В Япония: Важно е да си като другите, да не изпъкваш с нищо

Насилието сред младите японци – със застрашителни размери
8 ное 2018 21:00, Елка Василева
40
В Япония: Важно е да си като другите, да не изпъкваш с нищо
Снимка: архив, Reuters

Нов отрицателен рекорд в японските училища: през последната учебна година над 410 000 ученици са били жертва на тормоз - с 91 000 повече, отколкото през предходната година. На какво се дължи това?

През октомври в японската префектура Сайтама един 15-годишен ученик уби дядо си и наръга с нож баба си. Според родителите обаче момчето много е обичало баба си и дядо си. И това прави случая доста заплетен.

Пред полицията младежът е признал, че е извършил престъплението на 18 октомври, защото не искал баба му и дядо му да се срамуват от него. И по-специално от това, което се канел да извърши - да намушка с нож свой съученик, който го тормозел изключително много и на когото той просто "не можел да прости", пише Дойче веле.

Нападението срещу двамата пенсионери може да се разглежда като поредния случай, допълващ криминалната статистика. Само че едно актуално изследване показва, че насилието сред младите японци напоследък придобива застрашителни размери.

Все повече случаи на мобинг

В документ на японското министерство на образованието от края на октомври се посочва, че в японските средни училища случите на тормоз над ученици зачестяват. Експертите пък предупреждават, че истинските мащаби на проблема не са известни, тъй като много от жертвите предпочитат да премълчават за посегателствата срещу тях.

През учебната 2017/18 година в японските частни и държавни начални и средни училища са регистрирани официално над 414 000 отделни случаи на тормоз над ученици, което е с 91 000 повече в сравнение с предходната година. От тях 474 са класифицирани като "сериозни", а 55 дори като "застрашаващи живота на децата". За една година 250 японски ученици са посегнали на живота си. За поне 10 от тях е установено, че са били подложени на тормоз, което става ясно от оставени предсмъртни писма.

"Япония винаги е имала проблем с тормоза над ученици, но ми се струва, че самоубийствата вследствие на мобинг се увеличават. Училищните ръководства, образователното министерство и правителството трябва да обърнат по-сериозно внимание на проблема", казва професор Миеко Накабаяши.

Той посочва, че все повече такива случаи биват докладвани и документирани, което ще засилва натиска над властите да ги разследват. "Ясно е обаче, че са необходими много повече усилия, ако искаме да се справим с проблема", казва още професорът.

"Тормоз в училище, за съжаление, има навсякъде по света. Но при нас се долавят известни разлики - в Япония мишена на подигравки и мобинг стават най-вече учениците, които са различни от останалите. Същото впрочем е и в японското общество - важно е да не изпъкваш с нещо", казва Накабаяши. Ще рече, че ако си талантлив, ако си много красив, ако свириш на някакъв музикален инструмент или просто се държиш по-различно от мнозинството, ти се превръщаш в мишена.

Ерик Фио, собственик на частно френско училище в Йокохама, който е и баща на три деца, познава отлично японската образователна система. Той твърди, че в японските училища натискът за това "да си в съзвучие" е много силно изразен.

Има и нещо положително. Какво е то?

"Момчетата са много по-податливи на физическа разправа. При тях много по-често препирните и блъсканията могат да прераснат в бой. При момичетата е различно - до тормоз се стига, когато някоя девойка бива отлъчена от групата или пък защото много клюкарства. Но този вид ментален тормоз понякога е по-лош от физическата разправа", посочва Ерик Фио.

Японското министерство на образованието вижда и нещо положително в ръста на регистрираните случаи на тормоз в училище: това показва, че учителите са станали много по-бдителни за този вид посегателства. Преди много от случаите изобщо не са били регистрирани и са оставали без последствия, казват от министерството.
 


40
Още по темата: Япониянасилие
Още от Балкани
В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Добре вече изяснихме защо знаещия само английски български журналист използва неразбираеми термини.Сега по същество де.Тормоза в училище си е стандартна помия от живота пък и всички знаем каква е реалната роля на училището да произвежда добри граждани тоест послушни овце.Но ако в Япония имат тормоз причинен от цитирам това че някой е по- талантлив или по- красив и пък по-способен за това има само една дума социална дегенерация.Ние сега ит опит го знаем за два века си избихме 5 пъти качесъвените.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Според руската уикипедия мобинг значи нападение на стадо тревопасни над хищник. Явлението се наблюдава понякога.
Второ значение е психологически терор от двама или повече души върху един човек.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 35

