Ще привличаме извънземните като... молци?

Огромен лазер ще изпраща сигнали към Космоса
Обновена: 7 ное 2018 20:26 | 7 ное 2018 20:26, Нели Христова
23
Ще привличаме извънземните като... молци?
Снимка: G. Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO

Да привлечем извънземните като молци – със светлина, е новата идея на учените, които нямат търпение да установят контакт с разумни същества от дълбините на Космоса.

Ново проучване, публикувано на 5 ноември в The Astrophysical Journal, представя нов вариант пред човечеството за привличане на гости от други светове. Инфрачервен лазер, който да свети силно и да излъчва топлина трябва да бъде насочен към небето. Извънземните, които би трябвало да имат технология, поне толкова напреднала, колкото нашата, ще успеят веднага да го засекат с уреди за наблюдение на Космоса.  Или не точно?

Съоръжението ще се състои от лазер с мощност между 1 и 2 мегавата и огледало с диаметър 30 метра, и ще може да излъчва на разстояние 20 хил. светлинни години. Разбира се, Вселената е много по-голяма от това, но поне ще успеем да стигнем до екзопланети, които се намират в нашия ръкав на Млечния път.

Но пред учените стои един проблем – Земята не е сама в Космоса, а е сравнително малка спрямо останалите 8 планети в системата ни, обикалящи звезда, толкова ярка, че едва ли човечеството ще успее да построи лазер, чиято светлина да не бъде погълната от тази на Слънцето.

Този проблем значително променя целта на учените. Те не искат просто да създадат пристанищен фар, който да привлича извънземните, а да накарат Слънцето да изглежда толкова странно, погледнато от друга точка на Космоса, че да озадачи далечните астрономи и да ги накара по-обстойно да изследват нашата галактика.

Обикновено, слънцата се различават малко едни от други по това, колко светлина излъчват. Лазер ще направи Слънцето анормално в инфрачервеният сектор, но не е ясно, дали другите разумни цивилизации ще разберат правилно нашият сигнал, с който се опитваме да им кажем: "Здрасти!" или ще им отнеме време да го дешифрират. 

Местоположението на съоръжението също трябва да е добре съобразено. Инфрачервените лъчи са невидими за човешкото око, но попаднали право в него водят до необратимо ослепяване. Също така са пагубни за апаратурата на самолети, сателити и дори космически кораби и биха могли да причинят множество катастрофи, ако не се намират там, където трябва.

Ако все пак човечеството успее да построи подобен светлинен сигнал, дали ще може да засече евентуален отговор? Това остава неясно, тъй като съвременните ни технологии не могат да установят връзка с източник от Космоса, без да знаят конкретното му местоположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Дарт Вейдър преди 5 години
Май ще станем за междупланетарен смях
16
1
 
4
 
! Отговори
Интелигентни учене! преди 5 години
Евентуално, те ще ни засекат след 20 хиляди години... Ще пуснат обратни сигнал и ние ще го засечем след още 20000 години... След 100 000 години ще комуникираме..
15
1
 
5
 
! Отговори
Му-ха-ха преди 5 години
*** идея за усвояване на държавни средства. Добре, че е обречена на неуспех предвид светлината от другите небесни тела. Но я се замислете, ако ги има и вземете да ги привлечете какво ще ги правите? Как ще им кажете да си ходят, примерно?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 Нещо си се объркал. Южна Америка, бе човек!
13
1
 
11
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Бе ние като човечество, не можем да избистрим единни възгледи, а само воюваме. Остава и извънземни да намесим
12
1
 
8
 
! Отговори
Поредна простотия преди 5 години
Лазер - радио вълни - все тая! 300 000 км/сек!
11
5
 
1
 
! Отговори
До: Ангели преди 5 години
Падналите Ангели е според ръкописите от Кумран.За Енох, единственият, който си го прибират и видял Земята от Космоса.Навсякъде във всички митове се говори за исполини, титани и богове.В скандинавските митове, вкл. и Толкин за хора живяли по Триста и повече години.Най-интересното е, че по време на операция лакът на жените се маха, помислете защо?Както и боядисването на косите го предписват на падналите Ангели.също вредно, а описанията Содом и Гомор.Проект сме си, сценарият го пише друг!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано са вкусни.
9
1
 
1
 
! Отговори
Ganyo svineqdeca преди 5 години
Abe v tubeto e palno s izvanzemni sas 4iniite si.Kvo gi tarsite v kosmosa. Te sa si tuka ot vekove
8
1
 
4
 
! Отговори
Осман преди 5 години
До 10Оооо! Валери ти ли си? Или може би волен? Много патриотично звучиш.
7
2
 
2
 
! Отговори
Явор преди 5 години
Южна Америка имах предвит :)
6
4
 
8
 
! Отговори
Явор преди 5 години
Погледнете назад в човешката история... Какво се случва когато напреднала цивилизация намери изостанала цивилизация ? Сигурно ги черпи със кафе а ? Ще ви дам един от многото примери "Испанците акостират в Южна Африка"... та днес какъв език се говори там ?
5
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, така наречените "извънземни" не са нищо друго, а паднали ангели.
4
5
 
12
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Всичко което виждаме е подобно на радиовълни. Ние "работим" в една честота а извънземните на друга и затова нито те ни виждат нито ние тях. Все едно със цифров приемник да хванеш аналогов сигнал.
3
2
 
12
 
! Отговори
степан преди 5 години
Неразбрах молци или бежанци ще привлича като муха на мед.
2
4
 
14
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Защо да ги привличаме? Какво очакват да се случи? Да ни дадат страхотни знания ли? Това го има само по филмите и книгите ...
1
3
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Нашия дженди от моста Харбър Бридж ни дава сигнали тук в форума и знаем че ТО съществува някъде из аустрейлия