулство!", гласи заглавието на в. "Таквим", който отбелязва, че месец след престъплението срещу Кашоги никой - нито саудитци, нито турци - не смее да припари до консулството, където журналистът бе убит и разчленен. Гражданин на Саудитска Арабия приближи консулството с намерение да си уреди нужни му документи, но отказа да влезе вътре и поиска да получи навън книжата си, след като бъдат подготвени, отбелязва "Таквим".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Версия преди 5 години
Може да се разследва и версията, че изпратения екип е изял тялото или част от него. Дали не са човекоядци? И занесли ли са главата на убития на високопоставения шеф, който я беше поискал?Защо му е била тази глава - да я представи на МБС или за друго ?Действайте разследващи и успех Светът чака отговор
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това е урок по ценности - европа да се учи с какви си има работа а не да ми говорят за идеали и други подобни. Реалността е друга г-жо Меркел и сие...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала на пича, така и Хашоги трябваше да направи, но..... уви.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е така е, Турция е демократична държава, човека е влезнал спокойно в посолството.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМЕТО Е ХАШОГИ, А НЕ КАШОГИ.
10
5
 
5
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Хубава работа, ама ислямо-турско-арабска! Мерси, но не, благодаря!
9
1
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
При толкова много участници и свидетели на убийството,още скалъпват хипотези.Изводът е,че разследващите не са в час или има нещо друго,което е "следствена тайна"!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж беше изнесен в килим,сега пък потопен на части в киселина,но има различни киселини,а и от коя по колко литра ще е необходимо за целта,но и в какъв съд е извършено разтворяването на материалите понеже са разнородни-органични и неорганични тъкани и дрехи,обувки,предмети-часовник,верижки,пръстени и др.притежавани след кат не са открити изхвърлени,неразтворени за времето спрямо времето за разтваряне на посочената материя,всяка материа се разтваря различно в киселините,а съда за пренос,спецоблекла
7
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нали беше в кладенец
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е исляма
5
2
 
5
 
! Отговори
месара преди 5 години
колко време ше ни занимавате с тоя кашоги, убийства на журналисти сигурно всеки ден има?!
4
6
 
3
 
! Отговори
2огнянц преди 5 години
Какво има в христианският Рай? Опиши подробно.
3
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Явно Кашогито е бил много важен за Турция и сега ще раздухват скандала до безкрай.Което е добре,много добре!
2
5
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Ако е бил праведен, е отишъл сред десетте хиляди радости на рая. В х'риятианския рай обещават само реки от мед и масло, докато в м'юсюлманския рай има и хурии, които радват душите на правоверните.
1
1
 
8
 
! Отговори
Агент ДС преди 5 години
Нисой не обича двойните агенти