Брюксел предупреди: Българската икономика се забавя!

Несигурност и рискове връщат назад растежа в Европа
8 ное 2018 18:38,
46
Брюксел предупреди: Българската икономика се забавя!
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия коригира незначително надолу прогнозата за растежа на българската икономика, която ще започне леко да се забавя, заради намаляването на скоростта на европейската.

Това става ясно от публикуваната днес от Европейската комисия есенна икономическа прогноза за 28-те държави от ЕС. Според нея БВП на България през тази година ще бъде 3,5%, догодина - 3,7, а през 2020 г. - 3,6 на сто. През пролетта Еврокомисията даде с една десета по-високи стойности.

Новата прогноза е значително по-ниска от очакванията на БНБ, които сочат за 4% ръст през 2018 г. Преди месец финансовото министерство свали прогнозата си за растеж на икономиката ни през тази година от 3,9 на 3,6%, което отново надвишава предвижданията на Еврокомисията.

На фона на другите страни в региона развитието на България се определя като бързо, главно заради вътрешното търсене. За сравнение Европейската комисия очаква икономиката на ЕС да нарасне с 2,2 % през 2018 г., 2,0 % през 2019 г. и 1,9 % през 2020-а. Тенденцията е низходяща, както и у нас, където миналата година бе отбелязан растеж от 3,9 на сто.

Основанията българската икономика да върти на по-високи обороти от средните за ЕС според Брюксел се дължат на предвижданията за запазващо се високо вътрешно търсене, подкрепено от притока на европейски фондове.

Според Комисията обаче по-слабият от очаквания износ на български стоки ще задържа растежа. Преобладаващият внос ще продължи да топи положителното търговско салдо.

Предвижда се значително увеличаване на инфлацията до 2,6% тази година и съответно 2% и 1,8% през следващите две. Основни причини за поскъпването ще е нарастването на енергийните цени, което ще се прехвърли на услугите, както и слабата реколта, която пък ще оскъпи храните.

Европейската комисия очаква намаляване на излишъка в бюджета заради увеличаване на заплатите в публичния сектор и инвестиционните проекти, изискващи и национално финансиране. От 1,1% от БВП през 2017 г. той ще се свие до 0,6% до 2020 г. В същото време държавният дълг ще продължи да намалява като до 2 г. се очаква да слезе под 20 на сто (от 23,3% за 2018).

За първи път Брюксел предупреждава за несигурност в бюджетното планиране, дължащо се на очакванията за големи разходи в жп транспорта и обявените от правителството намерения за закупуване на ново въоръжаване. Тъй като тези харчове са обвързани с други условия, които са неясни, това ще създаде несигурност за бюджета, казва Европейската комисия, която сочи, че инвестицията в жп транспорта ще зависи от все още необявената концесия за летище “София”.

Недостигът на работна ръка и нарастването на възнагражденията ще доведат до допълнителен спад на безработицата, която се очаква да се върне до предкризисните нива, като от 6% т.г слезе до 5,7 на сто през 2020 г.

Основните рискове за българската икономика са външни, пише в прогнозата си Европейската комисия. Те са свързани с политическите и икономическите промени, очаквани в някои основни търговски партньори на България.

Като цяло Европа също е изправена пред по-голяма несигурност през следващите две години, която ще забави растежа и ще увеличи рисковете за правене на бизнес. Основен вътрешен източник на несигурност остава напускането на Великобритания през март. От външните Европейската комисия подчертава опасността от прегряване на американската икономика и евентуални хаотични корекции в Китай в резултат на очакваното увеличаване на дефицита по текущата сметка на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
7
 
! Отговори
Боце преди 5 години
Обикновено сдържаната ЕК ни предупреждава за нестабилния бюджет. Да видим: за тази година очаквано нарастване на БВП 3,8%, инфлация 2,6%, т.е. инфлацията изяжда 2/3 от нарастването на БВП. За догодина увеличаваме разходите с 2 млр. лв, но тази година "икономисахме" тези за армията - 2 млрд.лв, а за модернизация на жп транспорта ще ни трябват около 1 млрд. лв.. Мин.Горанов, защо не задели тези пари за посочените пера? Или 2019 г. е изборна и се търсят "шарани"?
35
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Информация на кореспондентката на "Труд" Б.Атанасова в днешния брой на медията за газопровода от Гърция до Стара Загора с дължина 150 км: "Една модернизация на газопровода би увеличила капацитета му до 5 М3/ГОДИНА." Много бе! Не може ли 1 м3/година? Толкова ни стига! И струва ли си за един кубик на година природен газ да копаем трасе дълго цели 150 км и да поставяме скъпи стоманени тръби! Истинският дебит на газа е 3 млрд м3/год. Той стига само за БГ, но не и за транспортиране към ЮИ Европа...
34
1
 
