SpiNNaker е най-големият мозък! Компютърът, който мисли

20 г. е отнела концепцията и 10 – построяването му
9 ное 2018 19:30, Нели Христова
60
SpiNNaker е най-големият мозък! Компютърът, който мисли
Снимки: Университетът в Манчестър

За 30 години човек може да научи много, но едва ли ще стане толкова умен, колкото най-мощният суперкомпютър, който беше пуснат в експлоатация на 2 ноември и до момента се справя страхотно с работата си да имитира напълно човешкия мозък.

Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker) е новроморфен компютър, който съдържа в себе си 1 милион ядра и 1200 хил. взаимносвързани платки, които изпълняват ролята на мозъчни нерви.

Неговият дом е Университетът в Манчестър, където той близо седмица "преосмисля начина по който работят съвременните компютри".

На учените им отнема 20 години да създадат концепция за машината и 10, за да я построят, а днес тя е "най-големият мозък" на Земята.

SpiNNaker не просто може да мисли, той сам създава и увеличава броя на невроните си и може да извършва близо 2 млн. действия в секунда. За разлика от обикновените компютри, които изпращат огромно количество информация по стандартната, вече остаряла и претоварена система, суперкомпютърът пренасочва милиарди малки количества информация в хиляди различни посоки едновременно, имитирайки работата на невроните, а именно – предаване на информация посредством електрически и химически сигнали.

Но не си мислете, че SpiNNaker е най-големият мозък, защото има много ядра. Не, той е просто голям по размер, но има още работа по него, за да изпълнява пълните функции на човешкия мозък. Със своите 1 млн. ярда, суперкомпютърът е сравнително малък, дори спрямо мозъка на мишка, която има 100,000,000 неврона, а за да достигне този на хората, са му нужни още 100,000 пъти повече ядра.

Въпреки това, той все пак е доста по-умен, позволявайки на учените да надникнат от близо в процесите, които се случват в човешкия мозък, изпълнявайки редица от симулации в реално време. А след време може би ще се използва в създаването на технологии, които ще помагат на роботите да говорят, да се движат и дори да мислят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 6 Същата работа е да кажеш, че компютърът победил Каспаров е по-умен от него. Това искаш да кажеш, а тя историята е мнооого проста- вкарали са му на тоя компютър всевъзможни ходове в шаха и машината реагира по най-правилния начин спрямо ответния ход. И Каспаров се умори и машината победи. Това не е интелект, това е база данни в една машина.
8
0
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
За къв *** е това ?Да имитира за милиарди долари нещо което вече го има.Нужни са други машини ,а и друг софтуер.Ама китайците ще го направят ;)Проблем е постоянната промяна на технологии ,която в обществения сектор вече не е необходима.Ще се изготви такава за обществения сектор която няма да се променя във времето ,а само ще се смелят твърдотелни памети при това много по рядко .Сега общественият сектор е проблема .
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 6 Самообучение над човешкия мозък? Стига бе, ти значи говориш не за изкуствен интелект, а за естествен, като примерно на едно извънземно същество, защото няма вариант машина (изкуствен интелект) да се самообучава и да надхвърли нивото който има създателя му. Няма откъде да дойде тази информация за това самообучение, капиш?
6
0
 
5
 
! Отговори
До 3: преди 5 години
Иска ми се да си прав, но не е така. Боравиш с факти и данни, които отдавна не са верни.В последните години бързо се развива дял от прогpамирането, което дава възможност за самоубочение на изкуствения интелект. И резултатите са потресаващи. Не ми се иска да прогнозирам дори близкото бъдеще.Потърси в Гугъл думите "deep learning".
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма простотия е това. Напомня ми навремето за битката между Гари Каспаров с един компютър. Каспаров беше равностоен до едно време, а след това окапа. И защо мислите? Просто мозъкът му се умори, докато при машината няма умора и изчислява до съвършенство най-правилния ход винаги.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как ако в базите данни на този компютър да не му е вкарано нещо от човек, той сам да достигне до него. На това се основават и законите в роботиката.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли да подкара GTA 4 на макс графика?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни простотии...в този компютър има всякаква информация от човешкия вид, но той не може да се развива над човешкия интелект, по простата причина че е създаден от човек, и не може да се самообучава. Още в Терминатор 2 1991-ва имаше в бъдещето такъв компютър СКАЙНЕТ,който се самообучава и надминава човешкият разум и интелект и създава течния метал Т 1000, ако си спомняте,а Арнолд горкия беше пратен от хората в миналото с металния си обикновен скелет.И Арнолд на детето" Той е по-усъвършенстван"
1
4
 
4
 
! Отговори
Химика преди 5 години
"предаване на информация посредством електрически и химически сигнали." ?!?! МОЛЯ ?! Я пак!