Бил Гейтс с поглед в бъдещето: Данъци за роботите?

Така ще се позволи запазването на работни места на хората
4 ное 2018 09:25,
23
Бил Гейтс с поглед в бъдещето: Данъци за роботите?
Снимкa: Reuters, архив

Американският милиардер Бил Гейтс очаква в бъдещето данъчната система да се промени с въвеждането на специални данъци върху роботите, които да позволят запазването на работните места на хората, предаде ТАСС, цитирайки интервю за в. "Никей".

"Благодарение на идеята, че роботите ни помагат да произвеждаме повече стоки и услуги с участието на по-малко хора, ние спряхме да определяме работата като единственото, за което сме се родили", заявява Гейтс, като отбелязва, че това поставя въпроса за прекарването на освободилото се време.

"Разбира се, аз не казвам, че трябва изкуствено да забавяме процеса на автоматизация", подчерта милиардерът. Според него обаче не бива да се стига до пълно изместване на хората от работните им места.

"Основната идея на данъчното облагане е, че можете да облагате капитала или работната сила, а роботът е вид капитал. Сега има редица данъци върху работната сила, например подоходния, но с времето хората ще искат да стимулират създаването на работни места, вероятно ще имаме различни отчисления и субсидии, за да се повиши търсенето на обикновени сътрудници", смята милиардерът.

Според него в бъдеще ще нараства данъчното облагане на капиталът и друго имущество, включително роботите. Това няма да изисква забрана на производството на човекоподобни роботи и организацията на производството, в което участват. Системата за данъчно облагане обаче ще бъде структурирана така, че предприемачите да искат да разгледат възможността да наемат хора.

"В момента системата фактически ни тласка в обратната посока", посочи основателят на Microsoft.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То от толкова пари човек след време превърта. Нормално е
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До dokoЧовекът винаги е работел. Просто сега работи з други, а не за себе си.
19
0
 
2
 
! Отговори
doko преди 5 години
Въпроса пак опира до теорията/а някъде вече експеримент/ за Безусловен Базов Доход.Това е бъдещето.Човека не е създаден за да работи.Той е принуден да работи!?!?!?!?
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Знаеш ли?.... Не ми пука особено :)
17
1
 
2
 
! Отговори
Норка69 преди 5 години
Имало е един Нед Луд който заедно с други *** е нападал фабрики и е унищожавал машини защото им взимали работата !!! Сега гледам същите *** пак същите глупосит пропагандират
16
3
 
4
 
! Отговори
Циник до16 преди 5 години
Когато търсиш работа да изхраниш семейството си ... но ти кажат, че си неефективен и излишен - obsulete inventory силно се надявам - пак да ти е толкова весело!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое е робот? Винтовертът за робот ли ще го броим? Усещам как данъчните само потриват ръце.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е стара новина.
13
2
 
2
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Ще има безсмъртни (или живеещи по 1000 години). Тези, които не могат да си го позволят, им се забранява да имат деца. Осват 10 милиона души да живеят, роботите им работят. Чист комунизъм
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно е прав, това е също както ел-колите, обясняват колко било хубаво, но никой не казва от къде ще намери държавата пари, ако спре да събира 1,50лв на литър в акцизи. Ако 100км са 10 лв с бенз и 2 лв с ток, то само от разликата в основата за облагане имаш 5 пъти по малко.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОстава въпроса : след като всичко се роботизира капиталистите за кого и на кого ще продават стоките си след като "работната ръка" не работи и следователно няма заплати за да си позволи стоките, произведени от роботите. Всичко вече безплатно ли ще е или как ?===========Колега, знаеш ли колко пъти съм задавал този въпрос. Най-екзотичният отговор е бил, че роботите ще станат работодатели и ще наемат хора. Близко сме до даване на човешки права на робот.Абе фантастите са го написали...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10По-ското ще си направят градове на луната или някаква така в глуспост по подобие на боите на Ранд и ще си живеят там. Прав им път.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Това е пълна глупост и го знаеш.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не. Няма да стане.
7
5
 
7
 
! Отговори
Трудовакъ преди 5 години
Сещам се, че преди време намерих сносна и добре заплатена работа на една гражданка в София, в един огромен дом в полите на Витоша, района на "Стар беловодски път". Тя отказа и два месеца по късно замина за Западна Европа, където работи същото. Върна се след 2 години и ми каза че там е получавала същите пари. Когато запитах защо тогава е заминала, ми каза, че тук не знаят какво е работила ТАМ. Т.е. някои са готови да работят навън това, което не искат у нас, "за да не се знае" Представяте ли си?!
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този все още се гордее че развъжда африканци.Например до не отдавна на сайтът им имаше хвалба как са допринесли за животът на почти 100 милиона африканци.От тия дето после се товарят на лодките и идват да палят и колят в Европа.Адската компания.
5
7
 
5
 
! Отговори
Трудовакъ преди 5 години
Проблем с работните места никога не е имало, поне в България. Работа има за целия китайски народ+неродените и незаплануваните. Давам пример. Само за да се възстановят горите, безумно изсечени в последните 30 г. (основно за да могат дебелогъзите турци и гърци да си напичат евтино задниците), ще са необходими около 50 000 човека почти целогодишно заети за да садят широколистни насаждения. Между 5 и 10 000 шофьори на тирове се търсят, за да се назначат ВЕДНАГА на работа, толкова сестри и санитарки.
4
4
 
14
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
А нещо за ограничаване или направо спиране на раждаемоста в Африка/Азия няма ли да каже, изперкалия дятка? Или ще продължава да храни ***, та ние в Ейропата да им се радваме?
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен идеята е добра иначе бездната свръх богати бедти ще се увеличи още повече
2
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПОНЕ ТАЗИ ГОДИНА СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ СЛАБО-УМНИКА СТИВЪН ХОКИНГ КОЙТО ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ НЯМАЛО БОГ! БЕШЕ МИ ПИСНАЛО ДА МУ ЧЕТА ГЛУПОСТИТЕ ВЕЧЕ :D