Работник vs. работодател – задължения, нарушения

Знаем ли правата си като работещи? Как да ги отстояваме?
8 ное 2018 21:40,
12

Ежегодно от Инспекцията по труда се извършват редица проверки на работодателите, установяват се нарушения, но какво следва след това и кога работодателите спират с некоретното отношение спрямо своите служители?

Един от основните проблеми при установяването на нередности се крие в това, че много от работниците се страхуват да сигнализират до институциите, за да не загубят внезапно работата си.

Още по темата

Знаем ли какви са правата ни като работещи - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главната инспекция на труда.

Съществуват две групи нарушения, които установяваме като контролен орган. Едната група са тези нарушения, които касаят безопасността и здравето на работа, които като че ли неглижираме, за съжаление. Другата се отнася за нарушения на трудовия договор, заяви в студиото Михайлова.

По думите й най-честите нарушения са за неизплатени и закъснели заплати или нарушения на работното време.

"Предприятията все повече се стремят да има добри условия на труд. За съжаление все още има нарушения, които се отнасят за безопазността на работата. Липсват вътрешни правила за безопасност, инструкции за безопасна екслоатация на машините", заяви в предаването изпълнителния директор на Инспекцията по труда.

Трудовите злополуки на работното място са нещо, на което ежегодно ставаме свидетели.Според Михайлова дори да има правила за работа, работниците не са запознати с тях достатъчно добре.

Около 50% от проверките, които Инспекцията извършва, са предварително планирани и то за цялата година. Останалите се извършват по сигнал.

"Няма сигнал, който да не е проверен. Сигналите са анонимни. Време е хората да преодолеят страховете си, че ще загубят работата си. Работникът трябва да диктува исканията си по-свободно и с повече кураж" заяви още Михайлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Право на балъците е да работят за хляба си и за джипа на шефа с красивата к*рва до него :))))))))))))
11
0
 
9
 
! Отговори
1000 лева преди 5 години
Вие гледали ли сте по телевизията дебат между синдикати и работодатели...!? Пълен фарс!"Работодателя", който е рафинирана гарга излъчена от лобито на "новите бизнесмени" идва подплатен най-вече с пари.. след това с арогантност, самонадеяност, самочувствие, недосегаемост..Синдиката, в случая изглeжда като случайно попаднал там, просто за да стане дебата пред камерата и да изглежда по-демократичен..
10
1
 
8
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
На Запад ако подадеш сигнал си защитет определен срок !А в БГ как е .....
9
0
 
12
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
Ние нямаме синдикати!Имаме плъхове, които обикалят около софрата на "бизнесмени" милионери криещи кутии от обувки пълни с кеш и капарирани и финансово мотивирани лобисти, които де що имаше читав закон в подкрепа на работещите го скопиха с разни алинеи, точки, тълкувания и т.н. Същите тези платиха на лобистите в парламента да задръстят законодателството с тавани, прагове и непосилни изисквания към малкия бизнес!? Не слагайте и малките работодатели в тази сметка! Те също страдат! Дори и да искат вече, не могат да дадат големи заплати!
8
2
 
11
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Проблемът в Бг са синдикатите, които - за разлика от тези в омразната си Америка - не работят или направо си работят за работодателите.Тука в Америка синдикатите са много мразени отработодателите и властта, защото работят здраво в полза на членовете си. Питайте докерите, например.
7
2
 
11
 
! Отговори
програмизт преди 5 години
Задължение на работодателя е да ми плаща висока заплата.Мое право е да идвам късно на работа и да си тръгвам рано.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за това - БИГАНИЕ колко мое!
5
2
 
13
 
! Отговори
юйъэж преди 5 години
И на Светия синод да се оплаче рАБОТНИКЪТ все тая.Бог високо, цар далеко.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигналите били анонимни. Ами какви да са? Нали от Инспекцията веднага снасят на работодателя от кого е сигнала. Тия дето си напишат имената или ги набутват в девета глуха, или елегантно ги пъдят на улицата...
3
12
 
5
 
! Отговори
Висш мениджър преди 5 години
Точка първа Работодателя е винаги прав.Точка втора . Ако имаш възражения,виж точка първа.Ак
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В администрацията- комунизъм.В частния сектор- феодализъм.Синдикатите 5 пари не дават за хората, които пълнят бюджета.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма коментари!Всички във форума са чиновници от 8 до 16 часа, почиват събота и неделя, и по празниците. Получават пълна заплата и осигуровки по график. Няма напрежение, няма срокове, няма норма, поръчки. Понятие си нямат как се работи в реалния сектор.От ИТ много снизходителни към работодателите. Предупреждават ги преди проверка. Работата от тъмно до тъмно за нищо я нямат.Работата през почивните и празничните дни за нищо я нямат.Осигуровките на 4 часа, за нищо ги нямат.