Астероидът Оумуама – сонда, пратена ни от извънземни?

Мистериозният обект е първият ни посетител от друга галактика
6 ное 2018 17:15, Нели Христова
65
Астероидът Оумуама – сонда, пратена ни от извънземни?
Снимка: ESO/M. Kornmesser

На 19 октомври 2017 година, астрономът Роб Верик от Хавайския университет разглежда снимки, направени от месния телескоп Pan-STARRIS-1, когато нещо привлича вниманието му. Бързата му реакция допринася за едно от най-големите открития в Космоса – Оумуама. 

Астероидът е широк почти 400 метра и е 10 пъти по-дълъг. Формата му е като на молив и се движи през Слънчевата система с много голяма скорост от 157 715 км/ч. Най-интересното обаче е, че Оумуама е първият ни посетител от външна галактика и обърква до толкова учените, че и до днес се води спорът – огромен камък ли е това или извънземен кораб? 

На хавайски името му означава "пратеник отдалеч, който пристига първи". Астрономите го наблюдават около 30 дни, но отговорите, които получават за произхода на Оумуама са минимални.

Той изминава 87 км. в секунда, докато астероидите в Слънчевата система са значително по-бавни. Те се движат с 19 км. в секунда. А възрастта му никак не е малка – според учените, той обикаля космоса от милиарди години.

Това означава, че не мога да определят кое е родното място на натрапника от друга галактика, тъй като преди толкова много време звездите са били подредени по различен начин. 

Астрономите знаят, че е навлязъл в Слънчевата система от посоката на съзвездието "Лира", а през януари тази година с бясна скорост се е отправил към съзвездието "Пегас" и е напуснал пределите на нашата галактика без изгледи да се завърне.

Според тях той има има тъмно-червеникав цвят, но не знаят какъв е химическият му състав. Само предположение е, че заради дългото си пътуване през Космоса е покрит с дебел слой прах и лед. Странно е и движението му – той се върти като "акробат, който прави салта" или по-скоро като повреден космически кораб. 

Няма как мистерията, която обгражда Оумуама, да не създаде конспиративни теории. В края на миналата година излязоха множество изследвания, които имаха за цел да докажат, че посетителят от друга галактика не е извънземен кораб. Но днес, група астрономи са на друго мнение. 

Самюел Биали и Ейбрахам Лоеб от Университетът "Харвард" са достигнали до извода, че Оумуама е сонда, изпратена от чужда цивилизация, която се захранва със слънчева светлина и търсела проби от други галактики. Или пък умишлено е изстреляна точно към родната ни планета? 

Те не изключват и възможността обектът да е само отломка, например светлоотразител от разпаднал се извънземен кораб.  

На Земята, учените от години се опитват да изобретят подобна машина, която има продълговата форма и се задвижва от светлината на Слънцето, но не оспорват, че някой, някъде там, е успял да ги изпревари в строежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стара Македоска Каменна Ракета.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, учени... от един дол дренки.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е сонда толкова, колкото моя миксер е летяща чиния...
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"снимки, направени от месния телескоп"Никога не съм знаел, че телескопи могат да се правят от месо. Ако не беше днесбг, така щях да си умра в невежество.
11
0
 
8
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Извън земен камък!Липсващо камъче от стоун хейндж или от другите каменни постройки!Що се не паркира при черния куб?! :-)))
10
0
 
13
 
! Отговори
Бах преди 5 години
Тва напрао си е The Millennium Falcon
9
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
и да има извънземни са по прости от маймун пешо и мара отварачката ако имаме един Спутник ще ги превземем с една дивизия калашници и ще ни работят а с парите ще издържаме бежанците дето идват
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На прицел е Земята или Слънцето но извънземните не са били точни както при динозаврите.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина е малко странен, заради формата и цветът си, плюс това по него има нещо като фрески, но не съвсем. Ама чак пък предна броня на космически кораб..
6
3
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Шапка ви свалям днес...бг, как ако източника ви не е лента.ру никога не го пишете кой е.Ако ги няма ежедневните касапници по бг пътищата и ежеседмичните обезумели домашни касапи няма да имате една собствена статия.
5
5
 
17
 
! Отговори
снайпера преди 5 години
Руски звездолет, гроэен но и ефективен!?
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джурналистите правят ли разлика между галактика и звездна система?
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"до толкова учените, че и до днес се води спорът огромен камък ли е това или извънземен кораб?"Естествено, че е извънземен кораб. Кой нормален ще си помисли, че разни скали летят из космоса.
2
3
 
24
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
А сгига бе, само иэвънземни ни липсват всичко друго ни е наред
1
6
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
аман от щуротии,съчинени и от "учени",и от "конспиратори"!