Стъпка напред: Вартоломей подписа за църквата на Украйна

Вече има всички условия за подготовка за Вселенски събор
Обновена: 3 ное 2018 15:21 | 3 ное 2018 15:15, Камелия Цветанова
112
Стъпка напред: Вартоломей подписа за църквата на Украйна
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на украинска църква. Церемонията се състоя днес в резиденцията на патриарха в Истанбул, предаде БТА като цитира ТАСС.

Още по темата
"Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенската патриаршия", заяви след подписването Порошенко.

"Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", добави той. По думите на украинския президент, "процесът приключва, създадени са всички условия за подготовка за Вселенски събор, за
да бъде предоставен според каноните томосът (документът) на автокефалната църква".

Вартоломей от своя страна отново заяви, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, а също така изрази мнение, че подобни действия "ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години". "Освен това Ви благодаря за направените посещения във Вселенската патриаршия, за чудесния храм "Свети Андрей", който ни предоставихте в Киев, за да има майката църква постоянно представителство в Украйна", обърна се той към Порошенко.

Константинополската патриаршия заяви на заседанието на синода от 9 до 11 октомври, че започва процес за предоставяне на автокефалия на украинската църква. Тя отмени решението от 1686 г., прехвърлящо Киевската митрополия към юрисдикцията на Московската патриаршия, и заяви, че възстановява ставропигията в Киев (статута, предвиждащ пряко подчинение на Константинополския патриарх. Взето бе и решение з асваляне на анатемата от главите на две неканонични църкви в Украйна - Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална църква. В отговор на тези действия синодът на Руската православна църква реши на 15 октомври, че е невъзможно по-нататъшното евхаристично общение (съвместно отслужване на литургии) с Константинопол.

На 18 октомври Върховната рада подкрепи инициатива на Порошенко, като предостави на Константинополската патриаршия за постоянно ползване Андреевската църква в Киев. Междувременно свещенослужители от Харковската, Сумската, Днепропетровската, Полтавската, Запорожката, Одеската, Херсонската, Ровненската и Кировоградската епархия вече заявиха, че подкрепят изцяло каноничната Украинска православна църква, добавя агенцията./

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
От Украйна преди 5 години
Пред присъединяването си към Руската Империя, Украйна е имала под 15% от съвременната си територия. Потърси карта на Украйна от 1654та в Гугъл.Никой не успорва че исторически е имало населена територия Украйна. Но УССР и настоящата държава са напълно изкуствено създадени.На Запад живеят етнически унгарци и поляци. Само те говорят "правилен украински". На Изток, Север и Юг живеят Руснаци. В центъра се говори суржик.
97
1
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Украйна е държава още от 17-ти век.Стига сте повтаряли тапотиите на руската пропаганда, че Ленин бил създал украинците.Държавата на казаците се присъединява към *** с писмен договор - Переяславската рада.След време руснаците погазват всички съглашения, премахват местното самоуправление на казаците, прилапват Киевската митрополия и забраняват говоренето на украински. За ползване на улраински са бесели и са палели села.
96
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До СатаНАТО"Московската митрополия се превърна в секта..."ЕХХ ако всички секти бяха такива ... Асимилираш ли Умнико че миряните на РПЦ са поне 60% от всички Православни вярващиСамо Католическата църква е по-голяма до колкото знам от Християнските църкви
95
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ЧебурашкаЧебурашка РПЦ се намира на тази територия поне 300 години, Украинска НАЦИЯ като осъзнато действие се създава ориентировъчно по времето на комунистическия преврат 1917 а някаква Украинска църква и то неуспяла се създава от Немските окупатори 1942 до 1944Сега защо Вартоломей си вкара АВТОГОЛ - защото създава ПРЕЦЕДЕНТ на територията на една НЕЗАВИСИМА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОБЯВЯВА СЪЗДАВАНЕТО НА НОВА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВАПП Църквите по закон са НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ с ИДЕАЛНА ЦЕЛ
94
0
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 5 години
Искам само да попитам уважаемите русофили как щяха да постъпят ако българската църква бе подчинена на сръбската. За подчинение на руската няма да ги питам, защото отговора е повече от ясен.
93
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който купува Окраинска стока става пряк спонсор на фашиската хунта !Която избива и се гаври с деца старци и болни хора !33989
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква снимка - мазен олигарх, монополист- производител на калпав шоколад и убиец на собствените си поданици и мазен папаз фанариот подписват невалиден документ!Между другото,в България вече се продават бонбони и вафли "Рошен", бъкани с трансмазнини и други вредности! Помагаме на главатаря на хунтата, значи!
91
7
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Московската митрополия се превърна в секта...
90
2
 
