Първата световна война – сигнал към днешна Европа

Макрон на обиколка по бойните полета във Франция
Обновена: 5 ное 2018 08:44 | 5 ное 2018 08:30, Елка Василева
28
Първата световна война – сигнал към днешна Европа
Еманюел Макрон и Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Reuters

Президентът на Италия Серджо Матарела напомни, че "агресивният национализъм" е в корените на Първата световна война и призова младите хора да помнят уроците от войната и да се стремят към мирно съвместно съществуване, предаде Асошиейтед прес.

Италианският държавен глава присъства вчера на няколко церемонии в Италия в седмицата на прояви и събития, отбелязващи 100-годишнината от края на войната. Едната от тях бе в Триест - адриатическото пристанище, близо до което са се водили някои от най-кървавите сражения между италиански войници и армията на Австро-Унгарската империя.

По думите на Матарела войната е показала "неспособността на европейската управляваща класа да защити националните аспирации и интереси по мирен начин" и да не се поддаде на "агресивния национализъм" и амбициите за власт.

Матарела каза, че "активната памет" за жертвите от войните може да гарантира свободата и мирното съвместно съществуване като необратим избор за европейците.

Президентите на Франция Еманюел Макрон и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пък присъстваха в Страсбург вчера на концерт в памет на 100-годишнината от края на Първата световна война, предадоха ДПА и Франс прес.

На концерта в страсбургската катедрала "Нотр-Дам", посветен също на връщането на Франция на областта Елзас-Лотарингия, бяха изпълнени творби от германския композитор Лудвиг ван Бетовен и френския Клод Дебюси.

След концерта Макрон започна възпоменателна обиколка в 11 източни и северни департаменти на Франция, където са били бойните полета през Първата световна война, включително Вердюн и Реймс, пише БТА.

На 10 ноември Макрон ще има среща с германския канцлер Ангела Меркел в Компиен, където е подписано примирието през 1918 г.

Кулминация на събитията в памет на годишнината ще бъде срещата на около 60 държавни и правителствени ръководители на 11 ноември в Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Матарела каза, че "активната памет" за жертвите от войните може да гарантира свободата и мирното съвместно съществуване като необратим избор за европейците."А гърците като не са европейци какво ще ги правим?
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една категория хора дето за всичко им е виновен Путин, и най-вече за собствените им провали и неуспехи.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"войната е показала "неспособността на европейската управляваща класа да защити националните аспирации и интереси по мирен начин" и да не се поддаде на "агресивния национализъм" и амбициите за власт."Гърците затова ли прекръстват Македония, щото са много добронамерени приятелски настроени.
20
2
 
1
 
! Отговори
Енчо преди 5 години
Те ...всички хора по улиците на Европа са нормални, но политиците мътят водата. Така е било с ПСВ. Така и с ВСВ.Реванш.....Та Путин и той сега.....реванш търси, а обикновените руснаци......,едва ли....
19
0
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
"младите хора да помнят уроците от войната и да се стремят към мирно съвместно съществуване"Това няма как да стане докато гърците и турците не престанат с шовинизма, териториалните и всякакви други претенции към териториите на съседните държави както и с краденето на история.
18
3
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Свикнахте ли лицемерни германци?Елзас и Лотарингия са френски точка!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парад на победата могат да организират само победителите. Победените се срамуват и не съм чул да има парад на победените. И понеже победителите са малцина, всички останали са против подобни събития. Разбира се че им е обидно, нали това им напомня за срама, за безсмилените жертви които сами са причинили! Иде им да потънат в земята от срам. По важно обаче е да разберат че щом не могат да плуват да стоят далече от морето. ......
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парад на победата могат да организират само умствено изостанали индивиди злоупотребили с лош алкохол
15
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
либералете и прочие социал демокрация явно са се уплашили съвсем сериозно, щом по "документалните" канали по кабеларката вървят зверствата на нацистите 24/7 а тия даже подминаха художника шикългрубер, и взеха да сънуват позиционна война, иприт и огнемети. въпреки, че след ПСВ умира руската империя, ако се сещате ...
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете, че управляващите на западните демокрации не се делят на държави победителки и победени.Няма парад на победата, танкове по улиците и самолети в небето. Докато в империята на злото знаете как е
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имайте предвид че Западна Европа мина през две световни войни с десетки милиони жертви, но намери сили да се помири, което е велико. Докато на Изток още се мразим помежду си. Вижте Полша, Украйна и Русия. Ако не е запада досега да са се изтребили. Ние балканците не сме по-различни, същите озлобени ***. Затова страните ни са кoчини. А западняците щом са преживели две световни, значи ще се справят и с 2 милиона мигранти, помнете ми думата.
12
0
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Какво да помнят народите.Виновниците за войните не са обикновените хора.Войните са управляеми сблъсъци след добре изградени стратегии.Кой ги управлява.Ами управниците
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да ама не живее в африканско гето,нали?Иска да живее сред бели хора. Офф какви са гнусни лицемери.Нали ходи да се снима с едни африкански гангстери в някакво гето (прословутата снимка със средният пръст и братската прегръдка с освободен затворник).Защо не остана да живее при тях. Ей тъй-без охрана само по жена си и марковото костюмче. Равенство,братство- кво стана? Поредният комунистически булшит за балами.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, човека казва нещо много умно и важно. Точно популистките партии ще доведат Европа до разпадане и война защото си играят със страховете на народите. Меркел е виновна защото не помисли за последиците от действията си! Типичен немски политик-гламар! Ще се нареди до кайзера и хитлер. Затова мразя Германия.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затовали вкарвате 0рки от гза на географията? Те са се доволни ако има кой да дава. Стига с тоя колониален социализъм! Англия и Франция отдавна вече са миксирани гета с преобладаваща колониална гммеж. Италия и те напредват с африкански инженери.
8
0
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
За съжаление,това,което казва Матарела са само приказки и хладка вода за успокояване на електората.Т.н.Велики сили и до днес си решават задачите по силов път-първо с т-н-демокрация и мека сила,а ако не стане прилагат грубата сила-преврати,кризи,локални войни.И това го правят,въпреки че държат в ръцете си всички лостове за вземане на решения-банки,съдилища,международни организации.Това е,защото в идеологията на англосаксонците за управление на света/респ.богатствата/няма място за други,освен тях
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С онези от джунглите на Пакистаня, дето убиват християни, не искам да живея съвместно. То бива толерантност, ама това вече е кошмар.
6
0
 
5
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Италиански мафиоти и баколуци!То, затова, като отидеш в Италияската Алпи иска част си като в друга държава!!!То Рим към Сицилия е мизерия!!По-зле и от България!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да дойде и на Дойран да види как сме ги клатили, такава влага им държало, че на в Ньой само където не са поискали да закрият България. След ВСВ ни натресоха въртоглавите
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв сигнал е след като човешкото същество е изцяло свързано с това да причинява зло .Разбира се човека е и градител на култура ,но в първичната си зла животинска природа той е и хищник .ПСВ не е изключение от правилото на всеки 100 г и оттам в света. Нима историята впрочем да не е преди всички позитивистки разказ за битки на крале още в древността...Моля ви ,какъв сигнал Макрон ,ако направиш хората без инстинксти за самосъхранение те просто ще бъдат изядени от другите .