SpiNNaker е най-големият мозък! Компютърът, който мисли

20 г. е отнела концепцията и 10 – построяването му
9 ное 2018 19:30, Нели Христова
60
SpiNNaker е най-големият мозък! Компютърът, който мисли
Снимки: Университетът в Манчестър

За 30 години човек може да научи много, но едва ли ще стане толкова умен, колкото най-мощният суперкомпютър, който беше пуснат в експлоатация на 2 ноември и до момента се справя страхотно с работата си да имитира напълно човешкия мозък.

Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker) е новроморфен компютър, който съдържа в себе си 1 милион ядра и 1200 хил. взаимносвързани платки, които изпълняват ролята на мозъчни нерви.

Неговият дом е Университетът в Манчестър, където той близо седмица "преосмисля начина по който работят съвременните компютри".

На учените им отнема 20 години да създадат концепция за машината и 10, за да я построят, а днес тя е "най-големият мозък" на Земята.

SpiNNaker не просто може да мисли, той сам създава и увеличава броя на невроните си и може да извършва близо 2 млн. действия в секунда. За разлика от обикновените компютри, които изпращат огромно количество информация по стандартната, вече остаряла и претоварена система, суперкомпютърът пренасочва милиарди малки количества информация в хиляди различни посоки едновременно, имитирайки работата на невроните, а именно – предаване на информация посредством електрически и химически сигнали.

Но не си мислете, че SpiNNaker е най-големият мозък, защото има много ядра. Не, той е просто голям по размер, но има още работа по него, за да изпълнява пълните функции на човешкия мозък. Със своите 1 млн. ярда, суперкомпютърът е сравнително малък, дори спрямо мозъка на мишка, която има 100,000,000 неврона, а за да достигне този на хората, са му нужни още 100,000 пъти повече ядра.

Въпреки това, той все пак е доста по-умен, позволявайки на учените да надникнат от близо в процесите, които се случват в човешкия мозък, изпълнявайки редица от симулации в реално време. А след време може би ще се използва в създаването на технологии, които ще помагат на роботите да говорят, да се движат и дори да мислят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
7
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен"Елементарна игра е шахът? Я ми кажи някоя по- сложна игра, брачед."федербал напримерв науката има понятие парадокс на Муравеки : с прости думи - дори мобилния ти телефон може да бие който си пожелаеш грос-майстор на шах, но дори и най-сложните компютъризирани роботи играят федербал като 4 годишно детеевреите мият мозъците на хората с тези изкуствени интелекти, искуствен интелект не може да има и никога няма да има
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 25 икономисте, като не си запознат що се обаждаш? В този компютър имаше милиони ходове.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Че колко да са тези зрънца..най- много 2-3 чувала зърно."А знаеш ли колко зрънца има на 64-тото квадратче и в какво се побират, умен?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 24 Елементарна игра е шахът? Я ми кажи някоя по- сложна игра, брачед.Много ти се моля!И ей такъв като теб разбирач владетел навремето казал" Който ме бие на някаква игра създадена от него, аз ще го даря с каквото иска" Имал се за голям мозък.Идва тоя създал шаха и го опуква няколко пъти и Владетеля" Добре, победи ме, какво искаш'? И тоя сътворил шаха казва" А, само толкова зрънца жито накрая на 64-тото квадратче но от първото да се умножават по 2. Оня се замислил и си казал наум..
25
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 9 А тя(машината), откъде е разбрала, коя е най-правилната реакция спрямо съответния ход? Не трябва ли да помисли малко? Възможните варинти на реакция би трябвало да са многобройни... Прощавай! Програмистите би трябвало да са въвели и възможните изходи при всяка отделна комбинация. Но за да се получи така, че една машина да бие Каспаров, трябва да ги има въведени абсолютно всички възможни комбинации от ходове или почти всички.
24
6
 