7
 
! Отговори
дърт преди 5 години
А сега Вартоломей ще назначи ли Порошенко за патриарх или ще го короняса за цар?
89
2
 
10
 
! Отговори
Z преди 5 години
За знаещите - нали ви е ясно че този акт е извън всякакво понятие за християнство и вяра??? Няма го Учителя да изгони търговците от храма! Незнам какво толкова се радват Порошенко и Вартоломей, обърнаха православието на ООД или ЕАД. Грозно и мерзко!
88
2
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Днес е Задушница. Днес е подписана тази автокефалия. Няма случайности.
87
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами теб какво те топли постоянните глупости за Путин? Някаква облага нещо? Преводи по сметка, танкер с бензин, газ без пари нещо? Русофилите пляскат като откачени на вдяка пропаганда. Нас българите ни е през....Слабо ме вълнува нещо за Русия, пък хептен за болния им вожд.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко българина ще се наситят с тази новина? Българи гладни лягат и гладни ставате ама много ви дава украина и новорусия и малорусия и за капак е виновен путин.
85
6
 
11
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Ами по същата логика Русия е подарила на проститутката си Украйна Крим.И след като мастията започва да кръшка си взима подаръка обратно.
84
1
 
3
 
! Отговори
Фобофоб преди 5 години
Фоби фобясали! Прочетете внимателно ПОСЛЕДНИЯ абзац, напънете си изстрадалите две сиви клетчици, които се плицикат в черепните ви кутии и после се упражнявайте в писателство!
83
3
 
7
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 81И какво ти разбира кухината от църковни дела? Изобщо има ли тук някоя изтерзана русофобска душица, която да разбира нещо от проблема? С инстинкта си долавяте, че става нещо против Русия и започвате да дивеете злобно.А тази ваша *** щампа "чАмодан, вокзал и досвидания" по-добре не я използвай - само се излагаш! Вече милиони украински граждани точно това и правят - емигрират в Русия завинаги, някои - само като гастарбайтери. Щото в Украйна ги стрелят! Или не им дават да се къпят!
82
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време беше!Честито на православната църква на Украйна!Независима държава и драмата с РФ е логично да бъде самостоятелна!Киев е люлката на православието в този район,след Българската патриаршия и с нейна помощ!Московската е доста по късно!Притеснително е да не случи подобно с Македонската, да премине под юрисдикцията на Вселенската, гръцкото влияние ще се политизира!Охридската патриаршия е на Първото българско царство и да мине под гръцко е връщане назад!Нашите поплюковци владици бяха жалки
81
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82много си зле приятелю, ама така е едно време веехте червени занема с петолъчки и забранявахте на хората да ходят по църкви, пък сега првославни експерти се извъдихте всички
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 81 Нали сте демократи !?Какъв вокзал те гони,за какво досвидания пишеш!Нали всеки човек има право на свободна вяра,или това важи само за сектите!
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80 Я попрочети каноните на Православието ,за да не пишеш глупости!Една Патриаршия може ,да отстъпи своя територия на друга ,или да й даде право на автокефалия,но няма право след това ,да си е вземе обратно без разрешението на сътветната църква да си я вземе обратно!Иначе по твоята логика БП може да си върне юрисдикцията над за цяла Румъния и Молдова,само с документ издаден от Българския Патриарх!