4
 
! Отговори
некой си преди 5 години
само програмисти и *** виреят в българия.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми каква икономика, тя се крепи само на евросубсидиите. Производството ни е в миналия век. Развиват се само фирмите обвързани с партията. А дребния бизнес дърпа кредит след кредит.
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Брюксел предупреди: Българската икономика се забавя!"---Я, па тия! ПитАхте ли Банкянскио преди да предупреждавате, бе? Не!? Я, брЪзо го питатйте, да видите какво 'убаво ни се развива икономиката ... :)
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като спрат евросубсидиите, ще разберем има ли икономика или няма. Скоро!
30
0
 
22
 
! Отговори
PILOT преди 5 години
Те псевдо-бизнесмените освен с далавери да презастрояват кварталите,да надуват цените , защото така напрвиха, че само в София има някаква мижава работа за мизерни пари! Какви са тези бизнесмени , ако имаше заводи и изнасяхме продукция хората нямаше да идват в софия сигурен съм в това . Само бетон , източване на дедесе ии калпав асфалт , но това скоро ще свърши и тогава ще стане страшно за хората с кредити. Богатите като Делянчо ще си плюят на петите и дим да ги няма ....
29
0
 
15
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
За здравето на бг иконимиката ,,усвоявайте'' евро фондове.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спешно потърсете лекарска помощ!
27
2
 
5
 
! Отговори
,,комунизъм,, преди 5 години
хрантутници не депутати,шпиони,предатели на собствените си български граждани,затова са в кокошарника парламент,спат,чоплат си носовете,харчат пари за тоалетна хартия нааванта,пенсионери с комунистическа мисъл,угоени *** и свинки,с мисъл на мен да ми е добре,егоисти,там сте да работите за народа българи и българки,не да не ходите и да ви плащат,достойни спящи красавци и красавици,у и за брюксел некои незнаят защо са там евродепутати,си дигат краката некои,важни дебати хахахах
26
0
 
5
 
! Отговори
Хехе преди 5 години
Чушки!Забавят заплатите,че ги и забравят от време на време...
25
6
 
6
 
! Отговори
,,суджокови,, бсп преди 5 години
дето краднат никой не ги застрашава да ходят с такси и да си го плащат и кюфтетата и нищо не да им е безплатно,грешни пари за банкети,компаньонки,фолк,мистър,мисис,не ги е срам това са държавни пари от бюджета,пари на пенсионери и работещи хора,за излишни разточителства на *** и пульо,бай *** и бай ганки бсп
24
3
 
22
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
Мая Манолова удари ГСМ операторите,ЧСИ тата ,Лихварите и др.И и махнаха охраната и взеха колата.Единствения политик с мисъл за народа е на произвола на съдбата....Мая Манолова президент и Президентска република !
23
5
 
3
 
! Отговори
,,суджокови,, бсп преди 5 години
дето краднат никой не ги застрашава да ходят с такси и да си го плащат и кюфтетата и нищо не да им е безплатно,грешни пари за банкети,компаньонки,фолк,мистър,мисис,не ги е срам
22
0
 
23
 
! Отговори
Шишобакшишо преди 5 години
Спряха износа на Бг. паспорти и веднага показателите се влошиха....
21
1
 
6
 
! Отговори
,,брюкел икономика,, преди 5 години
нали ни отпускат еврофондове за подпомагане икономиката,не джоба на некои,да ходят пеша като Мая Манолова
20
0
 
21
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Пенсията в България е колкото кръвното налягане на пенсионера....ква икономика къв напредък.
19
1
 
21
 
! Отговори
не брюкселско зеле преди 5 години
имаме оцеляваща икономика,къде са ни машиностроене,автомобилостроене,текстилни фирми,хранително-вкусови фирми,заводи,фирми трябват,не кредитни банки,китайски стоки на безценица,дрехи втора употреба,храна,кресливи шефове,дето се държат като роби с персонала им,а се возят в скъпи коли,не ги прави ерудирани,бай ***
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
я да въведем една задължителна доброволна застраховка за понятието български гражданин..всеки с ЕГН по 10 лв на месец,че има лична карта.я веднага...и по-бързо докато Менда не е решила да е по 20 лв.
17
1
 
24
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Ще се забавя,я ! Кауна може да успява да излъже овцете, обаче инвеститорите си правят сметката и не инвестират в подобие на държава, в което няма върховенство на закона, ефективно работещи държавни институции и реална борба с корупцията, а не само симулиране на такава с показни акции!