18-те полезни храни, които не съдържат глутен

Белтъкът е противопоказен при някои здравословни състояния
8
18-те полезни храни, които не съдържат глутен
Снимка: Istock

Глутенът е протеин, съдържащ се в някои житни култури като пшеница, булгур, грис, лимец, ечемик, ръж.

При някои хора, страдащи от непоносимост към глутена, се наблюдават сериозни симптоми при попадане на този белтък в организма.

При други консумацията му е противопоказна заради състояния, смятани за индиректно повлияни от него.

Ако сте предпочели да изключите глутена от менюто си или медицинско състояние налага това, вероятно се чудите какъв избор имате.

В следващите редове можете да се запознаете с храните, които природно не съдържат глутен.

Нахут

Нахутът е култура, която не съдържа глутен. Прекрасен е като заместител на брашното. Съдържа много фибри, заради което има дълготраен засищащ ефект и помага в контрола на кръвната захар.

Тиква 

С есента идва времето и на тиквата. Тя е невероятно полезна заради наличието в нея на бета-каротин, витамин А, витамин С, антиоксиданти и много фибри. Доста бедна е на калории, което я прави диетична. 

Бадеми 

Бадемите са прекрасна междинна закуска или допълнение към салатата или печивата ви. Не съдържат глутен, а са богати на протеини, фибри и полезни мазнини.

Леща 

Лещата е чудесен източник на желязо. Полезна е при анемия. Не съдържа глутен и също така е с нисък гликемичен индекс.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
глутен, глутамат и прочие са просто оправдания, че българина яде картофи с хляб и паста, и е *** и омраз. никой не е виновен на осемдесет килограмова лелка, че *** и е с размерите на "хинденбург".
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сп???нсМононатриев глутамат се слага за засилване на вкуса на храни към който в последствие привикваме и те ни стават по-вкусни. Един вид като наркотик.
6
7
 
4
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Проблемът не е че ще изям 2 филии хляб , а че в 90% от продуктите се слага глутен, даже в кисело мляко, майонеза и други продукти , в които не би трябвало да присъства - шоколад?! , кайма и производни !?
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10-на години нито глутен имаше, нито ***, нито киноа, годжи бери и пр. глупости. Преди това нямаше и "социални" мрежи, смартфони. Животът беше по- хубав
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глутенът си е идеален, ама го промениха генетично, да не го ядат животинките, и сега не можем да го консумираме както трябва.
3
1
 
16
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Колкото повече глутен има, толкова по-качествена е пшеницата. Глутенът правих хубав хляба. Глутенът дава еластичност на тестото. Ако нямате глутенова непоносимост, глутенът не е никак вреден за вас.
2
1
 
13
 
! Отговори
Не е вреден преди 5 години
Глутенът е вреден за хората с глутенова непоносимост. Овесът Е с глутен. Забравхте ориза и царевицата бедни на глутен.За хората без такава непоносимост, неприемането на глутен е вредно и може да предизвика диабет.
1
3
 
14
 
! Отговори
11 преди 5 години
Абе що не са таковате от задната страна с тия препратки към още по-тъпите ви сайтове?