Проверката на КЗК за горивата - за да намали напрежението

Държавата няма инструмент да се намеси, обясни проф. Тасев
6 ное 2018 22:20, Анисия Иванова
9

Комисията за защита на конкуренцията започна анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво. Причината са публикациите за масово поскъпване на горивата от бензиностанции в редица градове в страната.

В регулатора е изпратен сигнал, че бензиностанция във Велико Търново е продавала горивата си на съществено по-висока цена, отколкото другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

От КЗК са установили, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България, както и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

Още по темата

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев каза в студиото на "Денят ON AIR", че различните цени на горивата в бензиностанции от една верига се дължат на пазара.

"Аз мисля, че някой напразно дава някакви надежди, че държавата може да се намеси", категоричен беше той.

В няколко български града имаше протести срещу високите цени на горивата. Заговори се и за намеса на държавата в определянето на цената, но инструмент за това няма, категоричен беше проф. Атанас Тасев. По думите му проверката на КЗК също може само да успокои общественото напрежение.

"Тя си има строги начини да провери има ли концентрация и злоупотреба с монополно положение, но този пазар отдавна е либерализиран при нас и няма някой, който да доминира", категоричен беше енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Атанас Тасев коментира и евентуалното минаване на втора тръба от "Турски поток" през България. Той настоя, че това трябва да стане, за да не изчезне страната ни от газовата карта на Европа и заяви, че тази тръба е по-важна за континента, а не толкова за самата Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
учуден преди 5 години
цените на горивата ако са най ниски защо в пограничните райони по бензиностанциите няма опашки освен някой който не си е направил добре сметката ама пак ще кажат не е вярно
8
1
 
0
 
! Отговори
капитализъм преди 5 години
В Европа е така и,аз живея в Германия и цената на горивата са различни.В града цената на бензина и дизела са по-високи,в малките населени места по-евтини.А отделно цените са различни по веригите.На shell и АRAL са най-скъпи над 1.50 евро.И освен това цената се мени през деня.Сутрин една, на обед друга, следобед и вечер също различна.
7
0
 
7
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Не напрежението, цената да намали.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме кзк за каналите
5
6
 
15
 
! Отговори
Usa преди 5 години
Поздрави от Маями, на мен 3,8 литра са ми $2.40 при заплата чисто $3000. Вие му мислете ... в БГ 3.8 литра излизат $5 при заплата $500 чисто може би. Страхотен стандарт, блатото на Европа, дори в Сомалия бензина е по-евтин.
4
0
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
А може и пак да накажат тоя с най-ниските цени, че подбивал пазара... първата серия на този сериал беше с бензиностанциите на Марешки, преди няколко месеца.
3
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРЕДИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА БЕШЕ ВИСОКА И ПОВЕЧЕТО ОТИВАШЕ ЗА ДЪРЖАВАТА НО ТОВА БЕШЕ ТАКА, ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩАШЕ ЗА ПЪТИЩАТА! БЕНЗИН 1.60ЛВ 2002-РА ГОДИНА ПРИ 35 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ!ПОСЛЕ ИМАМЕ БЕНЗИН 1.80ЛВ 2008-*** ПРИ 75$ ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ!ДЪРЖАВАТА Е КРАДЯЛА ЯКО С ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА И ПРЕДИ БОРИСОВ!СЕГА ПЪТИЩАТА ГИ ПЛАЩА 90% ЕС!ПРАВИ СА ХОРАТА ДА ПРОТЕСТИРАТ !РЕАЛНАТА ЦЕНА НА БЕНЗИНА Е ПОД 2 ЛЕВА ПРИ ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА! НО БОРИСОВ И ЗЛАТЕВ СА ЗАЕДНО В КРАДЕНЕТО!
2
6
 
3
 
! Отговори
Уинстън Чърчъл преди 5 години
Намалете ДДСто и ще паднат. Какво да кажа за народ, който си честити банята?
1
0
 
27
 
! Отговори
Ххах преди 5 години
След дълга и обстойна проверка няма да открият нищо нередно,както винаги!