Нападение от група
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Та, какво е "мобинг"? Някой каза, че е чуждица, но не мисля, че това е вярно към този момент.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Почти няма чуждици за които да няма български думи.Българи,които знаят английски нарочно пускат чуждиците,за да втълпят на останалите колко са учени и колко е важно че знаят английски.Та другите да имат комплекс.А обикновено тия с английския на български допускат куп правописни грешки и не могат да се изразяват
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Англосаксонец

Ми то много думи като гардероб, дом и тн са чуждици. Езика ни е пълен с тях просто много хора не го знаят.
32
4
 
1
 
! Отговори
Англосаксонец преди 1 седмица
Българският език е беден, затова трябва да се обогати с англосаксонския. Англосаксонците трябва да цивилизоват малко българите и да им донесат култура както им донесоха демокрация.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 28

Няма за това се използва чуждица.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Стар софиянец

Всички имахме едни дрехи имахме едни мебели карахме едни коли работихме едно и също. Всеки които искаше да постигне нещо повече беше свалян долу. Не съм толкова млад.
29
5
 
4
 
! Отговори
Стар софиянец преди 1 седмица
До 27
Преди 1989-та всеки се стремеше да изпъкне с нещо.
Явно си млад и не знаеш как беше.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво е "мобинг"?.
На български такава дума няма.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Важно е да си като другите, да не изпъкваш с нищо"

Напомня ми за преди 89-а...
26
0
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 1 седмица
До Анонимен,ама разбира се,за какво ти е,къде-къде е по-добре да лежиш цял живот, да ти пращат пари от чужбина,да крадеш ток и вода,да се мислиш за бог,щото всичко ти пада от небето,няма нужда от подобни статии,вече целия свят разбра,че никой не живее така охолно и безгрижно като българите,но подобни статии само насърчават самозабравянето на българина,наистина си повярваха,че са богове и когато дойде видовден ще им е много нанагорно,но пък ще е супер забавно да им гледаш сеира на тези наглеци
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До “ Здравия от Сидней”. Човече, по- грамотно не можеш ли? Човек има чувството, че си се напушил преди да пишеш, толкова много грешки правиш и толкова ти е несвързана мисълта, а уж си капацитет.
24
1
 
3
 
! Отговори
До: Австралия преди 1 седмица
Прав сте, напрежението е огромно, съществува ли още Законът, че обща работа се върши само от местни, уникални са. Големите холдинги са построили детски градини и майката може да си види детето в обедната почивка, фитнес зали. Бакшишът се смята за подкуп. Чужденците преподават английски. На първо място в света са по самоубийства. В метрото спят. А иначе има уникални исторически паметници.
При тях си е див капитализъм, в най-жестокият му вид.
уникални като начин на възприемане на света - възрастни
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Читателите дали знаят какво е мобинг и длъжни ли са да знаят?
22
2
 
2
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 1 седмица
да не казвам какработят. Имам френд които е в студиото на Близард в япония, имат кревати за да работят по 18 часа на ден. Често новодошлите не издържат и сриват и ги изгонват. Този мой френ Юджаки е много кадърен, с него много C++ код сме дебъгвали и оправяли, за хобито и спорта без пари ей тка заради предизвикателството и хобито да пробием сървъри на Елелтроник Артс през енджина им, той ми помогна с математичния модел в кода. И успявахме, заради нас 5 пaча релйзнаха да спрат нас хакерите
21
2
 
4
 
! Отговори
по3драв от Австралия преди 1 седмица
Нямате си представа какво е в там имам френдове в токио и косата ми се изправя като слушам. В момента япония строи втора столица. Предвидили са циклите на земетресение 100 години назад и сега наближава повторение. ПО ЗАКОН всеки трябва да е готов за 2 'евенчуалита' в живота си. Всеки има торба с храна и вода която държи в готовност. Длъжен е да оцелее сам до 2 месеца без да иска помощ от държавата. ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки
Драпат с зъби и нокти да земат виза за където и да е и не щат да се върнат
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво говорят тия от дойче веле бе, японците са големи фенове на Дийп Пърпъл и Юрая Хийп.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
17 Интересна съпоставка направи с площа на България и Япония и населението им. Да, прав си, но се поинтересувах при такава гъста населеност в Япония в една Русия примерно колко хора ще може да живеят по японския модел. Оказва се че в Русия могат да живеят всичките хора на Земята..7,5 милиарда души при гъстота на населението като в Япония.)))