4
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонименшахът е една доста елементарна и тъпоумна игра да мериш интелекта с шахът е все едно да мериш интелекта със способността да делиш или умножаваш 10-цифрени числа наум алгоритъма на който се базира компютърния шах е безкрайно елементарен - просто се проиграват възможните ходове (рядко повече от 8 хода напред) и се избира ходът който дава най-голям брой бити полета - горе долу същото става и в мозъка на шахматиста
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 23 Ти *** ли си? Нали затова говоря цял час, бе. В машината са вкарани милиони ходове и тя избира най-правилния, а ти и колкото велик шахматист да си се уморяваш накрая и губиш от машината както стана с Гари Каспаров навремето. И не защото машината е по-умна или прогресираща в интелектуално развитие, а защото тя не се уморява за разлика от шовешкия мозък. Кое не разбра?
22
2
 
0
 
! Отговори
До 20: преди 5 години
Със сигурност има шахматни компютърни програми, които могат да те матират за по-малко от 10 хода. При това напълно достъпни.Преди години хванаха едно наше българско момче, че печели много лесно мачове. Анализа показа, че по някакъв начин ползва компютърна програма. Дисквалифицираха го, а какво стана с него по-късно не знам.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоше, как кой го е инсталирал( инструктирал)..оня от Белия дом.
20
3
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Най...големият мозък се намира в България,в Банкя.Има 7 милиона неврона,но тоците протичат...бавно и повечето не реагират.Реагират само тези на....директна захранка.Как ще се...развие по нататък банкянския мозък знае който го е...инсталирал,но не и...невроните.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 17 Какво да мислим, бе пич пенсионерски? Искаш да кажеш, че вече има самообучаваща се машина която надхвърля човешкия интелект? Я си гледай "Народно дело" и не се бъркай в неща от които не разбираш.
18
0
 
3
 
! Отговори
AMD преди 5 години
Преди няколко дни, AMD представиха 64 ядрен процесор на 7nm, който бие 2 Xeon сървърни процесора в C-Ray бенчмарка. AMD ще доминират следващите няколко години.
17
0
 
9
 
! Отговори
Клуб на пенсионера преди 5 години
Тук има ограничени хора, които не могат да проумеят, че Каспаров игра срещу компютъра Deep Blue преди 21-22 години. И вие си мислите, че за повече от 20 години науката стои на едно място и не се развива?
16
1
 
5
 
! Отговори
л преди 5 години
До Анонименвъпросът за кокошката и яйцето е нагледно доказателство за абсурдност на еволюционните лъжи на еврейската официална наука от 20 години се знае че връзките между невроните в мозъка се променят на всеки 3-4 дни !Това означава че е невъзможно човешката памет да се пази в мозъка евреите ни лъжат като малки деца пич !
15
0
 
3
 
! Отговори
До 12: преди 5 години
Кога успя да се натаралянкаш толкова, бе пич? Лягай да спиш за да не се излагаш.
14
0
 
3
 
! Отговори
й преди 5 години
"На учените им отнема 20 години да създадат концепция за машината и 10, за да я построят,"демек група БАН-ски тип "учени" от Англия са се пенсионирали преливайки от пусто в празно, за сметка на данъкоплатците
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 Един наш комик го питаха това и той" Че много ясно яйцето, а кокошката откъде е дохвърчала, беш ли му майййката")
12
1
 
1
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
ПИТАЙ ГО КОЕ ПЪРВО- КОКШКАТА ИЛИ ЯЙЦЕТО. АКО ОТГОВОРИ - НАЙ ГОЛЕМИЯ Е.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 9 Като стана въпрос за Каспаров, никога една машина няма да направи залъгващ безумен даже ход, както той го правеше навремето и съперниците му се шашкаха.Една машина си избира винаги най-правилния ход. Тя не знае какво е шмекерия.)))
10
2
 
0
 
! Отговори
До 7: преди 5 години
Каква диплома и каква квалификация имаш, умнико?