Преди Черния петък: Внимавайте за мнимите оферти!

Много търговци се възползват от предпразничната истерия
7 ное 2018 21:00,
7

Остава малко повече от месец преди коледните празници, а с това започва и постепенното оглеждане - кой къде да празнува, какво да пазарува. Търговците също умело се подготвят за големия наплив на клиенти, който ще залее магазините непосредствено преди празниците, но има и такива, които се възползват и целят да заблудят клиентите с цел печалба.

Наближава Черния петък, а рискът да бъдем излъгани със фалшиви намаления и мними оферти се увеличава. Можем ли да се предпазим и как да разберем дали това, което ни предлагат, наистина е на по-ниска цена - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Богомил Николов от  Асоциация "Активни потребители".

"Изкуственото вдигане на цените се случва всяка година. Явлението не може да бъде спряно. Към момента не можем все още да кажем дали има измамни оферти, но за нас е важно потребителите да бъдат големите инспектори на пазара", каза Николов.

Той сподели в "Директно", че най-после ще бъде пуснат сайт, в който цените на големите търговци на пазара ще бъдат събирани за определен период от време. Това ще позволи на потребителите, които се съмняват в предлаганите им оферти, да влязат и да проверят как се е променила цената на търсения от тях продукт.

"Няма как с магическа пръчка да възпитаме всички търговци на пазара. Винаги ще има опити правилата да се заобикалят. Надяваме се, че с помощта на потребителите ще откажем търговците да прилагат техниката с изкуственото вдигане на цените. Ако се съмняваме, вероятността да ни излъжат намалява", коментира още Николов.

Познаваме ли потребителските си права и как можем да реагираме, ако сме били излъгани? Знаем ли за какво да следим и как да внимаваме при мними оферти и измамни търговци?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Намаленията са истински в Технополис.Телевизор JVC в момента е 430 лева,до първи ,този месец,беше 400 .Може да е 30 лева,но е истинско намаление.Проверете,ако не вярвате.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"най-после ще бъде пуснат сайт..."-----------------Кога? Тази година ли? Тази петилетка ли? Как ще се нарича?В тикволандия е така. Празни приказки и въпроси без отговори.
4
1
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
Бях си я набелязал. Моделите които ми вършеха работа бяха 3-4.
3
1
 
9
 
! Отговори
КорЦелан преди 5 години
До ПорЦеланКак точно разбра че НАИСТИНА е намалена онази в Технополиса?
2
0
 
13
 
! Отговори
Професор Тюхчеф до 1 преди 5 години
Прав си , винаги трябва да купуваш само неща, които си си набелязал предварително , иначе е вероятно да те изгърбят юнашката.
1
2
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
Миналата година бях харесал една електрическа готварска печка за майка ми в Зора - 270лв. Нямаха я на склад иначе бях готов да я метна в багажника, а и взеха да го увъртат нещо, не знаели точна дата и пр. и си тръгнах. След 5-6 дена дойде и черният петък взех майка ми и жената като консултант - същата печка беше 340 лв. с "намаление" 40%. Казахме им да го ду.. и взехме една за 400лв от Технополис. Тя наистина беше намалена с около 30% и я имаше налична.