Съд нареди на крал тест за бащинство

Претендентка за дъщеря на бившия владетел на Белгия спечели апелация
Обновена: 6 ное 2018 11:40 | 5 ное 2018 21:03,
10
Съд нареди на крал тест за бащинство
Крал Албер Втори и съпругата му Паола. Снимка: архив, Ройтерс

Бившият крал на белгийците Албер Втори получи съдебно нареждане да даде биологичен материал за тест за бащинство. Второинстанционен съд в Брюксел отсъди по иск на Делфин Бойел, която претендира, че е негова незаконна дъщеря.

50-годишната Бойел от години се опитва да докаже кралски произход, макар Албер II да отказва да я признае. Сега бившият владетел трябва в тримесечен срок да изпълни нареждането на съда.

Според нея тя е зачената от извънбрачната връзка на майка си - белгийска благородничка, и краля. По време на романа и двамата имат семейства.

На смъртния си одър майка й баронеса Сибил Селис Лонгшамп признала, кой е височайшият й родител. По-късен тест за бащинство, направен от съпруга на майка й по това време Жак Бойел, показал, че макар Делфин да е записана като негова дъщеря, той не е биологичният й баща.

От 5 г. Бойел, която е художничка и живее постоянно в Лондон, се опитва да накара краля да направи ДНК тест и да потвърди претенциите й за кралски произход.

Второинстанционният съд преобърна днес присъдата на първата инстанция, като апелационният съдия реши, че Бойел има право да знае дали бившият белгийски владетел е баща й. Градският съд отхвърли жалбата й с мотив, че макар да е установено, че Делфин и Жак Бойел не са кръвно свързани, съпругът на майка й се е грижил бащински за нея през детството й и така тя не е била лишена от родителска обич.

Магистратите от първата инстанция прецениха на това основание, че няма нужда да се доказва, че любовницата на краля го е дарила с дете.

Сега Албер Втори е изправен пред избор да се обърне към последната - касационна инстанция с аргументи за процедурни пропуски в делото, да откаже да направи теста или да приеме да даде биологичен материал. Ако третата инстанция потвърди мнението на първите две, Албер ще трябва да даде ДНК или пък да обяви официален отказ. Белгийското право дава основание съдът да заключи, че той индиректно признава незаконното си дете.

Кралят, който абдикира през 2013 г има двама синове и дъщеря от съпругата си кралица Паола. Най-големият му син Филип получи титлата крал, след като Албер Втори реши да се пенсионира като държавен глава на Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опс извинявам се,казват,че баба му на Симеон е била бременна от друг,а не от царя(Фердинанд),което не знам дали е вярно или е просто манипулация.Но може да се провери генетично.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е почтено,да няма право да знае кой е баща и!Този Крал,трябва да и даде възможност да разбере истината,това е вероятно негово дете все пак,не може да бъде толкова студенокръвен.Буров пише,че и нашия Симеон не е истински наследник,но дали това е истина или не кой знае,защо не проверят?Само,че в случая със Симеон се говори,че майката е била бременна от друг,а не от царя.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и ако той си направи теста и се окаже, че не й е баща, съда ще признае ли официално майка й за "свободомислеща жена"? Или няма нужда - тя дъщеря й ще си знае...
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eгати кралят, егати мъжът... Страхува се да поеме елементарна отговорност. ***.
3
0
 
4
 
! Отговори
Нерон преди 5 години
Така, е като паднеш от власт и вече не ти оказват същото уважение
2
1
 
6
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Какво се получава - ако направи теста е баща, ако откаже да го направи - служебно ще го направят баща
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монархията вече не е това, което беше